3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Tarta z mięsem


Wydrukuj:
4

Składniki

9 porcja/porcje/porcji

Sos:

  • 1 jajko
  • 4 łyżki śmietany 22%
  • sól
  • pieprz

Farsz:

  • 300-400 g resztek pieczeni, (może też być mięso z rosołu)
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbki czosnku
  • 40 g masła
  • 3-4 łyżki gęstej śmietany
  • 2 łyżki posiekanej zieleniny, (natka pietruszki, koperek)
  • 1 łyżeczki przyprawy uniwersalnej TM
  • sól
  • pieprz

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 90 g masła
  • 1 duże jajko
  • 6
    1h 20min
    Czas całkowity 1h 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    Sposób przygotowania
  1. Piekarnik rozgrzać do 180C

    Po przyrządzeniu wszystkich elementów potrawy wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Ponakłuwać ciasto widelcem, wyłożyć wcześniej przygotowany farsz i zalać go przygotowanym sosem.

    Piec ok 40min. w 180C

  2. Sos
  3. W Closed lid założyć motylek, wrzucić wszystkie składniki na sos i mieszać Gentle stir setting 10s/obr.3

  4. Ciasto
  5. Do Closed lid wrzucamy wszystkie składniki na ciasto i mieszamy 20s/obr.4. Mieszamy kolejne 10s/Counter-clockwise operation/obr.2.

    Wyjmujemy ciasto z Closed lid formujemy w kulkę, następnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok.30min.

  6. Farsz
  7. Do Closed lid włożycz czosnek i cebulę pokrojoną w ćwiartki, rozdrobnić 2s/obr.5.

    Składniki zebrać ze ścianek kopystką na dno naczynia.Dodać masło i dusić 2min/120C/obr.1

    Dodać mięso i zieleninę, rozdrobnić 3s/obr.4

    Dodać  śmietanę  i przyprawy, wymieszać 10s/Counter-clockwise operation/obr.3

    Powstały farsz przełożyć do innego naczynia.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Dla urozmaicenia smaku po upieczeniu można tartę posypać startym serem


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy