thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
1h 5min
porcja/porcje/porcji
6 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 02/12/10
zmieniono dnia: 29/11/11

Składniki

  • Biszkopt jasny:
  • 4 jajka
  • 80 g cukru
  • 180 g mąki pszennej
  • 10 g oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Biszkopt ciemny:
  • 4 jajka
  • 80 g cukru
  • 160 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki gorzkiego kakao
  • 10 g oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 50 ggorącej wody
  • 100 g likieru kokosowego
  • 500 g śmietany kremówki, 30%
  • 50 g cukru pudru
  • wiórki kokosowe do posypania

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Biszkopty:

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C.

    2. Na noże w czystym i suchym naczyniu miksującym założyć motylek.

    3. Białka oddzielić od żółtek, białka umieścić w naczyniu miksującym, ubić na pianę 3 min/obr.3

    .
    4. Dodać żółtka i cukier, ubić 2 min/obr.3.
    5. Dodać pozostałe składniki na jasny biszkopt, wymieszać 20s/obr.2.


    6. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 20 cm, piec 15-20 minut.


    7. Czynności z punktów 1-6 powtórzyć ze składnikami na ciemny biszkopt.


    8. Ułożyć jeden biszkopt na drugim. Długim, ostrym nożem wycinać kolejno obręcze szer. ok. 2 cm (uzyska się kilka, różnej wielkości obręczy). W największej              obręczy z ciemnego biszkoptu umieścić mniejszą obręcz z jasnego biszkoptu. Układć obręcze naprzemiennie jedna w drugiej, aż utworzą dwukolorowy placek.
    Czynność powtórzyć z pozostałymi obręczami, utworzą drugi placek. Obydwa placki zwilżyć wodą
    ( ja zrobiłam poncz; herbata z alkoholem)


    Krem:


    9. W osobnym naczyniu rozpuścić żelatynę  w wodzie, wymieszać z likierem.


    10. Na noże w naczyniu miksującym założyć motylek.


    11. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać schłodzoną kremówkę, ubić obr.3 (dopóki nie ubije się na sztywno), w trakcie ubijania dodać cukier.


    12. Dodać żelatynę, wymieszać 10s/obr.1.


    13. Część kremu rozsmarować na jednym placku, starając się wypełnić nim także miejsca pomiędzy okręgami. Przykryć drugim plackiem. Pozostałym kremem posmarować wierzch i boki ciasta, posypać wiórkami kokosowymi.


    Smacznego

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Tort Kokosowy-szachownica

Wydrukuj:

Komentarze

  • listopada 26, 2013 at 18:07

    Widzę, że przepis ma już dwa latka, ale nikt go nie komentował. Myslę, że warto wypróbować bo jest oryginalny. Dodaję do swojego zbiorku. Big Smile

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: