3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pieczone pierożki drożdżowe


Wydrukuj:
4

Składniki

ciasto

  • 25 gramów drożdży świeżych
  • 2 szczypty cukru
  • 250 gramów mąki pszennej, lub pół na pół z żytnią
  • 100 gramów masła
  • 150 gramów śmietany, lub jogurtu naturalnego
  • 1 żółtko, białko zostawić do posmarowania pierogów
  • 1 szczypty soli drobnej
  • kminek, czarnuszka

farsz

  • 250 gramów kapusty kiszonej
  • grzyby suszone
  • ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól
5

Przygotowanie

  1. Ugotować kapustę z grzybami, doprawić zielem angielskim, liściem laurowym, można dodać odrobinę miodu jeśli jest za kwaśna (zwykle wystarczy gotować około 30 minut, czasem trzeba przedłużyć do 50) 30min/100stopni/obr. 2 (wsteczne). Odstawić do ostygnięcia.

    Składniki na ciasto umieścić w naczyniu, wymieszać 30 sek./obr. 5-6.

    Ciasto uformować w kulę i odstawić do wyrośnięcia ok. 30 minut.

    Wałkować cienki placek z ciasta, wycinać okrągłe placuszki, umieścić sporą porcję kapusty w środku i dobrze zakleić brzegi. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w odległości ok 2 cm, posmarować pozostałym białkiem, posypać kminkiem, czarnuszką lub ziołami.

    Piec ok 15 min. w 180 stopniach.

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz