3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

ŚWIĄTECZNA TARTA


Wydrukuj:
4

Składniki

8 kawałek/kawałki/kawałków

CIASTO

  • 500 g mąki przennej
  • 50 g drożdży świeżych
  • 150 g wody
  • 1 jajko kurze
  • 50 g masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru

FARSZ

  • 400 g kapusty kiszonej
  • 20 g grzybów, suszonych namoczonych
  • 300 g pieczarek
  • 50 g śliwki, suszone
  • 50 g oleju
  • 100 g cebuli przekrojonej na połówki
  • 1 płaskiej łyżeczki kminku, mielonego
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 3 ziarnka ziela angielskiego
  • 1 szczypty soli stołowej
  • 1 szczypty pieprzu, mielonego
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
5

Przygotowanie

    Przygotowanie ciasta
  1. 1. Do wlać wodę, dodac drożdże, cukier i podgrzewać 2min/37st./obr.2

    2.Dodać pozostałe składniki i wyrobić  4 min./

    3.Wyjąć z i odstawić do wyrośnięcia na 30 min w ciepłe miejsce

  2. Przygotowanie farszu
  3. 1. Kapustę odcisnąc, włożyc do , poszatkować  5sek/ obr.5-6, wyjąć, przełożyć do miseczki

    2 Cebulę rozdrobnić 5sek/ obr.5. Dołożyc namoczone wcześniej grzyby i pieczarki i razem rozdrobnić 6sek./ obr.5

    3. Założyć motylek, dodać olej i dusić  4min./varoma/obr.poz.2 , przy zdjętej miarce

    4. Zdjąć motylek, dołożyć kapustę, śliwki i przyprawy, dusić 12 min./varoma/ obr. poz,2

  4. Czynności końcowe
  5. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim nasmarowaną olejem formę do tarty tak, żeby powstał rant wysokości ok. 2cm. na ciasto nałożyć farsz, udekorować kratką lub gałązką z wałeczków ciasta (podobnie jak sernik), posmarowac żółtkiem. Piec całość 30 min. w nagrzanym do 180 st.C piekarniku.  S M A C Z N E G O !

    Uwagi: Tarta może nam zastąpić pracochłonne pierogi, ale może też byc samodzielnym daniem do pozostałego czerwonego barszczyku , na drugi dzień świąt.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Miarka MT
    Miarka MT
    kup teraz
11

Porady

W praktyce, po upieczeniu , stwierdziłam, że  dekoracyjna kratka przeszkadza w krojeniu. Można ją sobie darować.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • to że zeszło roczny przepis

    Zgłoszony przez Vigosz na grudnia 20, 2012 at 05:40.

    to że zeszło roczny przepis robi i na te święta furorę Cooking 7 znaczy że naprawdę musi być dobry

    i oznacza to że Przepisownia jest żywa i nie tylko nowe przepisy się ogląda

    a tak jak w książce kucharskiej sięga się po coś na co akurat smak przychodzi

    i takie według mnie Przepisownia spełnia założone zadanie

    Cooking 1

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję za pochwały

    Zgłoszony przez gabi49 na grudnia 19, 2012 at 22:43.

    tmrc_emoticons.;) Love Dziękuję za pochwały tegoroczne.,ale nie wiem czy zwróciliście uwagę, że przepis jest ubiegłoroczny. Dostałam też za niego nagrodę: Silikonową foremkę w kształcie choinki oraz książeczkę z przepisami świątecznymi.  Foremkę wykorzystuję , już w niej upiekłam własnie dzisiaj , dla moich wnuczek, świąteczne pierniki.

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • tarta zrobiona ze smakiem

    Zgłoszony przez Vigosz na grudnia 19, 2012 at 20:06.

    tmrc_emoticons.)

    tarta zrobiona

    ze smakiem zjedzona

    przepyszna

    a ten zapach

    poemat

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ojej, ale byłam w szoku jak

    Zgłoszony przez Rude na grudnia 19, 2012 at 08:23.

    ojej, ale byłam w szoku jak przeczytałam składniki tmrc_emoticons.) Myślałam, że to mak i że tarta na słodko, a tu niespodzianka...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • szukałem czegoś sam nie

    Zgłoszony przez Vigosz na grudnia 3, 2012 at 05:36.

    Cooking 7

    szukałem czegoś sam nie wiedziałem czego

    ale twoja tarta mnie bardzo zaintrygowała

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • :bigsmile:Do świąt jeszcze

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na sierpnia 8, 2012 at 16:49.

    Big SmileDo świąt jeszcze daleko  Big Smile   ale przepis powoduje że ślinka leci Big Smile tmrc_emoticons.;) więc zrobię tartę w piątek Cooking 1 Pozdrawiam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wygląda pięknie i smakuje

    Zgłoszony przez Magshe na lutego 5, 2012 at 18:04.

    Wygląda pięknie i smakuje doskonale.

    Chociaż to na święta to i tak nie mogłam się powstrzymać od zrobienia i skosztowania  Cooking 9

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wygląda pięknie i smakuje

    Zgłoszony przez Magshe na lutego 5, 2012 at 18:04.

    Wygląda pięknie i smakuje doskonale.

    Chociaż to na święta to i tak nie mogłam się powstrzymać od zrobienia i skosztowania  Cooking 9

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze