3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

ZEBRA ala łaciatek


Wydrukuj:
4

Składniki

12 kawałek/kawałki/kawałków

ZEBRA

  • 5 jajek, (oddzielić żółtka od białek)
  • 200 g cukru, (jeśli duże kryształki wtedy lekko zemleć)
  • 220 g oleju
  • 400 g mąki samorosnącej, (jest już z dodatkiem proszku do pieczenia, można kupić np. w Kauflandzie)
  • 330 g wody gazowanej
  • 100 g mąki samorosnącej
  • 1 opakowania cukru waniliowego lub zapachu do ciast
  • 2 łyżki kakao
  • 6
    1h 5min
    Czas całkowity 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik 180 stopni (góra/dół).

    Przygotować formę, w której będzie pieczone ciasto. Natłuścić boki, a spód wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Założyć motylek.
  3. Do Closed lid dodać żółtka i cukier. Utrzeć 6min/3,5obr.
  4. Dodać olej. Zamieszać 30sek/0,5obr.
  5. Dodać 400g mąki samorosnącej. Zamieszać 30sek/0,5obr.
  6. Dodać wodę. Zamieszać 30sek/0,5obr.
  7. Dodać drugą część mąki (100g) oraz cukier waniliowy lub zapach do ciast. Zamieszać 1,5min/0,5obr.
  8. Przełożyć ciasto do miski. Naczynie Closed lid umyć i wytrzeć żeby było suche.
  9. Założyć motylek. Do Closed lid dodać białka. Ubić 4min/3,5obr.
  10. Do ciasta dodać ubite białka i delikatnie wymieszać szpatułką lub kopystką.
  11. Połowę ciasta przelać do innego naczynia i dodać 2 łyżki kakao i dokładnie wymieszać.
  12. Do formy na przemian nakładać łyżkami ciasto. Można robić wzorki, wedle uznania i fantazji tmrc_emoticons.)
  13. Wstawić do piekarnika i piec 50min.

    Nie otwierać w trakcie pieczenia. Po upieczeniu wystawić z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Nie przejmować się, że pęknie. Ciasto wychodzi puszyste.

Wedle uznania można polać polewą np. czekoladową.

Można też utrzeć całe jajka z cukrem. Jednak ubite białka nadają puszystości ciastu.

Życzę smacznego tmrc_emoticons.)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy