3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Tort pomarańczowy z musem czekoladowym


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

Biszkopt o średnicy 23 cm

  • 4 jaja
  • 120 g cukru
  • 120 g mąki ziemniaczanej
  • 80 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu

Mus czekoladowy

  • 100 g czekoladowych kropek + trochę kropek do dekoracji, (można użyc połamanej czekolady)
  • 200 g śmietanki kremówki 30%
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 2 białka
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki cukru pudru

Krem

  • 2 łyżki cukry pudru
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • skórka starta z 1 pomaranczy, wyszorowanej i sparzonej
  • 250 g śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascerpone
5

Przygotowanie

    Biszkopt
  1. Biszkopt lepiej przygotować dzień wcześniej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st. C. Dno foremki wyłożyć papieram, nie powinno sie smarować boków formy, dzięki temu biszkopt wyrosnie równy! 

    Do naczynia z motylkiem wrzucić białka, ubić na sztywno 3 min/ obr. 3-4. Dodać cukier, ubijać dalej 1min./obr. 1-2.

    Żółtka wrzucic do miseczki dodać proszek do pieczenia i ocet. Wymieszać łyzeczką. Żółtka zaczną się burzyć jak wulkan. Wzburzone żółtka dodać do białek. Dodać obie mąki, wymieszać 30s./obr. 2, z pomocą kopystki.

    Piec 40 minut. Zostawić do wystygnięcia.

  2. Krem
  3. Do suchego naczynia założyć motylek i wląć schłodzona śmietankę. Ubić 1 min./obr. 4. Przełożyć do innej miski.

    Do naczynia włożyć pozostałe skladniki kremu, ucierać 45s./obr.3. Włączyć obroty na 2Counter-clockwise operation i po łyżce dodawać bitą śmietanę, aż się równo wymiesza.

    Połowę kremu wyłożyć na schłodzony mus. Nasączyć herbatą drugą część biszkoptu i przykryć nim tort. Pozdostałą masą udekorować tort (jeśli chcemy miec tort w stylu angielskim nie musimy starać się bardzo gładko wyrównać masę), dekorujemy kropkami czekoadowymi. Przed podaniem warto na przynajmniej 1 godzinę schłodzić tort w lodowce.

  4. Mus
    1. Do naczynia  włożyć kropki czekoladowe, rozdrobnić 15 s/obr. 8. Dodać cukier puder, kawę i śmietankę. Wymieszać podgrzewając  4 min/50°C/obr. 2.
    2. Dodać żółtka do masy smietankowo-czekoladowej, wymieszać 15 s/obr. 4. Przełożyć masę do miski.
    3. Następnie trzeba umyć naczynie i bardzo dokladnie wysuszyć.
    4. Wrzucić białka i sól do naczynia miksującego z motylkiem,  ubić na sztywną pianę 3 min/obr. 3-4. Białka dodać to masy czekoladowej i dokładnie wymieszać kopystką.
    5. Biszkopt przekroić na 2 plastry, jeden z nich wlożyć do foremki i  wylać mus. Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • cały mus mi się rozpłynął....

    Zgłoszony przez Kubiczek na listopada 30, 2013 at 14:57.

    cały mus mi się rozpłynął.... wiec nie mam pojęcia co zrobiłam źle....

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przyznam szczerze, że nie

    Zgłoszony przez gorzka na listopada 23, 2013 at 12:39.

    Przyznam szczerze, że nie wiem aki krem jest w tortach angielskich. Mi bardziej chodziło o efekt takiego "oblepionego" kremem tortu, jaki zauważyłam na zdjęciach z Anglii tmrc_emoticons.) a wydaje mi się, że właśnie taki efekt mi wyszedł tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Tort ciekawy

    Zgłoszony przez veronicab71 na listopada 23, 2013 at 11:36.

    Tort ciekawy tmrc_emoticons.)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ładnie wygląda.  

    Zgłoszony przez jolla5 na listopada 22, 2013 at 18:01.

    Ładnie wygląda. tmrc_emoticons.)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Tort ciekawy, ale jeśli

    Zgłoszony przez gabi49 na listopada 22, 2013 at 16:23.

    Tort ciekawy, ale jeśli chcemy mieć w stylu angielskim, to taki krem nie zda egzaminu. To musi być krem z masła i cukru. Takie ja mam wiadomości w tym temacie. Big Smile tmrc_emoticons.;)

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze