thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
40min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
  • TM 31
opublikowany: 11/22/13
zmieniono dnia: 11/22/13

Składniki

Biszkopt o średnicy 23 cm

  • 4 jaja
  • 120 g cukru
  • 120 g mąki ziemniaczanej
  • 80 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu

Mus czekoladowy

  • 100 g czekoladowych kropek + trochę kropek do dekoracji, (można użyc połamanej czekolady)
  • 200 g śmietanki kremówki 30%
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 2 białka
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki cukru pudru

Krem

  • 2 łyżki cukry pudru
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • skórka starta z 1 pomaranczy, wyszorowanej i sparzonej
  • 250 g śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascerpone

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Biszkopt
  1. Biszkopt lepiej przygotować dzień wcześniej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st. C. Dno foremki wyłożyć papieram, nie powinno sie smarować boków formy, dzięki temu biszkopt wyrosnie równy! 

    Do naczynia z motylkiem wrzucić białka, ubić na sztywno 3 min/ obr. 3-4. Dodać cukier, ubijać dalej 1min./obr. 1-2.

    Żółtka wrzucic do miseczki dodać proszek do pieczenia i ocet. Wymieszać łyzeczką. Żółtka zaczną się burzyć jak wulkan. Wzburzone żółtka dodać do białek. Dodać obie mąki, wymieszać 30s./obr. 2, z pomocą kopystki.

    Piec 40 minut. Zostawić do wystygnięcia.

  2. Krem
  3. Do suchego naczynia założyć motylek i wląć schłodzona śmietankę. Ubić 1 min./obr. 4. Przełożyć do innej miski.

    Do naczynia włożyć pozostałe skladniki kremu, ucierać 45s./obr.3. Włączyć obroty na 2Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" i po łyżce dodawać bitą śmietanę, aż się równo wymiesza.

    Połowę kremu wyłożyć na schłodzony mus. Nasączyć herbatą drugą część biszkoptu i przykryć nim tort. Pozdostałą masą udekorować tort (jeśli chcemy miec tort w stylu angielskim nie musimy starać się bardzo gładko wyrównać masę), dekorujemy kropkami czekoadowymi. Przed podaniem warto na przynajmniej 1 godzinę schłodzić tort w lodowce.

  4. Mus
    1. Do naczynia  włożyć kropki czekoladowe, rozdrobnić 15 s/obr. 8. Dodać cukier puder, kawę i śmietankę. Wymieszać podgrzewając  4 min/50°C/obr. 2.
    2. Dodać żółtka do masy smietankowo-czekoladowej, wymieszać 15 s/obr. 4. Przełożyć masę do miski.
    3. Następnie trzeba umyć naczynie i bardzo dokladnie wysuszyć.
    4. Wrzucić białka i sól do naczynia miksującego z motylkiem,  ubić na sztywną pianę 3 min/obr. 3-4. Białka dodać to masy czekoladowej i dokładnie wymieszać kopystką.
    5. Biszkopt przekroić na 2 plastry, jeden z nich wlożyć do foremki i  wylać mus. Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Tort pomarańczowy z musem czekoladowym

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?