thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 25min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

1 jajko do smarowania pasztecików

FARSZ

  • 500 g pieczarek, przekrojonych na pół lub ćwiartki
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 150 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 20 g oliwy
  • 1 płaska łyżka suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki soli kamiennej
  • 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 300 g wody

CIASTO

  • 300 g śmietany 12%, (lub po 150 g śmietany i jogurtu naturalnego)
  • 60 g drożdży
  • 1 szczypta soli
  • 200 g masła (najlepiej wykonanego w Thermomixie)
  • 600 g mąki pszennej, (lub orkiszowej np. typ 650)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. FARSZ

    1. do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 3s/obr.5

    2. dodać pieczarki, rozdrobnić (przy pomocy kopystki) 5s/obr.4

    3. składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego

    4. dodać oliwę, tymianek, sól i pieprz, dusić 10min/120st/obr.1, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, następnie przełożyć pieczarki do innego naczynia

    5. do naczynia miksującego dodać kiszoną kapustę i wodę, gotować 30min/100st/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" 1.5, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek

    6. jeżeli po ugotowaniu kapusty będzie nadmiar wody należy kapustę odsączyć,

    7. do kapusty dodać ugotowane wcześniej pieczarki, wymieszać 3-4s/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" obr.2

    8. można doprawić jeszcze solą i pieprzem wedle upodobań, przełożyć do innego naczynia, umyć naczynie miksujące 

    CIASTO

    1. do naczynia miksującego włożyć wszystkie produkty na ciasto, wyrabiać 1.5 min/Ciasto"Ciasto"

    PASZTECIKI

    1. ciasto podzielić na 3 części, każdą z nich rozwałkować tj. na pierogi, na brzegu rozwałkowanego ciasta położyć 1/3 farszu, zwijać jak naleśniki,następnie kroić na 3-4cm kawałki, układać na blachę wyłożoną papierem, i smarować rostrzepanym jajkiem

    2. piec 25 min w termoobiegu, temp. 180 st , ewentualnie wydłużyć czas pieczenia do 30 min

Porady

To ciasto nadaje się również do ciasteczek z jabłkami (tzw. chusteczki), albo rogalików z dżemem lub makiem.

Paszteciki można zamrażać. Aby były chrupiące przy podaniu, bezpośrednio po wyjęciu z  zamrażarki należy zwilżyć paszteciki wodą i włożyć do rozgrzanego (150st) piekarnika na ok 10 min, sprawdzićprzed podaniem czy są rozmrożone.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

PASZTECIKI Z PIECZARKAMI I KISZONĄ KAPUSTĄ

Wydrukuj:

Komentarze

  • grudnia 22, 2020 at 19:48

    Witam, czy to normalne, że z farszu pieczarek (jeszcze przed dodaniem kapusty) wyszła mi papka??

  • lutego 8, 2019 at 08:53

    Bardzo dobre paszteciki, miękkie ciasto, smaczny farsz Smile

  • grudnia 2, 2018 at 12:35

    Hana75: zrobiłam wczoraj, wyszło 24 - aczkolwiek te moje sa dwa razy wieksze od tych ze zdjecia w przepisie

  • września 8, 2018 at 20:55

    Bardzo przepraszam, że nie odpowiedziałam, info o komentarzach do mnie nie dociera, a przeglądanie wszystkich przepisów po kolei i szukanie nowych komentarzy zajęłoby sporo czasu. W końcu dotarłam do tego pytania i niestety nigdy nie liczyłam pasztecików. Jak tylko nadazy się okazja to dam znać. Już przynajmniej wiem , że takie pytanie padło. Pozdrawiam serdecznie...

  • grudnia 23, 2017 at 20:01

    Akujal napisał:
    Mam pytanie - ile sztuk pasztecików wychodzi z tego przepisu? Nigdy wcześniej nie robiłam żadnych pasztecików i chciałabym dobrze zaplanować ilość. Z góry dzięki za pomoc!

    Witam, szkoda, że nikt nie odpisał i nadal nie wiadomo ile pasztecików wychodzi z tej porcji.

    Czy mógłby ktoś podać tą ilość. Sporo osób będzie wdzięcznych za tą informację.

  • grudnia 22, 2017 at 10:33

    Ja bym bardziej posoliła ciasto, a tak to ok.

  • grudnia 18, 2017 at 19:53

    Mam pytanie - ile sztuk pasztecików wychodzi z tego przepisu? Nigdy wcześniej nie robiłam żadnych pasztecików i chciałabym dobrze zaplanować ilość. Z góry dzięki za pomoc!

  • marca 18, 2017 at 21:37
    4.0

    Skorzystałam z przepisu na ciasto. Pyszne. Polecam ☺

  • stycznia 2, 2017 at 07:57

    grudzień należał do pasztecików- robiłam kilka razy i podałam dalej Pani przepis. Jest to idealne ciasto, zawsze się udaje i smakuje- dziękujętmrc_emoticons.)

    Cooking 7

  • grudnia 28, 2016 at 15:07

    bardzo smaczne paszteciki z kapustą i grzybami,idealnie pasują do wigilijnego barszczykutmrc_emoticons.)

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: