Składniki
40 kawałek/kawałki/kawałków
- 1/2 łyżeczek cynamonu
- 1 łyżeczek proszku do pieczenia
- 175 g cukru drobnego do wypieków, plus extra do posypania
- 200 g mąki przennej
- 2 jajka całe
- 250 g migdałów całych
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilli
-
6
50min
Czas całkowity 10minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9
Przygotowanie
1. Rozgrzać piekarnik do 180st
2. 170g migdałów włożyć do "Blokada naczynia miksującego" i delikatnie poszatkować 4sec/obr.5 reszte migdałów zostawić w całości, następnie wszystie migdały przełożyć do dużej miski.
3. Do "Blokada naczynia miksującego" wbić jajka i dodać extract z wanilli. Ubijać 1min/ obr6
4. Do jajek dodać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cynamon. Wszystkie składniki połączyć 45sec/ obr4
5. Ciasto dodaać do miski z migdałami i wymieszać. Następnie przełożyć na posypany mąką blat i lekko zagnieść.
6. Podzielić ciasto na dwie części i z każdej z nich uformować długi pasek na szerokość 5cm. Przełożyć na blaszke z papierem do pieczenia i posypać z wierzchu cukrem. Piec 20-25min.
7. Zredukować temperature do 160st, wyciagnąć ciastka z piekarnika i odstawić żeby delikanie przestygło. Następnie przełożyć na deskę do krojenia i pokroić na grubość 1cm.
8. Ułożyć kawałki z powrotem na blaszce cięciem w dół. i piec dodatkowe 15-20 min aż ciastka będą suche i i chrupiące. Wystudzić.
Ciastka można przechowywać do tygodnia w szczelnie zamykanym opakowaniu.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Wyciągnąć jak najwięcej ciasta z "Blokada naczynia miksującego" nastpenie włączyć na kilka sekund na szybkie obraty żeby ciasto odeszło od noży.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzmusze koniecznie sprobowac bo....uwielbiam
musze koniecznie sprobowac bo....uwielbiam
Mi wyszly skały kamienie nie da sie ugryzc!!czemu
Mi wyszly skały kamienie nie da sie ugryzc!!czemu
Wypróbowane!
Wypróbowane!
rPrzepis pierwsza klasa!
rPrzepis pierwsza klasa! Prosty, łatwy a ciasteczka pyszne! POLECAM