3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Wielkanocny mazurek ze zdrową, naturalnie słodką masą :)


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

dekoracja

  • suszone morele, bez pestek
  • rodzynki sułtanki
  • płatki migdałowe
  • żurawina, suszona

masę bakaliowo-owsianą

  • 1/2 MT koniaku, spirytusu ew. wódki, niekoniecznie
  • 50 g fig, suszonych
  • 50 g daktyli, suszonych, wypestkowanych
  • 120 g płatków owsianych górskich
  • 80 g orzechów (włoskich, laskowych )
  • 100 g rodzynek koryntek, można pomieszać z żurawiną
  • 100 g moreli, suszonych

Kruche ciasto

  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 jajko kurze
  • 1 żółtko
  • 180 g masła roślinnego
  • 40-60 g cukru
  • 250 g mąki pszennej
5

Przygotowanie

    dekoracja
  1. z bakalii możemy układać dowolne wzory bezpośrednio na "uklepanej" masie 

  2. Przykładowa dekoracja

  3. ciasta
  4. 1.wszystkie składniki ciasta kruchego umieścić w naczyniu i wyrobić 30 s / obr. 6


    2. rozwałkować na blaszce ok. 24 x 30 cm


    3.piec 20-25 minut w nagrzanym piekarniku do 180*C

  5. masy bakaliowo-owsianej
  6. 1.morele namoczyć w 1 MT ciepłej przegotowanej wody na ok. 1 godz.


    2.mieszaninę orzechów zmielić w suchym naczyniu 10-15 s / obr.4-5


    3.dodać resztę składników i odciśnięte morele, zmiksować pomagając sobie kopystką 40 s / obr. 6


    4.rozprowadzić od razu na kruchym cieście (najlepiej jeszcze ciepłym), "uklepać" ręką lub łyżką

  7. rozdrobniona masa

  8. gotowa masa, rozprowadzona na kruchym spodzie

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Do mieszaniny orzechów możemy dodać też migdały ( w zależności od upodobań).

Udekorowany mazurek (na samej masie) możemy wstawić na ok.20 min do ciepłego piekarnika (50-70*C) i podsuszyć całość.

Jeżeli nie lubimy "bawić się" w dekoracje możemy posypać tylko posiekanymi orzechami lub migdałami, lub płatkami migdałowymi...


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Bardzo smaczne a do tego

    Zgłoszony przez Ewamaja na marca 30, 2016 at 18:49.

    Bardzo smaczne a do tego zdrowe świąteczne ciasto.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Eluniu ten mazurek wypróbuje

    Zgłoszony przez magi1 na marca 29, 2013 at 14:46.

    Eluniu ten mazurek wypróbuje po świętach tmrc_emoticons.D bardzo lubię mazurki tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D a twój wyglada pieknie i smacznie tmrc_emoticons.D buźka kochana tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja spirytus dodałam do masy

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na marca 29, 2013 at 14:06.

    tmrc_emoticons.) Ja spirytus dodałam do masy bakaliowej Big Smile Przepis polecam Big Smile  Mazurek pyszny Love Love Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • mam pytanie- do czego ten

    Zgłoszony przez gorzyma na marca 29, 2013 at 07:53.

    mam pytanie- do czego ten spirytus?? bo nie ma nic o tym..../ tmrc_emoticons.(

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Masło roślinne można

    Zgłoszony przez ElaK na marca 29, 2013 at 01:15.

    Masło roślinne można oczywiście zastąpić masłem zwykłym.  tmrc_emoticons.)  komponowałam kiedyś ten przepis z myślą o chłopcu, który nie mógł pić mleka i jego produktów, dlatego w przepisie znalazło się masło roślinne.  tmrc_emoticons.)  Można też zastąpić go margaryną, np. Kasią lub Palmą z murzynkiem...  tmrc_emoticons.D  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


     Smile 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam świątecznie mam

    Zgłoszony przez kip na marca 28, 2013 at 12:35.

    Witam świątecznie tmrc_emoticons.)

    mam pytanie, czy można zastapić masło roślinne , masłem zwykłym?

    Właśnie zabieram się do robienia tmrc_emoticons.), będę wdzięczna za szybką odpowiedź tmrc_emoticons.)

     

    Pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Kasia

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Kasia tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Tak Elu zgadza się, dlatego

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na marca 23, 2013 at 22:52.

    Love Tak Elu zgadza się, dlatego jestem Ci wdzięczna za pomoc Love Love Love Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Grażynko to zależy w jakiej

    Zgłoszony przez ElaK na marca 23, 2013 at 22:35.

    Grażynko to zależy w jakiej temperaturze będziesz go przechowywać  tmrc_emoticons.)  jeśli w chłodzie to możesz go upiec już w środę. Ja tak piekę mazurki, w czwartek lukruję i dekoruję, piekę pasztety i mięsa... W piątek sernik i baby drożdżowe... itp Nie zdążyłabym ze wszystkim na ostatnią chwilę  tmrc_emoticons.)  Poza tym od czwartku wieczorami nie ma mnie w domu  tmrc_emoticons.)  Ciebie chyba też?  tmrc_emoticons.)  Pozdrawiam

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


     Smile 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu ile dni przed świętami

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na marca 23, 2013 at 22:01.

    Elu ile dni przed świętami można upiec mazurka? Buziaczki Love Love Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wygląda super i jest zdrowszy

    Zgłoszony przez porcupine na marca 21, 2013 at 23:42.

    Wygląda super i jest zdrowszy niż tradycyjne. Dodaję do ulubionych tmrc_emoticons.).

    porcupine ma na imię Monika i zaprasza na swój blog o rękodziele: www.domzakoncemswiata.blogspot.com

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super przepis akurat na

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na marca 21, 2013 at 04:05.

    Super przepis akurat na święta . tmrc_emoticons.;) Dzięki Elu Love

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Od kilku lat ten mazurek

    Zgłoszony przez ElaK na kwietnia 2, 2012 at 14:44.

    Od kilku lat ten mazurek króluje na naszym świątecznym stole. Do kruchego ciasta dokładam ok 50-60 g cukru i to nam w zupełności wystarczy. Naturalna słodycz zawarta w masie jest uzupełnieniem niezbyt słodkiego spodu.

    Składniki masy są bogate w błonnik, wit.E, cynk, żelazo i magnez. 

    Samo zdrowie a smak w promocji!!!  Cooking 7

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


     Smile 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze