Składniki
10 porcja/porcje/porcji
ciasto
- 250 g ciepłej wody
- 30 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 100 g zimnej wody
- 3 łyżki miodu
- 0,5 szklanki sezamu podprażonego
-
6
50min
Czas całkowity 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
1.Do
"Blokada naczynia miksującego" wlewamy ciepłą wodę, dodajemy cukier i pokruszone drożdże.Podgrzewamy 2min/37C/obr.1
2.Dodajemy mąkę i sól , wyrabiamy 2 min/
"Ciasto"
3.W tym czasie prażymy sezam na suchej patelni, na złoty kolor i odstawiamy. Zimną wodę mieszamy z miodem.
4.Ciasto dzielimy na 10 części.Z każdej części rolujemy dwa ruloniki ok.10 cm.Zaplatamy je ze sobą i sklejamy na końcach tworząc okrąg.
5.Bajgle moczymy w wodzie z miodem , a następnie w sezamie i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
6.Wkładamy do zimnego piekarnika. Pieczemy ok. 20 min, aż się zarumienią(warto również sprawdzić średek bajgla patyczkiem), w temperaturze ok.180 C.
Smacznego
Przygotowanie:
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Przy prażeniu sezamu, proszę kontrolować go często mieszając. Za ciemny będzie gorzkawy w smaku
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedznie dodajecie jajka????
nie dodajecie jajka????
Czy na pewno obroty 12?
Czy na pewno obroty 12?
Wyszly swietne. Moje dzieci sie zajadają ....
Wyszly swietne. Moje dzieci sie zajadają . Napewno jeszcze nie raz bedziemy je robic.
Bardzo dobre Na drugi dzie zrobiy si co prawda...
Bardzo dobre! Na drugi dzień zrobiły się co prawda bardzo twarde...
ale wciąż smaczne
Bajgle sa po prostu rewelacyjne
Bajgle sa po prostu rewelacyjne
Rewelacja jak dla mnie
Rewelacja jak dla mnie
Bajgle są pyszne, świetny
Bajgle są pyszne, świetny dodatek do grilla. Nie miałam sezamu więc je posypałam pestkami dyni.