3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

ZEBRA ala łaciatek


Wydrukuj:
4

Składniki

12 kawałek/kawałki/kawałków

ZEBRA

  • 5 jajek, (oddzielić żółtka od białek)
  • 200 g cukru, (jeśli duże kryształki wtedy lekko zemleć)
  • 220 g oleju
  • 400 g mąki samorosnącej, (jest już z dodatkiem proszku do pieczenia, można kupić np. w Kauflandzie)
  • 330 g wody gazowanej
  • 100 g mąki samorosnącej
  • 1 opakowania cukru waniliowego lub zapachu do ciast
  • 2 łyżki kakao
  • 6
    1h 5min
    Czas całkowity 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik 180 stopni (góra/dół).

    Przygotować formę, w której będzie pieczone ciasto. Natłuścić boki, a spód wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Założyć motylek.
  3. Do Blokada naczynia miksującego dodać żółtka i cukier. Utrzeć 6min/3,5obr.
  4. Dodać olej. Zamieszać 30sek/0,5obr.
  5. Dodać 400g mąki samorosnącej. Zamieszać 30sek/0,5obr.
  6. Dodać wodę. Zamieszać 30sek/0,5obr.
  7. Dodać drugą część mąki (100g) oraz cukier waniliowy lub zapach do ciast. Zamieszać 1,5min/0,5obr.
  8. Przełożyć ciasto do miski. Naczynie Blokada naczynia miksującego umyć i wytrzeć żeby było suche.
  9. Założyć motylek. Do Blokada naczynia miksującego dodać białka. Ubić 4min/3,5obr.
  10. Do ciasta dodać ubite białka i delikatnie wymieszać szpatułką lub kopystką.
  11. Połowę ciasta przelać do innego naczynia i dodać 2 łyżki kakao i dokładnie wymieszać.
  12. Do formy na przemian nakładać łyżkami ciasto. Można robić wzorki, wedle uznania i fantazji tmrc_emoticons.)
  13. Wstawić do piekarnika i piec 50min.

    Nie otwierać w trakcie pieczenia. Po upieczeniu wystawić z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Nie przejmować się, że pęknie. Ciasto wychodzi puszyste.

Wedle uznania można polać polewą np. czekoladową.

Można też utrzeć całe jajka z cukrem. Jednak ubite białka nadają puszystości ciastu.

Życzę smacznego tmrc_emoticons.)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy