Składniki
9 porcja/porcje/porcji
Sos:
- 1 jajko
- 4 łyżki śmietany 22%
- sól
- pieprz
Farsz:
- 300-400 g resztek pieczeni, (może też być mięso z rosołu)
- 1 duża cebula
- 1 ząbki czosnku
- 40 g masła
- 3-4 łyżki gęstej śmietany
- 2 łyżki posiekanej zieleniny, (natka pietruszki, koperek)
- 1 łyżeczki przyprawy uniwersalnej TM
- sól
- pieprz
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 90 g masła
- 1 duże jajko
-
6
2h 0min
Czas całkowity 1h 20minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzać do 180C
Po przyrządzeniu wszystkich elementów potrawy wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Ponakłuwać ciasto widelcem, wyłożyć wcześniej przygotowany farsz i zalać go przygotowanym sosem.
Piec ok 40min. w 180C
W
"Blokada naczynia miksującego" założyć motylek, wrzucić wszystkie składniki na sos i mieszać
"Mieszanie" 10s/obr.3
Do
"Blokada naczynia miksującego" wrzucamy wszystkie składniki na ciasto i mieszamy 20s/obr.4. Mieszamy kolejne 10s/
"Obroty wsteczne" /obr.2.
Wyjmujemy ciasto z
"Blokada naczynia miksującego" formujemy w kulkę, następnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok.30min.
Do
"Blokada naczynia miksującego" włożycz czosnek i cebulę pokrojoną w ćwiartki, rozdrobnić 2s/obr.5.
Składniki zebrać ze ścianek kopystką na dno naczynia.Dodać masło i dusić 2min/120C/obr.1
Dodać mięso i zieleninę, rozdrobnić 3s/obr.4
Dodać śmietanę i przyprawy, wymieszać 10s/
"Obroty wsteczne" /obr.3
Powstały farsz przełożyć do innego naczynia.
Sposób przygotowania
Sos
Ciasto
Farsz
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Miarka MT
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Dla urozmaicenia smaku po upieczeniu można tartę posypać startym serem
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz