3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Podpłomyk alzacki (Tarte flambée)


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

CIASTO:

  • 320 g wody
  • 20 g drożdży świeżych, pokruszonych
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczki soli

NADZIENIE:

  • 300 g cebuli, przekrojonej na połówki
  • 200 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
  • 200 g twarogu, lub serka wiejskiego
  • 200 g crème fraîche, min 30% tłuszczu, lub gęstej, kwaśnej śmietany
  • 2 szczypty soli
  • 2 szczypty pieprzu, mielonego
  • 1 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • 6
    1h 15min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
5

Przygotowanie

    CIASTO:
  1. Do naczynia miksującego wlać 320g wody, dodać 20g drożdży. Założyć miarkę na pokrywę i podgrzać: czas 2 minuty/temp. 37 stopni/obr. 2
  2. Dodać 500g mąki i 1 łyżeczkę soli i wyrobić: czas 2 min. 30 sek./obr. Ciasto Interwał (ciasto)
  3. Ciasto przełożyć do natłuszczonej miski, uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. W tym czasie przygotować nadzienie.
  4. NADZIENIE:
  5. Umyć naczynie miksujące.
    Do naczynia miksującego włożyć 300g cebuli i rozdrobnić: czas 4-5 sek./obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką na dno naczynia
  6. Dodać 200g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę i dusić: czas 15 minut/temp. Varoma/obr. 1Obroty wsteczne wsteczne.
    Przełożyć do koszyczka do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Odstawić
  7. Do naczynia miksującego włożyć 200g twarogu lub serka wiejskiego, 200g creme fraiche lub gęstej śmietany, dodać 2 szczypty soli i 2 szczypty pieprzu i wymieszać: czas 10 sek./obr. 2-3
  8. PRZYGOTOWANIE CAŁOŚCI
  9. Rozgrzać piekarnik do temperatury 230 stopni. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
    Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na oprószonym mąką blacie na cienki (ok. 3 mm) prostokąt
  10. Placki ułożyć po dwa na każdej blaszce.
    Na środek każdego nałożyć trochę masy serowej i rozsmarować ją, zostawiając wolne brzegi (1 cm)
  11. Wierzch placków posypać cebulą z boczkiem i polać 1 łyżką oliwy
  12. Piec w temperaturze 230 stopni przez ok. 10-15 minut
  13. Po upieczeniu pokroić na porcje i podawać niezwłocznie po upieczeniu
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

WARIANTY:
- z wędzonym łososiem pokrojonym w kostkę i cebulką dymką
- z pokruszonym serem feta, pokrojoną papryką i oliwkami
- ze szpinakiem, plastrami pomidora i serem mozzarella
- plastrami jabłka, cukrem cynamonowym i Calvadosem

Przepis pochodzi z książki "Podróże z thermomixem"


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy