Składniki
100 kawałek/kawałki/kawałków
na ciasto
- 2 łyżeczki cukru
- 350 gramów mąki pszennej
- 120 gramów zimnej wody
- 120 gramów żółtego sera
- 75 gramów masła
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczek soli
-
6
1h 30min
Czas całkowity 1h 20minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
Ser żółty pokroić na kawałki i umieścić w naczyniu miksującym. Zmielić go 7s./obr.8. Dodać resztę skałdników i wyrobić ciasto 2min/
"Blokada naczynia miksującego" /
"Ciasto" . Po wyciągnięciu ciasta, należy je ugnieść i uformować kulę. Następnie owinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 1mm ( im cieniej jest ciasto rozwałkowane, tym krakersy są smaczniejsze i bardziej chrupiące). Okrągłym nożem do pizzy pokroić ciasto na kwadraty lub trójkąty, ponakłuwać każdy krakers widelcem.
Ukaładać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przed pieczeniem oprószyć solą. Piec w temperaturze 220 st. C przez 5-10 min ( powinny się zezłocić).
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Oprócz soli na koniec można posypać krakersy makiem, solą czosnkową, ziołami, papryką itp itd.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzWyśmienite!
Wyśmienite!
pyszne mój mąż powiedział że nie chce już...
pyszne
mój mąż powiedział że nie chce już sklepowych przekąsek
Super krakersiki 😍😍😍...
Super krakersiki 😍😍😍
Rzeczywiscie im cieńsze tym lepsze. Metoda walkowania na macie i zsuniecia na blache genialna!
Zapomnialam ponakluwac widelcem ale i tak wyszly cudne! 👌
Dziękuję za przepis. Żałuję że wczesniej go nie widzialam 😉
Fajny i łatwy przepis. Ja po rozwałkowaniu...
Fajny i łatwy przepis. Ja po rozwałkowaniu posypuję ciasto (kminek, czarnuszka, sól) i lekko wgniatam posypkę wałkiem.
Smaczne krakersy. Syn upiekł je według podanego...
Smaczne krakersy. Syn upiekł je według podanego przepisu. Następnym razem dodamy mak i sezam
Czy mona je przechowywa npw zamknitym pojemniku...
Czy można je przechowywać, np.w zamkniętym pojemniku lub słoiku? Jeśli tak, to jak długo?
Rewelka. Ja robie z makiem i
Rewelka. Ja robie z makiem i sezamem oraz siemieniem
Robiłam... Smakowały mi
Robiłam... Smakowały mi bardziej niż te sklepowe
A jeszcze z sosem czosnkowym.... Pycha! 
Polecam!
Gdyby można było dać dziesięć
Gdyby można było dać dziesięć gwiazdek, to dałabym z pewnością. Krakersy rewelacja. Poeksperymentowałam z posypką- najlepsze z mielonym kminkiem, czosnkiem i odrobiną chilli. Trochę zabawy z wałkowaniem i wycinaniem, ale naprawdę warto
Pychotki, szybko znikają
Pychotki, szybko znikają
Pyszne,polecam☺
Pyszne,polecam☺
Super przepis, mi wyszły za
Super przepis, mi wyszły za grube ale mimo wszystko bardzo dobre. Nastepnym razem zrobię tak jak Gabi, podzielę na dwie częsci i rozwałkuję przez papier. Polecam

Rewelacyjne i super smaczne!
Rewelacyjne i super smaczne!
Teraz mogę dać 5 gwiazdek.
Teraz mogę dać 5 gwiazdek.
Upiekłam i potwierdzam: są znakomite.
Ja jednak uprosciłam sobie zadanie w sposób następujący: ciasto podzieliłam na 2 części i każdą na silikonowej macie rozwalkowałam przez papier do pieczenia na cienki placek. Potem nożem do pizzy pokroiłam na małe ciasteczka, zrobiłam widelcem dziurki i wszystko zsunęłam na dużą (piekarnikową) blachę do pieczenia.Wyszły superkowe! Dziękuję, będą powtórki w moim wykonaniu. 
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Wyglądają smakowicie
Wyglądają smakowicie
Że też ja wcześniej nie
Że też ja wcześniej nie zauważyłam przepisu. Rewelacja. Będę dzisiaj piekła.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Krakersiki robią furorę
Krakersiki robią furorę
Fantastyczne! Robię w różnych
Fantastyczne! Robię w różnych wariantach (kminek, sezam, gruba sól, mak) a do ciasta podczas wyrabiania dodaję kminek, który potem nie obsypuje się.
Pyszne, lepsze od
Pyszne, lepsze od sklepowych
bardzo dobre, świetna
bardzo dobre, świetna przekąska na mecz
, trezba uważać z sodą żeby nie za dużo bo potem ją troche w krakersie czuć, ale i tak lepsze niz ze z sklepu. znajomi bardzo chwaili, a njabrdziej im smakowało z serkiem koperkowym
Krakersy rewelka, jadłem i
Krakersy rewelka, jadłem i polecam
Szybka przekąska,dodaję do
Szybka przekąska,dodaję do wypróbowania
Jeśli coś Ci nie wychodzi użyj Thermomixa