Tu jesteś:
4
Składniki
6 słoik/słoiki/słoików
Składniki:
- 1 opakowania cukru żelującego 3:1, 40 g
- 350 g cukru
- 1000 g moreli, umytych i wypestkowanych
-
6
30min
Czas całkowity 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8Przepis jest tworzony dla
TM 5
Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym! -
9
5
Przygotowanie
-
1. Do naczynia miksującego włożyć owoce, zmiksować 8 sekund/obroty 6.
2. Dosać cukier i cukier żelujący, gotować 15 minut/100 stopni C /obroty 3.
3. Przelać do wygotowanych słoiczków, zakręcić, odwrócić do góry dnem, pozostawić do ostygnięcia.
4. Pasteryzować 30 minut na wolnym ogniu. Odstawić do spiżarni.
Sposób przygotowania:
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzSuper dżemik-ja też nie
Super dżemik-ja też nie pasteryzuję
Pasteryzowanie, które
Pasteryzowanie, które opisujesz w pkt.4 jest zbyteczne. Wystarczy odwrócenie słoiczka. Chyba , że rozdzielasz w czasie przełożenie dżemu do słoiczka i dżem ma już niską temperaturę.
Ja nigdy dodatkowo nie pasteryzuję i dżemy stoją po kilka lat.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Oczywiście. Tak właśnie
Oczywiście. Tak właśnie robiłam.
Czy morele można miksować ze
Czy morele można miksować ze skórką?