Składniki
0 porcja/porcje/porcji
Masa ajerkoniakowa
- 150 g likieru ajerkoniaku
- 70 g cukru pudru
- 800 ml śmietanki 36 %
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1 MT gorącej wody
- 100 g miękkiego masła
Masa budyniowa
- 250 g miękkiego masła
- 2 budynie smietankowe
- 0,75 litra mleka 3,2 %
- 100 g cukru pudru
Poncz
- odrobina cukru
- 2 MT przegotowanej wystudzonej wody
- 0,5 cytryny (wyciśnięty sok)
Biszkopt
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki wody gazowanej
- 8 jajek
- 210 g cukru
- 160 g mąki pszennej Lubella
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie
Do naczynia
"Blokada naczynia miksującego" zakładamy motylek, odzielamy żółtka od białek i ubijamy białka 3,5 minuty/obr 4 ,następnie dodajemy powoli cukier -obroty 3 bez nastawiania czasu (około 2minut). Dodajemy żółtka (około 1 minuty) , wodę gazowaną ( około 0,5 minuty) i na samym końcu wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia (tutaj już obroty 1 / czas około 1 minuty). Masę wylewamy na blaszkę 25 x 37 , wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 st - 35 minut.
Miękkie masło miksujemy 15s/obr 3, następnie powoli dodajemy ajerkoniak 2 minuty/ obr 3. Nakładamy miarkę i miksujemy 5s/ obr 8. Przelewamy do innego naczynia i odstawiamy.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. W tym czasie ubijamy śmietanę z cukrem 3 minuty obr 2,5 -3, następnie łączymy z przygotowaną wcześniej masą ajerkoniakową 1,5 minuty obr 3 i na koniec dodajemy żelatynę 0,5 minuty obr 3.
Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać budyń, gotować 6 minut /100 st/ obr 2. przełożyć do innego naczynia i wystudzić.
Do naczynia wkładamy masło , cukier puder 1minuta/obr 3. Zakładamy motylek i powoli dodajemy budyń , ucieramy 2 minuty obr 2,5
1. Pierwsza warstwa biszkoptu nasączyć ponczem
2.masa ajerkoniakowa
3. Druga warstwa biszkoptu - nasączyć ponczem
3. Masa ajerkoniakowa
4 Trzecia warstwa biszkoptu- nasączyć ponczem
5. Całość przesmarować masą budyniową
5 Wierzch pokryć lukrem
6 Do dekoracji również użyłam masy cukrowej .
Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu
Biszkoptu
Masa ajerkoniakowa
Masa budyniowa
TORT
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzIlonko, gratuluję nagrody!
Ilonko, gratuluję nagrody!
Pozdrawiam, Ela
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Gratuluje Ilonko :bigsmile:
Gratuluje Ilonko

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni

Dziękuję za komentarze i
Dziękuję za komentarze i cieszę się że krem smakuje
jest naprawdę pyszny polecam 
Pycha @
Pycha @
Super smaczny krem , moja
Super smaczny krem , moja mama robi bardzo podobny
świetny przepis aż slinka cieknie
ILONKO GRATULUJE !!!
Dziękuje :love:
Dziękuje

Ilonko, moje gratulacje
Gratuluję! :party:
Gratuluję!

;o)
Ilonko, przepis świetny!!!
Ilonko, przepis świetny!!! Pomysł na książkę i to z taką zakładką jak we wszystkich nowych książkach! GRATULUJĘ pomysłu. Wczoraj zrobiłam krem z połowy porcji i... zjadłam połowę!
Ten krem jest baaardzo dobry
Będę go często wykorzystywała.
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Ilonko dziękuję za
Ilonko dziękuję za zaproszenie
, wczoraj miałam okazję wypróbować torcik
poprostu raj dla podniebienia
zapraszaj częściej na takie degustacje
pa
Marzenko polecam smak jest
Marzenko polecam smak jest rewelacyjny
pozdrawiam 
Ilonko torcik super i napewno
Ilonko torcik super i napewno jest pyszny. Dodaje do wyprobowania
z ajerkoniakiem super pomysl 
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Jak dla mnie trochę sztucznie
Jak dla mnie trochę sztucznie wygląda... Żeby ocenić smak musze wypróbować zrobić.
Małgosiu dziękuje za
Małgosiu dziękuje za komentarz
kiedyś pilnie się uczyłam piec torty pod okiem mojej mamusi
chyba nauka nie poszła w las
pozdrawiam 
Beatko cieszę się , że
Beatko cieszę się , że przepis się spodobał
po degustacji daj znać czy smakował
pozdrawiam serdecznie 
Grażynko zachęcam do
Grażynko zachęcam do wypróbowania
smak obłędny
polecam
Ilonko, torcik super Widzę
Ilonko, torcik super
Widzę ,że masz zdolności artystyczne
:O Pozdrawiam serdecznie
przy najbliższej okazji
przy najbliższej okazji upiekę torcik z masą ajerkoniakową
musi być smaczny 
Ilonko, tort pyszny gigant
Gabrysiu , mój tort ogromny
Gabrysiu , mój tort ogromny teraz zapraszam wszystkich na kawę ,bo mam czym dzielić
pozdrawiam
Tort olbrzymi, będzie czym
Tort olbrzymi, będzie czym dzielić biesiadników.
Składniki kremów wskazują, że będzie slodko i pysznie.
Ja dodaję do swojej kolekcji. 
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"