3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Wariant Jabłecznik


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

Mus z jabłek

  • 1000 g jabłek, obranych ze skórki i pozbawionych gniazd nasiennych
  • 50 g cukru
  • 1 opakowania cukru waniliowego

Ciasto

  • 100 g cukru
  • 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850), może być tradycyjna pszenna (typ 650)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, płaskie
  • 2 żółtka jaj
  • 250 g Miękkiego masła, należy odpowiednio wcześnie wyjąć z lodówki
  • przyprawa do jabłecznika, opcjonalnie, w/g uznania
  • 6
    40min
    Czas całkowity 40min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
  • 9
5

Przygotowanie

  1. 1. Mus jabłkowy:
    Do naczynia miksującego włożyć pokrojone na ćwiartki jabłka 30 s./obr. 5, dodać 100 g. cukru 10 min./100 stopni/obr. 1 Przygotowany mus jabłkowy przełożyć do innego naczynia, pozostawić do wystygnięcia.

    2. Ciasto
    Do Closed lid włożyć margarynę, mąkę, proszek do pieczenia, cukier, żółtka, cukier waniliowy i przyprawa do jabłecznika (opcjonalnie) 3 min./Dough mode - jeśli ciasto słabo wyrobione należy czynność powtórzyć.
    Ciasto podzielić na 2 części, jedną część wyłożyć na blaszkę (25 x 35 cm).
    Ubić białka z 2 jaj z dodatkiem szczypty soli, dodać do przestudzonego musu jabłkowego. Mus wyłożyć na pierwszą warstwę ciasta (można rozwałkować, ja robięto w rękach po kawałku ciasta), przykryć pozostałą częścią ciasta.

    Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 170-180ºC około 50-60 minut.
10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy