3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

TORT BEZOWY DACQUOISE


Wydrukuj:
4

Składniki

2000 g

Krem

  • 300 g śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 10 szt. daktyli (suszone, bez pestek)
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 150 g masy krówkowej - kajmaku
  • 0,5 szklanki orzechów włoskich

Blaty bezowe - 2 szt.

  • 10 suszonych, wypestkowanych daktyli
  • 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 300 g cukru
  • 1 szczypta soli
  • 6 białek

Dodatkowo

  • cukier puder do posypania
  • kakao ciemne do posypania
  • daktyle i orzechy do dekoracji
  • 6
    2h 0min
    Czas całkowity 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    Blaty bezowe
  1. Na papierze do pieczenia narysuj dwa okręgi o średnicy 24 cm (ja odrysowuję zawsze talerze odwrócowe do góry dnem).

    Do naczynia miksującego wrzucić daktyle (wypestkowane), zmiksować 10-15 sek/obr. 9, następnie przełożyć do innego naczynia.

    Odmierz 300 g cukru i odstaw.

    Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli 3min/obr. 3 (pamiętaj aby przy ubijaniu białek zdjąć miarkę MT). Pod koniec ubijania dodać cukier, ocet i suszone daktyle.

    Masę bezową wyłożyć na odrysowane dwa okręgi, wyrównać ładnie brzegi. Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec przez 90 minut. U mnie na jednej blaszce się nie mieszczą, piekę na dwóch blaszkach i tym samym na dwóch poziomach. Bezy powinny się lekko zarumienić, mogą również lekko popękać, ale przy dotyku powinny być suche i chrupkie. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc.

  2. Dekorowanie
  3. Przed podaniem posyp tort bezowy kakao i cukrem pudrem.

    Udekoruj orzechami włoskimi i daktylami wedle uznania

     

    SMACZNEGO tmrc_emoticons.)

  4. Krem
  5. Do naczynia miksującego wrzucić daktyle (wypestkowane) oraz orzechy , zmiksować 10-15 sek/obr. 9, następnie przełożyć do innego naczynia.

    Serek mascarpone, śmietanę kremówkę oraz masę kajmakową wrzucić do naczynia miksującego, ubijać przy nałożonym motylku 2 min/obr. 4 (UWAGA: w związku z tym, że śmietany i serki mascarpone są różne, różnie schłodzone, różne firmy ... patrz przez otwór czy składniki się połączyły. Jezeli tak natychmiast wyłącz TM, inaczej zrobi nam się masło kajmakowe)

    Pod koniec ubijania dodaj zmiksowane orzechy i daktyle.

    Powstałą masą przełóż blaty bezowe.

    Schłodzić w lodówce.

     

10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Robiłam wczoraj Mój Mąż w...

    Zgłoszony przez kamisss72 na stycznia 8, 2017 at 10:19.

    Robiłam wczoraj tmrc_emoticons.) Mój Mąż w siódmym niebie, mówi, że to najlepsze ciasto, jakie zrobiłam! tmrc_emoticons.)

    Dla mnie jednak trochę za słodkie tmrc_emoticons.)


    Pozdrawiam! tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dobry tort! ...

    Zgłoszony przez missolaaa na listopada 30, 2016 at 20:39.

    Dobry tort!

    Zrobiłam krem kawowy.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mam pytanie dotyczące

    Zgłoszony przez Aaanna na września 5, 2016 at 13:31.

    Mam pytanie dotyczące pieczenia blatów bezowych: czy pieczecie je na dwóch blachach, ustawiając w piekarniku jeden pod drugim czy oba kręgi pieczecie na jednej blaszce? Jesli na dwóch - jaka jest tajemnica równomierznego upieczenia(wysuszenia) obu? zrobiłam dwa na dwóch blaszkach-niestety dolny oklapł, i nie wysuszył się ładnietmrc_emoticons.-(

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Może piekarnik nie był

    Zgłoszony przez monix na stycznia 26, 2016 at 12:00.

    Może piekarnik nie był dostatecznie rozgrzany lub nie włożyła Pani bezy od razu do piekarnika . Beza jest niecierpliwa i kapryśna . Naczynie musi być suche i nie może być tłuste po zrobieniu bezy trzeba mieć wszystko przygotowanie żeby od razu włożyć ja do piekarnika . Pozdrawiam serdecznie.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dziś drugie podejście równie

    Zgłoszony przez barburka66 na stycznia 26, 2016 at 09:36.

    dziś drugie podejście równie nie udane jak pierwsze tmrc_emoticons.J)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • czy ktoś podpowie czemu beza

    Zgłoszony przez barburka66 na stycznia 25, 2016 at 17:30.

    czy ktoś podpowie czemu beza zupełnie mi klapła ? tmrc_emoticons.((

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dla mnie stanowczo za slodki.

    Zgłoszony przez Ksenola na grudnia 25, 2015 at 16:10.

    Dla mnie stanowczo za slodki. nastepnym razem najpierw ubije smietane, pozniej dam mascarpone zeby krem byl bardziej zwarty i dam zdecydowanie mniej masy krowkowej

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • niebo w buzi

    Zgłoszony przez madzia1807 na lipca 19, 2015 at 21:42.

    niebo w buzi tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja piekłam gòra-dòł. 

    Zgłoszony przez monix na maja 21, 2015 at 20:50.

    Ja piekłam gòra-dòł. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • mam pytanie co do pieczenia

    Zgłoszony przez Lukasss na maja 21, 2015 at 18:47.

    mam pytanie co do pieczenia grzałka góra dół i termoobieg ????

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacyjny juz na zawsze

    Zgłoszony przez monix na kwietnia 20, 2015 at 11:59.

    Rewelacyjny juz na zawsze zagoscil w  moim domu . 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacja, naprawdę niebo w

    Zgłoszony przez ewaolecko7 na lutego 23, 2015 at 19:00.

    Rewelacja, naprawdę niebo w gębie . Dzisiaj dodałam granat posypałam na krem a jak robiłam w piątek to posypałam żurawiną. Dzisiaj zrobiłam powtórkę bo było za mało. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis wyprubowany godny

    Zgłoszony przez Monia 13091 na lutego 13, 2015 at 19:56.

    Przepis wyprubowany tmrc_emoticons.) godny polecenia Cooking 7  

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Masa maślana:  40 g cukru

    Zgłoszony przez jolmar na lutego 8, 2015 at 11:31.

    Masa maślana: 

    40 g cukru (używam brązowy)

    120 g masła, miekkiego pokrojonego na kawałki

    40 g mleka 

    1 łyżka kawy rozpuszczalnej

    rodzynki namoczone w rumie, ja daję ok. 1/3 szklanki, moczę w małym zakręcanym słoiczku, żeby alkohol nie parował

    2-3 łyżki serka mascarpone ( opcjonalnie ) masa robi sie lżejsza, ale trzeba uważać aby sie nie zważyła, dodawac po trochu.

    do naczynia miksujacegoZablokowany wsypać cukier zemleć 20s/obr10

     

    założyć motylek, dodać masło mleko i kawę wymieszać 3 mni/obr3

    dodać rodzynki, wymieszać na wstecznych obrotachWsteczne, ew. dodawać mascarpone wymiszać Soft .

    Smacznego smileys

    Czasem zamiast rodzynek dodaję rozdrobnioną wcześniej gorzką czekoladę i oczywiście rum.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • PROSZĘ o przepis na masę

    Zgłoszony przez Alutka80 na lutego 8, 2015 at 10:29.

    PROSZĘ o przepis na masę maślaną

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy to przepis na dacquise z

    Zgłoszony przez jolmar na listopada 10, 2014 at 14:26.

    Czy to przepis na dacquise z bloga mojewypieki, przerobiony na thermomix ?

    Ja robię go z masą kawową, wykorzystuję przepis na masę maślaną z ABC Gotowania na TM5.

    Zmniejszam proporcje, dodaje łyżkę kawy rozpuszczalnej najdrobniejszej, namoczone przez noc rodzynki w rumie i troche rumu, mieszam z maskarpone. Ta masa swietnie przelamuje slodzycz bezy, dzieki alkoholowi uzyskujemy wytrawny smak tortu. Polecam tmrc_emoticons.)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • tort jest pyszny! robilam po

    Zgłoszony przez mjusta2000 na lipca 6, 2014 at 22:10.

    tort jest pyszny! robilam po raz pierwszy i wyszedl mniam- dodaje do moich ulubionych. Dzieki za przepis!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Beza wyszła super, chrupiąca

    Zgłoszony przez AgaSkr na czerwca 27, 2014 at 14:20.

    [[wysiwyg_imageupload:2160:]]Beza wyszła super, chrupiąca a w środku lekko ciągnąca się tmrc_emoticons.) Niepotrzebnie panikowałam tmrc_emoticons.) Jedynie krem zmodyfikowałam: serek mascarpone, śmietana i liker kawowy tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Beza nie może być mocno

    Zgłoszony przez joanna226 na czerwca 26, 2014 at 11:33.

    Beza nie może być mocno spieczona, przypalona jest gorzka i nie nadaje się do jedzenia. Cały tort straci na smaku .... Ja zawsze piekę 5 min w 180 st. C, a później zmniejszam temp. do 140-150 st. C. W mniejszej temperaturze już tylko ją suszymy tak aby w środku była lekko ciągnąca (gumowata) a na zewnątrz chrupiąca. Niemożliwe jest aby w ciągu tych 5 min spalić bezę!! Kwstia wyrośnięcia bezy to inna sprawa ... wszystko zależy od tego jak jest ubita oraz jajek (ja mam zawsze wiejskie) . Naczynie nie może być mokre, nie może dostać się ani grama żółtka itp, itd .... Proszę dać znać jak wyszło !!!

    Fanka TM 31 i TM5

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam, czy temperatura

    Zgłoszony przez AgaSkr na czerwca 26, 2014 at 11:02.

    Witam, czy temperatura pieczenia tej bezy nie jest zbyt wysoka? Po 5 mintach moje bezy były już dosyć różowe/pomarańczowe.. generalnie spieczone tmrc_emoticons.( Nie wyrosły mi tak ładnie, jak te ze zdjęcia.. tmrc_emoticons.( Nie wiem jeszcze jak smakują, dopiero dzisiaj będe je przekładac kremem.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Oczywiście, że możemy

    Zgłoszony przez joanna226 na czerwca 25, 2014 at 11:00.

    Oczywiście, że możemy modyfikować tmrc_emoticons.) Wedle uznania .... Mogą być orzechy i płatki migdałowe, jak kto woli tmrc_emoticons.)

    A na wierzchu z masą to chyba pavlova ... również pyszna tmrc_emoticons.)

     

    Fanka TM 31 i TM5

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zmniejszyłam ilość kremówki a

    Zgłoszony przez joanna226 na czerwca 23, 2014 at 10:49.

    Zmniejszyłam ilość kremówki a zwiększyłam ilość serka mascarpone. Masa szybciej się ubija i jest bardziej zwięzły!


    Polecam -meg do wypróbowania bo smak jest nieziemski tmrc_emoticons.)

    Fanka TM 31 i TM5

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciekawy przepis. Dodaję do

    Zgłoszony przez Meg na czerwca 22, 2014 at 18:21.

    Ciekawy przepis. Dodaję do wypróbowania, bo od dawna mam ochotę na tort bezowy, może to akurat będzie to czego szukałamtmrc_emoticons.)

    Meg

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • jes pyszny

    Zgłoszony przez bronia 109 na czerwca 22, 2014 at 17:48.

    jes pyszny

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • a moga byc orzechy laskowe a

    Zgłoszony przez bronia 109 na czerwca 22, 2014 at 17:46.

    a moga byc orzechy laskowe a co do daktyli to  płatki migdałowe musze powiedziec ze my w pracy robimy tez ten tort i na wiezch dajemy też mase i układamy owoce do okoła kiwi truskawki i listki miety pieknie wyglada

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Proszę zmniejszyć ilość

    Zgłoszony przez joanna226 na kwietnia 22, 2014 at 09:24.

    Proszę zmniejszyć ilość kremówki do 100 ml a zwiększyć ilość serka mascarpone do 400 g.

    Wychodzi bardziej zwięzły tmrc_emoticons.)

    A tort w smaku .... hmmmm, poezja smaku tmrc_emoticons.)

    Fanka TM 31 i TM5

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jestem pod wrażeniem Mogę

    Zgłoszony przez bernarda na kwietnia 21, 2014 at 08:47.

    Jestem pod wrażeniem

    Mogę zrobić tort smileys, który jest moim ulubionym i kupowany był  dotąt tylko w cukierni  .

     

    Dziekuję

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Napewno wypróbuję, przepis

    Zgłoszony przez skwiotka na listopada 28, 2013 at 15:20.

    Napewno wypróbuję, przepis godny polecenia tmrc_emoticons.) Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ocet lub cytryna służy do

    Zgłoszony przez joanna226 na listopada 27, 2013 at 15:39.

    Ocet lub cytryna służy do stabilizowania białek. Takie delikatne zakwaszenie białek sprawi, że będą po ubiciu bardziej puszyste i stabilne. Mozna dodać sok z pomarańczy, ocet winny lub jabłkowy tmrc_emoticons.)

    Fanka TM 31 i TM5

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • aaaa, i mam jeszcze pytanie:

    Zgłoszony przez kaskak na listopada 27, 2013 at 14:40.

    aaaa, i mam jeszcze pytanie: Do czego potrzebny jest ocet lub cytryna? Czy to konieczność?

    Ja nie użyłam a blaty bezowe i tak wyszły super Party

    Fanka i miłośniczka TM tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • TORT REWELACYJNY:)

    Zgłoszony przez kaskak na listopada 27, 2013 at 10:16.

    TORT REWELACYJNYtmrc_emoticons.)

    Wypróbowałam wczoraj na przyjęcie urodzinowe męża. Wszyscy byli zachwyceni .....

    Polecam przygotowanie bezy dzień wcześniej jak napisała autorka przepisu. Ja przygotowywałam na bieżąco dlatego beza  kruszyła się. Ale smak niebiański ...... REWELACJA tmrc_emoticons.) mniam ..................

    Fanka i miłośniczka TM tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •      Dzięki dziewczyny za

    Zgłoszony przez joanna226 na listopada 26, 2013 at 14:46.

     

     

     Dzięki dziewczyny za przemiłe komentarze tmrc_emoticons.) Ja w tym tygodniu zrobłam 4 szt, na razie dość, odpoczywam tmrc_emoticons.)

    Fanka TM 31 i TM5

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzisiaj miałam możliwośc

    Zgłoszony przez gkoziolek na listopada 25, 2013 at 23:34.

    Dzisiaj miałam możliwośc skosztowania tego przepysznego torcika Big Smile był na prawdę pyszny,a krem rozpływał się w ustach Big Smile dodaję go do swoich przepisów i na pewno wypróbuje .Polecam wszystkim bo jest wart tego.PYCHOTKA!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • W życiu nie jadłam

    Zgłoszony przez Ania Jasik na listopada 25, 2013 at 22:34.

    W życiu nie jadłam pyszniejszego, wyśmienity, moim zdaniem mistrzostwo świata !

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Asiu jesteś mistrzynią tak

    Zgłoszony przez kasieńka 33 na listopada 25, 2013 at 21:24.

    Cooking 7 Asiu jesteś mistrzynią tak dobrego tortu jeszcze nie jadłam!!!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Brawa dla autorki przepisu

    Zgłoszony przez Iwonat na listopada 21, 2013 at 16:56.

    Brawa dla autorki przepisu !!!! tort jest przepyszny dawno takiego nie jadłam!!!!tmrc_emoticons.) Na pewno często będę go robiła , koleżanki były zachwycone tmrc_emoticons.)

    Iwonat

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •   Najlepszy tort na świecie

    Zgłoszony przez troll na listopada 21, 2013 at 11:38.

     

    Najlepszy tort na świecie Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Raj w gebie to jest mało

    Zgłoszony przez aneccica na listopada 20, 2013 at 12:40.

    Raj w gebie to jest mało powiedziane! czegoś takiego jeszcze w zyciu nie jadłam. Przez ten tort moje odchudzanie poszło na marne! ale to nic, wole umrzeć gruba i szczęsliwa, z myslą, że dzięki Asi miałam odrobine raju na ziemii tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.p


     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Smakuje wyśmienicie  niebo w

    Zgłoszony przez danielka44 na listopada 20, 2013 at 08:57.

    Smakuje wyśmienicie  niebo w gębie przepis wypróbowałam  jest prościutki i ciacho wychodzi Cooking 6  

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • tort bezowy napewno wypróbuje

    Zgłoszony przez ilonaw na listopada 19, 2013 at 21:28.

    tort bezowy napewno wypróbuje tmrc_emoticons.)  Dziękuje za przepis tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacyjny tort. Przepis

    Zgłoszony przez beatalop na listopada 19, 2013 at 14:30.

    Rewelacyjny tort.

    Przepis wypróbowałam 

    POLECAM!!!!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziewczyny, cieszę się że Wam

    Zgłoszony przez joanna226 na listopada 19, 2013 at 08:40.

    Dziewczyny, cieszę się że Wam smakuje. Dla mnie to ogromna radość jak widzę i słyszę zachwyt tmrc_emoticons.)

    Dzielcie się swoimi spostrzeżeniami, chętnie posłucham i wdrożę Wasze rady w moje pieczenie.

    Tort obłędny w smaku - to prawda, choć zdjęcie takie sobie .... Poprawię się następnym razem tmrc_emoticons.)

    Pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Fanka TM 31 i TM5

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie ma lepszego ciasta, to

    Zgłoszony przez beatazyskowska na listopada 18, 2013 at 21:51.

    Nie ma lepszego ciasta, to jest raj w gębie. z Twoimi możliwościami  powinnaś otworzyć cukiernie.   Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dacquoise, to moje ulubione

    Zgłoszony przez Danuta Baska na listopada 18, 2013 at 21:02.

    Dacquoise, to moje ulubione ciacho..tmrc_emoticons.) do tej pory, kupowane u Sowy. tmrc_emoticons.)

    Brawo p.Joanno,odkryty super przepis.Dokładnie i dobrze opisany.Trzymam kciuki tmrc_emoticons.;)

    Pozdrawiam

    Danuta Baska

    dana08

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Moje ulubione ciacho  dodaje

    Zgłoszony przez magi1 na listopada 18, 2013 at 20:12.

    Moje ulubione ciacho  tmrc_emoticons.D dodaje do zrobienia tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) dziękuję za przepis tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze