thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
45min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 02/04/12
zmieniono dnia: 11/04/14

Składniki

dekoracja

  • suszone morele, bez pestek
  • rodzynki sułtanki
  • płatki migdałowe
  • żurawina, suszona

masę bakaliowo-owsianą

  • 1/2 MT koniaku, spirytusu ew. wódki, niekoniecznie
  • 50 g fig, suszonych
  • 50 g daktyli, suszonych, wypestkowanych
  • 120 g płatków owsianych górskich
  • 80 g orzechów (włoskich, laskowych )
  • 100 g rodzynek koryntek, można pomieszać z żurawiną
  • 100 g moreli, suszonych

Kruche ciasto

  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 jajko kurze
  • 1 żółtko
  • 180 g masła roślinnego
  • 40-60 g cukru
  • 250 g mąki pszennej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    dekoracja
  1. z bakalii możemy układać dowolne wzory bezpośrednio na "uklepanej" masie 

  2. Przykładowa dekoracja

  3. ciasta
  4. 1.wszystkie składniki ciasta kruchego umieścić w naczyniu i wyrobić 30 s / obr. 6


    2. rozwałkować na blaszce ok. 24 x 30 cm


    3.piec 20-25 minut w nagrzanym piekarniku do 180*C

  5. masy bakaliowo-owsianej
  6. 1.morele namoczyć w 1 MT ciepłej przegotowanej wody na ok. 1 godz.


    2.mieszaninę orzechów zmielić w suchym naczyniu 10-15 s / obr.4-5


    3.dodać resztę składników i odciśnięte morele, zmiksować pomagając sobie kopystką 40 s / obr. 6


    4.rozprowadzić od razu na kruchym cieście (najlepiej jeszcze ciepłym), "uklepać" ręką lub łyżką

  7. rozdrobniona masa

  8. gotowa masa, rozprowadzona na kruchym spodzie

Porady

Do mieszaniny orzechów możemy dodać też migdały ( w zależności od upodobań).

Udekorowany mazurek (na samej masie) możemy wstawić na ok.20 min do ciepłego piekarnika (50-70*C) i podsuszyć całość.

Jeżeli nie lubimy "bawić się" w dekoracje możemy posypać tylko posiekanymi orzechami lub migdałami, lub płatkami migdałowymi...

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Wielkanocny mazurek ze zdrową, naturalnie słodką masą :)

Wydrukuj:

Komentarze

  • marca 30, 2016 at 18:49

    Bardzo smaczne a do tego zdrowe świąteczne ciasto.

  • marca 29, 2013 at 15:46

    Eluniu ten mazurek wypróbuje po świętach tmrc_emoticons.D bardzo lubię mazurki tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D a twój wyglada pieknie i smacznie tmrc_emoticons.D buźka kochana tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D

  • marca 29, 2013 at 14:06
    5.0

    tmrc_emoticons.) Ja spirytus dodałam do masy bakaliowej Big Smile Przepis polecam Big Smile  Mazurek pyszny Love Love Love

  • marca 29, 2013 at 07:53

    mam pytanie- do czego ten spirytus?? bo nie ma nic o tym..../ tmrc_emoticons.(

  • marca 29, 2013 at 01:15

    Masło roślinne można oczywiście zastąpić masłem zwykłym.  tmrc_emoticons.)  komponowałam kiedyś ten przepis z myślą o chłopcu, który nie mógł pić mleka i jego produktów, dlatego w przepisie znalazło się masło roślinne.  tmrc_emoticons.)  Można też zastąpić go margaryną, np. Kasią lub Palmą z murzynkiem...  tmrc_emoticons.D  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • marca 28, 2013 at 12:35

    Witam świątecznie tmrc_emoticons.)

    mam pytanie, czy można zastapić masło roślinne , masłem zwykłym?

    Właśnie zabieram się do robienia tmrc_emoticons.), będę wdzięczna za szybką odpowiedź tmrc_emoticons.)

     

    Pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Kasia

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Kasia Smile

  • marca 23, 2013 at 22:52
    5.0

    Love Tak Elu zgadza się, dlatego jestem Ci wdzięczna za pomoc Love Love Love Love

  • marca 23, 2013 at 22:35

    Grażynko to zależy w jakiej temperaturze będziesz go przechowywać  tmrc_emoticons.)  jeśli w chłodzie to możesz go upiec już w środę. Ja tak piekę mazurki, w czwartek lukruję i dekoruję, piekę pasztety i mięsa... W piątek sernik i baby drożdżowe... itp Nie zdążyłabym ze wszystkim na ostatnią chwilę  tmrc_emoticons.)  Poza tym od czwartku wieczorami nie ma mnie w domu  tmrc_emoticons.)  Ciebie chyba też?  tmrc_emoticons.)  Pozdrawiam

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • marca 23, 2013 at 22:01
    5.0

    Elu ile dni przed świętami można upiec mazurka? Buziaczki Love Love Love

  • marca 21, 2013 at 23:42

    Wygląda super i jest zdrowszy niż tradycyjne. Dodaję do ulubionych tmrc_emoticons.).

    porcupine ma na imię Monika i zaprasza na swój blog o rękodziele: www.domzakoncemswiata.blogspot.com

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: