Składniki
12 porcja/porcje/porcji
ciasto
- 0,5 łyżeczki soli
- 100 g zielonych oliwek, bez pestek, mogą być rownież czarne oliwki
- 120 g masła
- 2 szczypty pieprzu mielonego
- 100 g sera feta, pokrojonego w kostkę
- 140 g mleka
- 240 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich
-
6
40min
Czas całkowity 10minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do temp. 180 st.C - funkcja termoobieg. Formę na muffinki wyłożyć papierowymi papilotkami.
Do
"Blokada naczynia miksującego" włożyć oliwki, rozdrobnić 3s/obr. 4, sprawdzić stopień rozdrobnienia, ewentualnie czynność powtórzyć. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
Do
"Blokada naczynia miksującego" wlozyc maslo, rozpuscić 4 min/70 st.C/obr. 1.
Dodać mleko i jajka, wymieszać 5s/obr. 4
Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, zioła prowansalskie, sól, pieprz i rozdrobnione oliwki, wymieszać 4s/
"Obroty wsteczne" /obr. 4
Muffinki z fetą i oliwkami
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Przepis pochodzi z kalendarza termomix 2014.
Zamiast zielonych oliwek można dodać czarne - muffinki będą mniej słone. Można zrezygnować z 0,5 lyżeczki soli do ciasta.
Zamiast 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia dałam 1 łyżeczkę proszku i 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzMuffinki wg przepisu bardzo smaczne.Faktycznie...
Muffinki wg przepisu bardzo smaczne.Faktycznie słone ale jak kto lubi, zarówno dorosłym jak i dzieciakom smakowały!Polecam
Zrobiłam..dupy nie urywa
Zrobiłam..dupy nie urywa
Edek z krainy kredek