3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
  • thumbnail image 6
  • thumbnail image 7
  • thumbnail image 8
  • thumbnail image 9
  • thumbnail image 10
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Calzone - włoski klimat na stole


Wydrukuj:
4

Składniki

10 porcja/porcje/porcji

Ciasto

  • 400 g. mąki pszennej
  • 15 g. oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka przyprawy do pizzy
  • 1 szczypta cukru, (na drożdże)
  • 15 g. drożdży świeżych
  • 2 miarki thermomix ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli

Farsz

  • 10 kawałków suszonego pomidora z oliwy
  • 200-300 g. sera żółtego
  • 1 łyżka przyprawy do pizzy
  • spora szczypta soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 bakłażan
  • 1 pierś drobiowa, (w kawałkach 7-10mm)
5

Przygotowanie

    Przygotowania
  1. 1) Pierś z kurczaka kroimy w kawałki 7-10 milimetrów.

    2) Przyprawiamy mięso (solą, łyżeczką papryki suszonej, odrobiną ostrej papryki, przyprawą do pizzy) - umieszczamy w miseczce i zawijamy folią. Pozostawiamy w lodówce aby nabrała smaku. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej.

    3) Bakłażan kroimy w centymertowej grubości plastry, układamy na desce do krojenia i posypujemy solą. Po kilku minutach na plastrach zrobią się krople, które usuwamy papierowym ręcznikiem (pozwala to usunąć goryczkę z bakłażanów). Dalej kroimy bakłażan w kostkę ok. 1 cm

    4) Do suchego naczynia miksującego na wirujące noże (obroty 6) wrzucamy obrany ząbek czosnku. Wyłączamy thermomix dodajemy wcześniej przygotowany bakłażan, 2 łyżki oliwy z oliwek i przyprawy z pozycji "farsz". Podduszamy (Obroty 1, czas ok. 5 min, temp. 90 stopni). Podduszony farsz wyjmujemy do miseczki odstawiamy na bok.

    5) W czasie gdy bakłażan dusi się na patelnię wrzucamy wcześniej przygotowaną pierś z kurczaka z łyżką masła i podduszamy (przyprawiamy solą, pieprzem, papryką pikantną). Wysmażamy i pozostawiamy do wystygnięcia.

    6) Do suchego naczynia miksującego na wirujące noże (obroty 6) wrzucamy kostki żółtego sera (1-2 cm). Miksujemy 5-10 sek. (powstanie rozdrobniony ser, który dodamy później jako element wypełnienia calzone).

    7) Suszone pomidory z oliwy - kroimy na drobne kawałeczki.

    Wszystkie tak otrzymane składniki umieszczamy w miseczkach i przystępujemy do przygotowania ciasta.

     

     

  2. Ciasto
  3. W naczyniu miksującym umieszczamy wszystkie składniki w kolejności podanej w przepisie (pozycja CIASTO). Ważne aby sól była jak najdalej od drożdży, a cukier wylądował na drożdżach.

    Wyrabiamy ciasto. (Najpierw obroty 6, czas 15 sek. , dalej obroty Interwał czas 2-3 minuty). Wyrobione ciasto wyjmujemy z naczynia miksującego i dzielimy na 10 równych części. Z każdej z nich uformujemy jeden pierożek calzone.

     

  4. Wałkujemy każdą z części ciasta na owal grubości ok. 3-5 milimetrów. Na środku układamy wcześniej przygotowany farsz (rozdrobniony ser żółty, kurczak, bakłażan, pomidory suszone i ponownie ser żółty).

  5. Zamykamy pierożek i dokładnie zawijamy brzegi. Można to zrobić dekoracyjnie lub po prostu dociskając widelec po brzegach ciasta.

  6. Calzone wypiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 8-12 minut. (aż się zarumienią, zależy od metody wypiekania i piekarnika). Najlepsze jakie udało się u mnie wykonać pieczone były na kamieniu granitowym do pizzy - są wtedy chrupkie i ładnie wypieczone od spodu i od góry.

     

     

  7. Smacznego!

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Calzone podajemy na ciepło z sosem (pomidorowy lub innym ulubionym sosem do pizzy), dobrze komponuje się też surówką z roszpunki lub rukoli. Jako dodatek można też zastosować różne kiełki - wypełnią smaki i doskonale udekorują potrawę.

 

Oczywiście zachęcam do eksperymentów z farszem tmrc_emoticons.-)Zróbcie i pochwalcie się swoimi wersjami.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Swietny przepis na ciasto Rewelacja Polecam

    Zgłoszony przez IwoMat na maja 13, 2017 at 08:43.

    Swietny przepis na ciasto. Rewelacja!!!! Polecam!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super ciasto !!!! z farszem

    Zgłoszony przez Tomall na sierpnia 1, 2016 at 10:55.

    Super ciasto !!!! z farszem możan [[wysiwyg_imageupload:2696:]]kombinować w nieskończoność tmrc_emoticons.;) u mnie było to co w lodówce - cukinia, kurczak, mozzalrela, szykna, i suszone pomidory z dynia, ni miałem przyprawy do pizzy ale za to była do spagetti tmrc_emoticons.D  -  konieczne z sałatkką z rukoli tmrc_emoticons.;) Wyszło bajecznie - polecam !!!

    www.tomaszkoscik.com

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • SUPER PRZEPIS. DZIŚ BĘDĘ

    Zgłoszony przez Leonek2013 na kwietnia 1, 2016 at 12:25.

    SUPER PRZEPIS. DZIŚ BĘDĘ SERWOWAĆ NA OBIAD. PALCE LIZAĆ! tmrc_emoticons.8)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo fajny przepis do

    Zgłoszony przez Madziejka na marca 25, 2016 at 20:32.

    Bardzo fajny przepis do którego będę wracać.  Wprowadziłam drobną zamianę: mąkę pszenną wymieszałam z żytnią. Następnym razem spróbuję tylko z żytniej zrobić ciasto.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super wyszly, robilam juz

    Zgłoszony przez joooozia na lutego 7, 2016 at 21:32.

    Super wyszly, robilam juz ktorys raz tylko zinnym farszem (jak na pizze-co kto lubi)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre danie

    Zgłoszony przez amelek na lutego 3, 2016 at 20:48.

    Bardzo dobre danie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Tak - bakłażan kroimy ze

    Zgłoszony przez SAM na października 7, 2015 at 10:09.

    Tak - bakłażan kroimy ze skórką

    http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełkówhttp://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wygląda super. Robiłam

    Zgłoszony przez basieczka2125 na października 7, 2015 at 09:55.

    Wygląda super. Robiłam dotychczas większe i z innym farszem, chciałabym wypróbować ten przepis, czy bakłażan to ze skórką kroimy ? 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • wygląda pysznie :)  na pewno

    Zgłoszony przez efunia79 na października 7, 2015 at 09:16.

    wygląda pysznie tmrc_emoticons.)  na pewno wypróbuję tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne. Robiłam wczoraj i

    Zgłoszony przez iwonas na lutego 1, 2015 at 20:16.

    Pyszne. Robiłam wczoraj i dziś znowu rodzinka zażyczyła sobie na kolację.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • calzone w

    Zgłoszony przez minie2015 na stycznia 19, 2015 at 17:38.

    calzone w piekarniku,rewelacJn przepistmrc_emoticons.) cos jako swietna alternatywa dla pizzytmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • bardzo szybkie danie rodzina

    Zgłoszony przez jolik1 na stycznia 14, 2015 at 11:04.

    bardzo szybkie danie rodzina zachwycona smakiem

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto wyszło znakomite, z

    Zgłoszony przez pryska na stycznia 11, 2015 at 19:23.

    Ciasto wyszło znakomite, z takich składników zrobiło się szybko i wyszła dobra przekąska, jeśli chodzi o farsz to miałam inny, ponieważ musiała opróżnić lodówke, więc zrobiłam z brokuła, papryki i pieczarek. Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze