3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Tureckie bajgle


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

10 porcja/porcje/porcji

ciasto

  • 250 g ciepłej wody
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 g zimnej wody
  • 3 łyżki miodu
  • 0,5 szklanki sezamu podprażonego
  • 6
    30min
    Czas całkowity 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
  • 9
5

Przygotowanie

    Przygotowanie:
  1. 1.Do Closed lid wlewamy ciepłą wodę, dodajemy cukier i pokruszone drożdże.Podgrzewamy 2min/37C/obr.1

    2.Dodajemy mąkę i sól , wyrabiamy 2 min/Dough mode

    3.W tym czasie prażymy sezam na suchej patelni, na złoty kolor i odstawiamy. Zimną wodę mieszamy z miodem.

    4.Ciasto dzielimy na 10 części.Z każdej części rolujemy dwa ruloniki ok.10 cm.Zaplatamy je ze sobą i sklejamy na końcach tworząc okrąg.

    5.Bajgle moczymy w wodzie z miodem , a następnie w sezamie i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

    6.Wkładamy do zimnego piekarnika. Pieczemy ok. 20 min, aż się zarumienią(warto również sprawdzić średek bajgla patyczkiem), w temperaturze ok.180 C.

    Smacznego tmrc_emoticons.)

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Przy prażeniu sezamu, proszę kontrolować go często mieszając. Za ciemny będzie gorzkawy w smaku tmrc_emoticons.;)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Bardzo dobre Na drugi dzie zrobiy si co prawda...

    Zgłoszony przez niweta na maja 2, 2017 at 11:06.

    Bardzo dobre! Na drugi dzień zrobiły się co prawda bardzo twarde... Puzzled ale wciąż smaczne Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bajgle sa po prostu rewelacyjne

    Zgłoszony przez tomessi na marca 7, 2017 at 14:47.

    Bajgle sa po prostu rewelacyjneSmile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacja jak dla mnie

    Zgłoszony przez tomessi na lipca 23, 2016 at 13:06.

    Rewelacja jak dla mnie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bajgle są pyszne, świetny

    Zgłoszony przez szczypiorek na maja 29, 2016 at 12:22.

    Bajgle są pyszne, świetny dodatek do grilla. Nie miałam sezamu więc je posypałam pestkami dyni.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze