Tu jesteś:
4
Składniki
0 porcja/porcje/porcji
Mus z jabłek
- 1000 g jabłek, obranych ze skórki i pozbawionych gniazd nasiennych
- 50 g cukru
- 1 opakowania cukru waniliowego
Ciasto
- 100 g cukru
- 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850), może być tradycyjna pszenna (typ 650)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia, płaskie
- 2 żółtka jaj
- 250 g Miękkiego masła, należy odpowiednio wcześnie wyjąć z lodówki
- przyprawa do jabłecznika, opcjonalnie, w/g uznania
-
6
1h 40min
Czas całkowity 40minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
-
9
5
Przygotowanie
- 1. Mus jabłkowy:
Do naczynia miksującego włożyć pokrojone na ćwiartki jabłka 30 s./obr. 5, dodać 100 g. cukru 10 min./100 stopni/obr. 1 Przygotowany mus jabłkowy przełożyć do innego naczynia, pozostawić do wystygnięcia.
2. Ciasto
Dowłożyć margarynę, mąkę, proszek do pieczenia, cukier, żółtka, cukier waniliowy i przyprawa do jabłecznika (opcjonalnie) 3 min./
- jeśli ciasto słabo wyrobione należy czynność powtórzyć.
Ciasto podzielić na 2 części, jedną część wyłożyć na blaszkę (25 x 35 cm).
Ubić białka z 2 jaj z dodatkiem szczypty soli, dodać do przestudzonego musu jabłkowego. Mus wyłożyć na pierwszą warstwę ciasta (można rozwałkować, ja robięto w rękach po kawałku ciasta), przykryć pozostałą częścią ciasta.
Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 170-180ºC około 50-60 minut.
10
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz