3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Wielkanocny mazurek ze zdrową, naturalnie słodką masą :)


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

dekoracja

  • suszone morele, bez pestek
  • rodzynki sułtanki
  • płatki migdałowe
  • żurawina, suszona

masę bakaliowo-owsianą

  • 1/2 MT koniaku, spirytusu ew. wódki, niekoniecznie
  • 50 g fig, suszonych
  • 50 g daktyli, suszonych, wypestkowanych
  • 120 g płatków owsianych górskich
  • 80 g orzechów (włoskich, laskowych )
  • 100 g rodzynek koryntek, można pomieszać z żurawiną
  • 100 g moreli, suszonych

Kruche ciasto

  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 jajko kurze
  • 1 żółtko
  • 180 g masła roślinnego
  • 40-60 g cukru
  • 250 g mąki pszennej
5

Przygotowanie

    dekoracja
  1. z bakalii możemy układać dowolne wzory bezpośrednio na "uklepanej" masie 

  2. Przykładowa dekoracja

  3. ciasta
  4. 1.wszystkie składniki ciasta kruchego umieścić w naczyniu i wyrobić 30 s / obr. 6


    2. rozwałkować na blaszce ok. 24 x 30 cm


    3.piec 20-25 minut w nagrzanym piekarniku do 180*C

  5. masy bakaliowo-owsianej
  6. 1.morele namoczyć w 1 MT ciepłej przegotowanej wody na ok. 1 godz.


    2.mieszaninę orzechów zmielić w suchym naczyniu 10-15 s / obr.4-5


    3.dodać resztę składników i odciśnięte morele, zmiksować pomagając sobie kopystką 40 s / obr. 6


    4.rozprowadzić od razu na kruchym cieście (najlepiej jeszcze ciepłym), "uklepać" ręką lub łyżką

  7. rozdrobniona masa

  8. gotowa masa, rozprowadzona na kruchym spodzie

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Do mieszaniny orzechów możemy dodać też migdały ( w zależności od upodobań).

Udekorowany mazurek (na samej masie) możemy wstawić na ok.20 min do ciepłego piekarnika (50-70*C) i podsuszyć całość.

Jeżeli nie lubimy "bawić się" w dekoracje możemy posypać tylko posiekanymi orzechami lub migdałami, lub płatkami migdałowymi...


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Bardzo smaczne a do tego

    Zgłoszony przez Ewamaja na marca 30, 2016 at 18:49.

    Bardzo smaczne a do tego zdrowe świąteczne ciasto.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Eluniu ten mazurek wypróbuje

    Zgłoszony przez magi1 na marca 29, 2013 at 14:46.

    Eluniu ten mazurek wypróbuje po świętach tmrc_emoticons.D bardzo lubię mazurki tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D a twój wyglada pieknie i smacznie tmrc_emoticons.D buźka kochana tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja spirytus dodałam do masy

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na marca 29, 2013 at 14:06.

    tmrc_emoticons.) Ja spirytus dodałam do masy bakaliowej Big Smile Przepis polecam Big Smile  Mazurek pyszny Love Love Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • mam pytanie- do czego ten

    Zgłoszony przez gorzyma na marca 29, 2013 at 07:53.

    mam pytanie- do czego ten spirytus?? bo nie ma nic o tym..../ tmrc_emoticons.(

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Masło roślinne można

    Zgłoszony przez ElaK na marca 29, 2013 at 01:15.

    Masło roślinne można oczywiście zastąpić masłem zwykłym.  tmrc_emoticons.)  komponowałam kiedyś ten przepis z myślą o chłopcu, który nie mógł pić mleka i jego produktów, dlatego w przepisie znalazło się masło roślinne.  tmrc_emoticons.)  Można też zastąpić go margaryną, np. Kasią lub Palmą z murzynkiem...  tmrc_emoticons.D  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam świątecznie mam

    Zgłoszony przez kip na marca 28, 2013 at 12:35.

    Witam świątecznie tmrc_emoticons.)

    mam pytanie, czy można zastapić masło roślinne , masłem zwykłym?

    Właśnie zabieram się do robienia tmrc_emoticons.), będę wdzięczna za szybką odpowiedź tmrc_emoticons.)

     

    Pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Kasia

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Kasia Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Tak Elu zgadza się, dlatego

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na marca 23, 2013 at 22:52.

    Love Tak Elu zgadza się, dlatego jestem Ci wdzięczna za pomoc Love Love Love Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Grażynko to zależy w jakiej

    Zgłoszony przez ElaK na marca 23, 2013 at 22:35.

    Grażynko to zależy w jakiej temperaturze będziesz go przechowywać  tmrc_emoticons.)  jeśli w chłodzie to możesz go upiec już w środę. Ja tak piekę mazurki, w czwartek lukruję i dekoruję, piekę pasztety i mięsa... W piątek sernik i baby drożdżowe... itp Nie zdążyłabym ze wszystkim na ostatnią chwilę  tmrc_emoticons.)  Poza tym od czwartku wieczorami nie ma mnie w domu  tmrc_emoticons.)  Ciebie chyba też?  tmrc_emoticons.)  Pozdrawiam

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu ile dni przed świętami

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na marca 23, 2013 at 22:01.

    Elu ile dni przed świętami można upiec mazurka? Buziaczki Love Love Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wygląda super i jest zdrowszy

    Zgłoszony przez porcupine na marca 21, 2013 at 23:42.

    Wygląda super i jest zdrowszy niż tradycyjne. Dodaję do ulubionych tmrc_emoticons.).

    porcupine ma na imię Monika i zaprasza na swój blog o rękodziele: www.domzakoncemswiata.blogspot.com

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super przepis akurat na

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na marca 21, 2013 at 04:05.

    Super przepis akurat na święta . tmrc_emoticons.;) Dzięki Elu Love

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Od kilku lat ten mazurek

    Zgłoszony przez ElaK na kwietnia 2, 2012 at 14:44.

    Od kilku lat ten mazurek króluje na naszym świątecznym stole. Do kruchego ciasta dokładam ok 50-60 g cukru i to nam w zupełności wystarczy. Naturalna słodycz zawarta w masie jest uzupełnieniem niezbyt słodkiego spodu.

    Składniki masy są bogate w błonnik, wit.E, cynk, żelazo i magnez. 

    Samo zdrowie a smak w promocji!!!  Cooking 7

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze