3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Nyskie Frykasy J.B


Wydrukuj:
4

Składniki

12 kawałek/kawałki/kawałków

Nyskie Frykasy J.B

  • 90 g mleka
  • 20 g cukru
  • 60 g masła
  • 15 g drożdży świeżych
  • 3 jajka
  • 300 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu, mielonego
  • 30 g sera żółtego
  • 20 g natki pietruszki, świeżej
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 4 łyżki Ketchupu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczki zioła prowansalskie, suszone
  • 6
    1h 40min
    Czas całkowity 1h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Przygotowanie ciasta
  1. Do naczynia miksującego wlać mleko, wsypać cukier i 30 g masła .
    Podgrzewać 1minuta /37°C/obroty2
  2. Dodać drożdże i 2 jajka , wymieszać 5s/obr.3.5
  3. Dodać mąkę i sól, wyrobić ciasto 3 minuty obr 2.5. Dodać pozostałe 30 g masła . Ponownie wyrobić ciasto 1 min obr.2.5
  4. Ciasto przełożyć do miski natłuszczonej olejem . Przykryć czystą ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  5. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  6. Do naczynia wrzucić pokrojony na kawałki ser żółty . 8s/ obr 7
  7. Ser przełożyć do miski
  8. Do naczynia miksującego wrzucić czosnek 6s/obr 6
    Czosnek zgarnąć kopystką na dno
    Dodać przecier, ketchup pół łyżeczki soli , pół łyżeczki pieprzu i zioła prowansalskie. Wymieszać 10s / obr 3.5
  9. Rozgrzać piekarnik 200°C
    Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  10. Wyrośnięte ciasto na na opruszony mąką blat i rozwałkować na kształt prostokąta.
  11. Powstały " placek " posmarować przygotowanym sosem , posypać serem i posiekaną natką pietruszki ( opcjonalnie).
  12. Placek złożyć na pół.
  13. Ostrym nożem pociąć cały placek na paski o szerokości 2/2.5 cm
  14. 1 pasek nałożyć na drugi i skręcać w " spiralkę "
  15. Powstałe frykasy ułożyć na blaszce i posmarować roztrzepanym jajkiem za pomocą pedzelka .
  16. Piec ok 10 minut aż frykasy będą miały złoto brązowy kolor
  17. Podawać z ketchupem i sosem czosnkowym.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Natke pietruszki można " posiekać " W thermomixie ja robię to nożem jest mi łatwiej i szybciej . Polecam ketchup z cookidoo.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Ciasto wyszło trochę za słodkie? Czy nie ma...

    Zgłoszony przez AgaP70 na maja 15, 2022 at 15:06.

    Ciasto wyszło trochę za słodkie? Czy nie ma błędu w ilości cukru,?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze