3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

PASZTECIKI Z PIECZARKAMI I KISZONĄ KAPUSTĄ


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

1 jajko do smarowania pasztecików

FARSZ

  • 500 g pieczarek, przekrojonych na pół lub ćwiartki
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 150 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 20 g oliwy
  • 1 płaska łyżka suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki soli kamiennej
  • 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 300 g wody

CIASTO

  • 300 g śmietany 12%, (lub po 150 g śmietany i jogurtu naturalnego)
  • 60 g drożdży
  • 1 szczypta soli
  • 200 g masła (najlepiej wykonanego w Thermomixie)
  • 600 g mąki pszennej, (lub orkiszowej np. typ 650)
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

  1. FARSZ

    1. do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 3s/obr.5

    2. dodać pieczarki, rozdrobnić (przy pomocy kopystki) 5s/obr.4

    3. składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego

    4. dodać oliwę, tymianek, sól i pieprz, dusić 10min/120st/obr.1, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, następnie przełożyć pieczarki do innego naczynia

    5. do naczynia miksującego dodać kiszoną kapustę i wodę, gotować 30min/100st/Counter-clockwise operation1.5, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek

    6. jeżeli po ugotowaniu kapusty będzie nadmiar wody należy kapustę odsączyć,

    7. do kapusty dodać ugotowane wcześniej pieczarki, wymieszać 3-4s/Counter-clockwise operationobr.2

    8. można doprawić jeszcze solą i pieprzem wedle upodobań, przełożyć do innego naczynia, umyć naczynie miksujące 

    CIASTO

    1. do naczynia miksującego włożyć wszystkie produkty na ciasto, wyrabiać 1.5 min/Dough mode

    PASZTECIKI

    1. ciasto podzielić na 3 części, każdą z nich rozwałkować tj. na pierogi, na brzegu rozwałkowanego ciasta położyć 1/3 farszu, zwijać jak naleśniki,następnie kroić na 3-4cm kawałki, układać na blachę wyłożoną papierem, i smarować rostrzepanym jajkiem

    2. piec 25 min w termoobiegu, temp. 180 st , ewentualnie wydłużyć czas pieczenia do 30 min

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

To ciasto nadaje się również do ciasteczek z jabłkami (tzw. chusteczki), albo rogalików z dżemem lub makiem.

Paszteciki można zamrażać. Aby były chrupiące przy podaniu, bezpośrednio po wyjęciu z  zamrażarki należy zwilżyć paszteciki wodą i włożyć do rozgrzanego (150st) piekarnika na ok 10 min, sprawdzićprzed podaniem czy są rozmrożone.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz