Składniki
10 porcja/porcje/porcji
Ciasto
- 400 g. mąki pszennej
- 15 g. oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka przyprawy do pizzy
- 1 szczypta cukru, (na drożdże)
- 15 g. drożdży świeżych
- 2 miarki thermomix ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
Farsz
- 10 kawałków suszonego pomidora z oliwy
- 200-300 g. sera żółtego
- 1 łyżka przyprawy do pizzy
- spora szczypta soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- 1 bakłażan
- 1 pierś drobiowa, (w kawałkach 7-10mm)
-
6
45min
Czas całkowity 35minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
1) Pierś z kurczaka kroimy w kawałki 7-10 milimetrów.
2) Przyprawiamy mięso (solą, łyżeczką papryki suszonej, odrobiną ostrej papryki, przyprawą do pizzy) - umieszczamy w miseczce i zawijamy folią. Pozostawiamy w lodówce aby nabrała smaku. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej.
3) Bakłażan kroimy w centymertowej grubości plastry, układamy na desce do krojenia i posypujemy solą. Po kilku minutach na plastrach zrobią się krople, które usuwamy papierowym ręcznikiem (pozwala to usunąć goryczkę z bakłażanów). Dalej kroimy bakłażan w kostkę ok. 1 cm
4) Do suchego naczynia miksującego na wirujące noże (obroty 6) wrzucamy obrany ząbek czosnku. Wyłączamy thermomix dodajemy wcześniej przygotowany bakłażan, 2 łyżki oliwy z oliwek i przyprawy z pozycji "farsz". Podduszamy (Obroty 1, czas ok. 5 min, temp. 90 stopni). Podduszony farsz wyjmujemy do miseczki odstawiamy na bok.
5) W czasie gdy bakłażan dusi się na patelnię wrzucamy wcześniej przygotowaną pierś z kurczaka z łyżką masła i podduszamy (przyprawiamy solą, pieprzem, papryką pikantną). Wysmażamy i pozostawiamy do wystygnięcia.
6) Do suchego naczynia miksującego na wirujące noże (obroty 6) wrzucamy kostki żółtego sera (1-2 cm). Miksujemy 5-10 sek. (powstanie rozdrobniony ser, który dodamy później jako element wypełnienia calzone).
7) Suszone pomidory z oliwy - kroimy na drobne kawałeczki.
Wszystkie tak otrzymane składniki umieszczamy w miseczkach i przystępujemy do przygotowania ciasta.
W naczyniu miksującym umieszczamy wszystkie składniki w kolejności podanej w przepisie (pozycja CIASTO). Ważne aby sól była jak najdalej od drożdży, a cukier wylądował na drożdżach.
Wyrabiamy ciasto. (Najpierw obroty 6, czas 15 sek. , dalej obroty Interwał czas 2-3 minuty). Wyrobione ciasto wyjmujemy z naczynia miksującego i dzielimy na 10 równych części. Z każdej z nich uformujemy jeden pierożek calzone.
Przygotowania
Ciasto
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
SILPAT® - mata do pieczenia
kup teraz -
Ben - płaska forma kamionkowa
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Calzone podajemy na ciepło z sosem (pomidorowy lub innym ulubionym sosem do pizzy), dobrze komponuje się też surówką z roszpunki lub rukoli. Jako dodatek można też zastosować różne kiełki - wypełnią smaki i doskonale udekorują potrawę.
Oczywiście zachęcam do eksperymentów z farszem Zróbcie i pochwalcie się swoimi wersjami.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzThe cake recipe is really useful. I tried it for...
The cake recipe is really useful. I tried it for the first time and it worked. The flavor is a harmonious combination of spices snake io
Bardzo dobra przekąska. Rodzinka za nią...
Bardzo dobra przekąska. Rodzinka za nią przepada. Faktycznie trzeba dłużej potrzymac w piecyku w 200 stopniach. Bardzo smaczne pou
Swietny przepis na ciasto Rewelacja Polecam
Swietny przepis na ciasto. Rewelacja!!!! Polecam!!!
Super ciasto !!!! z farszem
Super ciasto !!!! z farszem możan [[wysiwyg_imageupload:2696:]]kombinować w nieskończoność u mnie było to co w lodówce - cukinia, kurczak, mozzalrela, szykna, i suszone pomidory z dynia, ni miałem przyprawy do pizzy ale za to była do spagetti - konieczne z sałatkką z rukoli Wyszło bajecznie - polecam !!!
www.tomaszkoscik.com
SUPER PRZEPIS. DZIŚ BĘDĘ
SUPER PRZEPIS. DZIŚ BĘDĘ SERWOWAĆ NA OBIAD. PALCE LIZAĆ!
Bardzo fajny przepis do
Bardzo fajny przepis do którego będę wracać. Wprowadziłam drobną zamianę: mąkę pszenną wymieszałam z żytnią. Następnym razem spróbuję tylko z żytniej zrobić ciasto.
Super wyszly, robilam juz
Super wyszly, robilam juz ktorys raz tylko zinnym farszem (jak na pizze-co kto lubi)
Bardzo dobre danie
Bardzo dobre danie
Tak - bakłażan kroimy ze
Tak - bakłażan kroimy ze skórką
http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków
http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie
Wygląda super. Robiłam
Wygląda super. Robiłam dotychczas większe i z innym farszem, chciałabym wypróbować ten przepis, czy bakłażan to ze skórką kroimy ?
wygląda pysznie :) na pewno
wygląda pysznie na pewno wypróbuję
Pyszne. Robiłam wczoraj i
Pyszne. Robiłam wczoraj i dziś znowu rodzinka zażyczyła sobie na kolację.
calzone w
calzone w piekarniku,rewelacJn przepis cos jako swietna alternatywa dla pizzy
bardzo szybkie danie rodzina
bardzo szybkie danie rodzina zachwycona smakiem
Ciasto wyszło znakomite, z
Ciasto wyszło znakomite, z takich składników zrobiło się szybko i wyszła dobra przekąska, jeśli chodzi o farsz to miałam inny, ponieważ musiała opróżnić lodówke, więc zrobiłam z brokuła, papryki i pieczarek. Polecam