3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Tort czekoladowy Wanda


Wydrukuj:
4

Składniki

8 porcja/porcje/porcji

Dodatkowo

  • 1 opakowania posypki czekoladowej
  • 1 puszek frużeliny wisniowej, lub 1 słoik borówek albo żurawiny
  • 0,7 litra śmietany 36%
  • 3 torebki fixu do bitej śmietany

Ciasto

  • 2 tabliczki czekolady gorzkiej
  • 6 jaj
  • 150 g cukru
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 40min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    Tort czekoladowy Wanda
  1. Piekarnik rozgrzać do temp. 170 st. C.

  2. Czekoladę rozpusić w kąpieli wodnej (rozdrobnioną na kostki wrzucić do miski ustawionej na garnku z wrzącą wodą).

  3. W tym czasie naczyniu miksującym ubić białka ze sczyptą soli 5min./obr.3, przełożć do innego naczynia.

  4. Do naczynia miksującego założyć motylek, włożyć żółtka i cukier, ubijać 3 min./37 st.C/obr.3

  5. Ubite żółtka połączyć w misce z czekoladą, dodać ubite białka, delikatnie wymieszać.

  6. Piec około 20-25 minut, najlepiej na termoobiegu.

  7. Gdy ciasto wystygnie do czystego naczynia miksującego założyć motylek i ubijać śmietanę przechowywaną w lodówce z fixem  na obr. 3 aż do uzyskania żądanej konsystencji (około 3,5 min.). W tym czasie na ciasto położyć frużelinę. Na frużelinę położyć ubitą śmietaną. Na wierzch wysypać posypkę czekoladową.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Użyć do pieczenia tortownicy 26-28 cm. . Ciasto bez dodatku mąki jest bardzo lekkie i delikatne, nalezy więc układać frużelinę i śmietanę, gdy już wystygnie.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • zrobie to ciasto,ale

    Zgłoszony przez Seni na grudnia 25, 2015 at 12:52.

    zrobie to ciasto,ale boje,sie,ze zrobiona najpierw piana bialkowa (aczkolwiek praktycznie) moze opasc (zwodnic sie tmrc_emoticons.( )czy moze?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo proszę. Cieszę się.

    Zgłoszony przez halinarg na lipca 15, 2015 at 20:52.

    Bardzo proszę. Cieszę się. tmrc_emoticons.)

    Heureka

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto bez mąki, w sezonie ze

    Zgłoszony przez halinarg na lipca 15, 2015 at 20:51.

    Ciasto bez mąki, w sezonie ze świeżymi konfiturami z wiśni, polecam mój przepis, pychotki.. tmrc_emoticons.;)

    Heureka

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Muszę go wypróbować, w

    Zgłoszony przez aliman29 na lutego 15, 2015 at 11:08.

    Muszę go wypróbować, w najbliższym czasie.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Man nadzieję, że wyszło

    Zgłoszony przez halinarg na listopada 11, 2013 at 17:31.

    Man nadzieję, że wyszło pyszne. Pozdrawiam ciepło tmrc_emoticons.-)

    Heureka

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Będzie pychotka na długie

    Zgłoszony przez halinarg na listopada 11, 2013 at 17:30.

    Będzie pychotka na długie jesienne wieczory. Smacznego! tmrc_emoticons.-)

    Heureka

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Brzmi  apetycznie , lubię

    Zgłoszony przez smoczek na października 24, 2013 at 16:25.

    Brzmi  apetycznie , lubię torty ,więc do wypróbowania wkrótce. tmrc_emoticons.) Pozdrawiam tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • wypróbuję w weekend, podoba

    Zgłoszony przez ATANER80 na października 24, 2013 at 14:09.

    Cooking 7 Cooking 1 wypróbuję w weekend, podoba mi się , że bez mąki ! zobaczymy co z tego wyjdzie !!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Naprawdę warto, to ciasto

    Zgłoszony przez halinarg na lipca 17, 2013 at 15:35.

    Naprawdę warto, to ciasto przejęłam od mojej cioci Wandy jako jeden z podstawowych wypieków, którym czaruję gości tmrc_emoticons.-) Oczywiście przystosowałam przepis do możliwości thermomxa, zachowując oryginał. Pozdrawiam serdecznie :-*

    Heureka

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciekawy przepis, wypróbuję bo

    Zgłoszony przez ElaK na lipca 17, 2013 at 14:54.

    Ciekawy przepis, wypróbuję bo u nas wszyscy uwielbiaja ciasta czekoladowe  tmrc_emoticons.)  dzięki za przepis  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • czekam z niecierpliwością na

    Zgłoszony przez halinarg na lipca 17, 2013 at 13:07.

    tmrc_emoticons.;) czekam z niecierpliwością na efekt

    Heureka

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wypròbuje napewno, bo z takim

    Zgłoszony przez veronicab71 na lipca 16, 2013 at 22:20.

    Wypròbuje napewno, bo z takim ciastem, to ja sie jeszcze nie spotkalam :O  Zainteresowal mnie szczegòlnie spòd, bez maki Big Smile  Lubie takie nowe eksperymenty w kuchni Big Smile Big Smile  Dam znac, jak wyszlo Big Smile Big Smile

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wygląda zachęcająco.Wypróbuję

    Zgłoszony przez iwonka15 na lipca 16, 2013 at 22:04.

    Wygląda zachęcająco.Wypróbuję tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam. To ciasto, to patent

    Zgłoszony przez halinarg na lipca 16, 2013 at 12:59.

    Polecam. To ciasto, to patent mojej wspaniaej cioci Wandy, który przerobiłam na wersję thermomixową. Pozdrawiam serdecznie tmrc_emoticons.)

    Heureka

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciekawe, do wypròbowania

    Zgłoszony przez veronicab71 na lipca 16, 2013 at 12:55.

    Ciekawe, do wypròbowania Big Smile  Pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze