Tu jesteś:
4
Składniki
12 kawałek/kawałki/kawałków
ZEBRA
- 5 jajek, (oddzielić żółtka od białek)
- 200 g cukru, (jeśli duże kryształki wtedy lekko zemleć)
- 220 g oleju
- 400 g mąki samorosnącej, (jest już z dodatkiem proszku do pieczenia, można kupić np. w Kauflandzie)
- 330 g wody gazowanej
- 100 g mąki samorosnącej
- 1 opakowania cukru waniliowego lub zapachu do ciast
- 2 łyżki kakao
-
6
1h 5min
Czas całkowity 15minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
5
Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik 180 stopni (góra/dół).
Przygotować formę, w której będzie pieczone ciasto. Natłuścić boki, a spód wyłożyć papierem do pieczenia. - Założyć motylek.
- Do
dodać żółtka i cukier. Utrzeć 6min/3,5obr.
- Dodać olej. Zamieszać 30sek/0,5obr.
- Dodać 400g mąki samorosnącej. Zamieszać 30sek/0,5obr.
- Dodać wodę. Zamieszać 30sek/0,5obr.
- Dodać drugą część mąki (100g) oraz cukier waniliowy lub zapach do ciast. Zamieszać 1,5min/0,5obr.
- Przełożyć ciasto do miski. Naczynie
umyć i wytrzeć żeby było suche.
- Założyć motylek. Do
dodać białka. Ubić 4min/3,5obr.
- Do ciasta dodać ubite białka i delikatnie wymieszać szpatułką lub kopystką.
- Połowę ciasta przelać do innego naczynia i dodać 2 łyżki kakao i dokładnie wymieszać.
- Do formy na przemian nakładać łyżkami ciasto. Można robić wzorki, wedle uznania i fantazji
- Wstawić do piekarnika i piec 50min.
Nie otwierać w trakcie pieczenia. Po upieczeniu wystawić z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz
11
Porady
Nie przejmować się, że pęknie. Ciasto wychodzi puszyste.
Wedle uznania można polać polewą np. czekoladową.
Można też utrzeć całe jajka z cukrem. Jednak ubite białka nadają puszystości ciastu.
Życzę smacznego
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz