Składniki
8 porcja/porcje/porcji
Dodatkowo
- 1 opakowania posypki czekoladowej
- 1 puszek frużeliny wisniowej, lub 1 słoik borówek albo żurawiny
- 0,7 litra śmietany 36%
- 3 torebki fixu do bitej śmietany
Ciasto
- 2 tabliczki czekolady gorzkiej
- 6 jaj
- 150 g cukru
-
6
1h 0min
Czas całkowity 40minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzać do temp. 170 st. C.
Czekoladę rozpusić w kąpieli wodnej (rozdrobnioną na kostki wrzucić do miski ustawionej na garnku z wrzącą wodą).
W tym czasie naczyniu miksującym ubić białka ze sczyptą soli 5min./obr.3, przełożć do innego naczynia.
Do naczynia miksującego założyć motylek, włożyć żółtka i cukier, ubijać 3 min./37 st.C/obr.3
Ubite żółtka połączyć w misce z czekoladą, dodać ubite białka, delikatnie wymieszać.
Piec około 20-25 minut, najlepiej na termoobiegu.
Gdy ciasto wystygnie do czystego naczynia miksującego założyć motylek i ubijać śmietanę przechowywaną w lodówce z fixem na obr. 3 aż do uzyskania żądanej konsystencji (około 3,5 min.). W tym czasie na ciasto położyć frużelinę. Na frużelinę położyć ubitą śmietaną. Na wierzch wysypać posypkę czekoladową.
Tort czekoladowy Wanda
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Użyć do pieczenia tortownicy 26-28 cm. . Ciasto bez dodatku mąki jest bardzo lekkie i delikatne, nalezy więc układać frużelinę i śmietanę, gdy już wystygnie.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzzrobie to ciasto,ale
zrobie to ciasto,ale boje,sie,ze zrobiona najpierw piana bialkowa (aczkolwiek praktycznie) moze opasc (zwodnic sie )czy moze?
Bardzo proszę. Cieszę się.
Bardzo proszę. Cieszę się.
Heureka
Ciasto bez mąki, w sezonie ze
Ciasto bez mąki, w sezonie ze świeżymi konfiturami z wiśni, polecam mój przepis, pychotki..
Heureka
Muszę go wypróbować, w
Muszę go wypróbować, w najbliższym czasie.
Man nadzieję, że wyszło
Man nadzieję, że wyszło pyszne. Pozdrawiam ciepło
Heureka
Będzie pychotka na długie
Będzie pychotka na długie jesienne wieczory. Smacznego!
Heureka
Brzmi apetycznie , lubię
Brzmi apetycznie , lubię torty ,więc do wypróbowania wkrótce. Pozdrawiam
wypróbuję w weekend, podoba
wypróbuję w weekend, podoba mi się , że bez mąki ! zobaczymy co z tego wyjdzie !!!
Naprawdę warto, to ciasto
Naprawdę warto, to ciasto przejęłam od mojej cioci Wandy jako jeden z podstawowych wypieków, którym czaruję gości Oczywiście przystosowałam przepis do możliwości thermomxa, zachowując oryginał. Pozdrawiam serdecznie :-*
Heureka
Ciekawy przepis, wypróbuję bo
Ciekawy przepis, wypróbuję bo u nas wszyscy uwielbiaja ciasta czekoladowe dzięki za przepis
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
czekam z niecierpliwością na
czekam z niecierpliwością na efekt
Heureka
Wypròbuje napewno, bo z takim
Wypròbuje napewno, bo z takim ciastem, to ja sie jeszcze nie spotkalam :O Zainteresowal mnie szczegòlnie spòd, bez maki Lubie takie nowe eksperymenty w kuchni Dam znac, jak wyszlo
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Wygląda zachęcająco.Wypróbuję
Wygląda zachęcająco.Wypróbuję
Polecam. To ciasto, to patent
Polecam. To ciasto, to patent mojej wspaniaej cioci Wandy, który przerobiłam na wersję thermomixową. Pozdrawiam serdecznie
Heureka
Ciekawe, do wypròbowania
Ciekawe, do wypròbowania Pozdrawiam
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni