Czas przygotowania
                                0min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                0min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     -- 
                                     -- 
                                
                            Poziom
                                --
                            Składniki
ciasto
- 300 gramów maku mielonego
 - 8 jajek
 - 300 gramów cukru pudru
 - 3 łyżki kaszy manny
 - 1 łyżek bułki tartej
 - 1 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 200 gramów woda
 
masa
- 250 gramów masła, niesolonego
 - 4 jajka
 - 60 gramów cukru pudru
 - 1 łyżki mąki ziemniaczanej
 - 0,125 litra kawy, mielonej, mocny wywar zaparzonej, odcedzonej kawy
 
poncz
- 0,375 litra herbaty czarne liściaste, mocno zaparzonej, osłodzonej
 - 1 soku z cytryn, z jednej sztuki
 - 0,025 litra wódki, lub innego alkoholu np. amaretto
 - aromat migdałowy
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Motylek - 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Zmielony mak wsypać do termomixa, wlać 200 gramów wody, gotować 15min/90stopni/obroty3. Odłożyć, odcedzić.
Oddzielić żółtka od białek.
Wycześcić naczynie.
Ubić pianę z białek - motylek, 4 min/obroty 3,5-4. odłożyć do innego naczynia. Zdjąć motylek.
Do naczynia dodać żółtka, cukier puder utrzeć 20s obr 7.
Założyć motylek, 6min/obr 7 - w trakcie dodawać pianę, mak, kaszę manną, bułkę tartą i proszek do pieczenia.
Wylać na wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą tortownicę, piec ok 40 min - 170 stopni - termoobieg. (sprawdzić suchość patyczkiem).
Po wystudzeniu ciasto przekroić i nasączyć ponczem. - Masa:
Na parze ubić razem jajka, cukier puder, mąkę ziemniaczaną i kawę.
Jak masa zgęstnieje - wystudzić.
Bardzo miekkie masło włożyć do termomixa, założyć motylek, wymieszać 3 minuty, obroty 3, dodając porcjami masę ubitych z jajek.
Kręgi nasączonego ciata przełozyć masą kawową. 
ciasto
Porady
Ciasto:
Zmielony mak wsypać do termomixa, wlać 200 gramów wody, gotować 15min/90stopni/obroty3. Odłożyć, odcedzić.
Oddzielić żółtka od białek.
Wycześcić naczynie.
Ubić pianę z białek - motylek, 4 min/obroty 3,5-4. odłożyć do innego naczynia. Zdjąć motylek.
Do naczynia dodać żółtka, cukier puder utrzeć 20s obr 7.
Założyć motylek, 6min/obr 4 - w trakcie dodawać pianę, mak, kaszę manną, bułkę tartą i proszek do pieczenia.
Wylać na wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą tortownicę, piec ok 40 min - 170 stopni - termoobieg. (sprawdzić suchość patyczkiem).
Po wystudzeniu ciasto przekroić i nasączyć ponczem.
Masa:
Na parze ubić razem jajka, cukier puder, mąkę ziemniaczaną i kawę.
Jak masa zgęstnieje - wystudzić.
Bardzo miekkie masło włożyć do termomixa, założyć motylek, wymieszać 3 minuty, obroty 3, dodając porcjami masę ubitych z jajek.
Kręgi nasączonego ciasta przełożyć masą kawową.
                        Zmielony mak wsypać do termomixa, wlać 200 gramów wody, gotować 15min/90stopni/obroty3. Odłożyć, odcedzić.
Oddzielić żółtka od białek.
Wycześcić naczynie.
Ubić pianę z białek - motylek, 4 min/obroty 3,5-4. odłożyć do innego naczynia. Zdjąć motylek.
Do naczynia dodać żółtka, cukier puder utrzeć 20s obr 7.
Założyć motylek, 6min/obr 4 - w trakcie dodawać pianę, mak, kaszę manną, bułkę tartą i proszek do pieczenia.
Wylać na wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą tortownicę, piec ok 40 min - 170 stopni - termoobieg. (sprawdzić suchość patyczkiem).
Po wystudzeniu ciasto przekroić i nasączyć ponczem.
Masa:
Na parze ubić razem jajka, cukier puder, mąkę ziemniaczaną i kawę.
Jak masa zgęstnieje - wystudzić.
Bardzo miekkie masło włożyć do termomixa, założyć motylek, wymieszać 3 minuty, obroty 3, dodając porcjami masę ubitych z jajek.
Kręgi nasączonego ciasta przełożyć masą kawową.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                        
                    
                    
                                    
                        
                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze
Grażyna Kamińska:
Poprawiłam, dziękuję za uwagę.
Jeżeli używamy motylka to obroty muszą być do "4" ,nie mogą być wyższe bo uszkodzi się motylek!!!!! Pozdrawiam.