Składniki
2000 g
Krem
- 300 g śmietany kremówki 30% lub 36%
- 10 szt. daktyli (suszone, bez pestek)
- 250 g serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- 150 g masy krówkowej - kajmaku
- 0,5 szklanki orzechów włoskich
Blaty bezowe - 2 szt.
- 10 suszonych, wypestkowanych daktyli
- 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
- 2 łyżki brązowego cukru
- 300 g cukru
- 1 szczypta soli
- 6 białek
Dodatkowo
- cukier puder do posypania
- kakao ciemne do posypania
- daktyle i orzechy do dekoracji
-
6
2h 0min
Czas całkowity 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
Na papierze do pieczenia narysuj dwa okręgi o średnicy 24 cm (ja odrysowuję zawsze talerze odwrócowe do góry dnem).
Do naczynia miksującego wrzucić daktyle (wypestkowane), zmiksować 10-15 sek/obr. 9, następnie przełożyć do innego naczynia.
Odmierz 300 g cukru i odstaw.
Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli 3min/obr. 3 (pamiętaj aby przy ubijaniu białek zdjąć miarkę MT). Pod koniec ubijania dodać cukier, ocet i suszone daktyle.
Masę bezową wyłożyć na odrysowane dwa okręgi, wyrównać ładnie brzegi. Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec przez 90 minut. U mnie na jednej blaszce się nie mieszczą, piekę na dwóch blaszkach i tym samym na dwóch poziomach. Bezy powinny się lekko zarumienić, mogą również lekko popękać, ale przy dotyku powinny być suche i chrupkie. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc.
Przed podaniem posyp tort bezowy kakao i cukrem pudrem.
Udekoruj orzechami włoskimi i daktylami wedle uznania
SMACZNEGO
Do naczynia miksującego wrzucić daktyle (wypestkowane) oraz orzechy , zmiksować 10-15 sek/obr. 9, następnie przełożyć do innego naczynia.
Serek mascarpone, śmietanę kremówkę oraz masę kajmakową wrzucić do naczynia miksującego, ubijać przy nałożonym motylku 2 min/obr. 4 (UWAGA: w związku z tym, że śmietany i serki mascarpone są różne, różnie schłodzone, różne firmy ... patrz przez otwór czy składniki się połączyły. Jezeli tak natychmiast wyłącz TM, inaczej zrobi nam się masło kajmakowe)
Pod koniec ubijania dodaj zmiksowane orzechy i daktyle.
Powstałą masą przełóż blaty bezowe.
Schłodzić w lodówce.
Blaty bezowe
Dekorowanie
Krem
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzPyszny torcik. Polecam. Zrezygnowałam z masy...
Pyszny torcik. Polecam. Zrezygnowałam z masy krówkowej, bo i tak jest bardzo słodki.
Robiłam wczoraj Mój Mąż w...
Robiłam wczoraj
Mój Mąż w siódmym niebie, mówi, że to najlepsze ciasto, jakie zrobiłam! 

Dla mnie jednak trochę za słodkie
Pozdrawiam!
Dobry tort! ...
Dobry tort!
Zrobiłam krem kawowy.
Mam pytanie dotyczące
Mam pytanie dotyczące pieczenia blatów bezowych: czy pieczecie je na dwóch blachach, ustawiając w piekarniku jeden pod drugim czy oba kręgi pieczecie na jednej blaszce? Jesli na dwóch - jaka jest tajemnica równomierznego upieczenia(wysuszenia) obu? zrobiłam dwa na dwóch blaszkach-niestety dolny oklapł, i nie wysuszył się ładnie
Może piekarnik nie był
Może piekarnik nie był dostatecznie rozgrzany lub nie włożyła Pani bezy od razu do piekarnika . Beza jest niecierpliwa i kapryśna . Naczynie musi być suche i nie może być tłuste po zrobieniu bezy trzeba mieć wszystko przygotowanie żeby od razu włożyć ja do piekarnika . Pozdrawiam serdecznie.
dziś drugie podejście równie
dziś drugie podejście równie nie udane jak pierwsze
czy ktoś podpowie czemu beza
czy ktoś podpowie czemu beza zupełnie mi klapła ?
Dla mnie stanowczo za slodki.
Dla mnie stanowczo za slodki. nastepnym razem najpierw ubije smietane, pozniej dam mascarpone zeby krem byl bardziej zwarty i dam zdecydowanie mniej masy krowkowej
niebo w buzi
niebo w buzi
Ja piekłam gòra-dòł.
Ja piekłam gòra-dòł.
mam pytanie co do pieczenia
mam pytanie co do pieczenia grzałka góra dół i termoobieg ????
Rewelacyjny juz na zawsze
Rewelacyjny juz na zawsze zagoscil w moim domu .
Rewelacja, naprawdę niebo w
Rewelacja, naprawdę niebo w gębie . Dzisiaj dodałam granat posypałam na krem a jak robiłam w piątek to posypałam żurawiną. Dzisiaj zrobiłam powtórkę bo było za mało. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam.
Przepis wyprubowany godny
Przepis wyprubowany
godny polecenia
Masa maślana: 40 g cukru
Masa maślana:
40 g cukru (używam brązowy)
120 g masła, miekkiego pokrojonego na kawałki
40 g mleka
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
rodzynki namoczone w rumie, ja daję ok. 1/3 szklanki, moczę w małym zakręcanym słoiczku, żeby alkohol nie parował
2-3 łyżki serka mascarpone ( opcjonalnie ) masa robi sie lżejsza, ale trzeba uważać aby sie nie zważyła, dodawac po trochu.
do naczynia miksujacego
wsypać cukier zemleć 20s/obr10
założyć motylek, dodać masło mleko i kawę wymieszać 3 mni/obr3
dodać rodzynki, wymieszać na wstecznych obrotach
, ew. dodawać mascarpone wymiszać
.
Smacznego
Czasem zamiast rodzynek dodaję rozdrobnioną wcześniej gorzką czekoladę i oczywiście rum.
PROSZĘ o przepis na masę
PROSZĘ o przepis na masę maślaną
Czy to przepis na dacquise z
Czy to przepis na dacquise z bloga mojewypieki, przerobiony na thermomix ?
Ja robię go z masą kawową, wykorzystuję przepis na masę maślaną z ABC Gotowania na TM5.
Zmniejszam proporcje, dodaje łyżkę kawy rozpuszczalnej najdrobniejszej, namoczone przez noc rodzynki w rumie i troche rumu, mieszam z maskarpone. Ta masa swietnie przelamuje slodzycz bezy, dzieki alkoholowi uzyskujemy wytrawny smak tortu. Polecam
tort jest pyszny! robilam po
tort jest pyszny! robilam po raz pierwszy i wyszedl mniam- dodaje do moich ulubionych. Dzieki za przepis!
Beza wyszła super, chrupiąca
[[wysiwyg_imageupload:2160:]]Beza wyszła super, chrupiąca a w środku lekko ciągnąca się
Niepotrzebnie panikowałam
Jedynie krem zmodyfikowałam: serek mascarpone, śmietana i liker kawowy 
Beza nie może być mocno
Beza nie może być mocno spieczona, przypalona jest gorzka i nie nadaje się do jedzenia. Cały tort straci na smaku .... Ja zawsze piekę 5 min w 180 st. C, a później zmniejszam temp. do 140-150 st. C. W mniejszej temperaturze już tylko ją suszymy tak aby w środku była lekko ciągnąca (gumowata) a na zewnątrz chrupiąca. Niemożliwe jest aby w ciągu tych 5 min spalić bezę!! Kwstia wyrośnięcia bezy to inna sprawa ... wszystko zależy od tego jak jest ubita oraz jajek (ja mam zawsze wiejskie) . Naczynie nie może być mokre, nie może dostać się ani grama żółtka itp, itd .... Proszę dać znać jak wyszło !!!
Fanka TM 31 i TM5
Witam, czy temperatura
Witam, czy temperatura pieczenia tej bezy nie jest zbyt wysoka? Po 5 mintach moje bezy były już dosyć różowe/pomarańczowe.. generalnie spieczone
Nie wyrosły mi tak ładnie, jak te ze zdjęcia..
Nie wiem jeszcze jak smakują, dopiero dzisiaj będe je przekładac kremem.
Oczywiście, że możemy
Oczywiście, że możemy modyfikować
Wedle uznania .... Mogą być orzechy i płatki migdałowe, jak kto woli 
A na wierzchu z masą to chyba pavlova ... również pyszna
Fanka TM 31 i TM5
Zmniejszyłam ilość kremówki a
Zmniejszyłam ilość kremówki a zwiększyłam ilość serka mascarpone. Masa szybciej się ubija i jest bardziej zwięzły!
Polecam -meg do wypróbowania bo smak jest nieziemski
Fanka TM 31 i TM5
Ciekawy przepis. Dodaję do
Ciekawy przepis. Dodaję do wypróbowania, bo od dawna mam ochotę na tort bezowy, może to akurat będzie to czego szukałam
Meg
jes pyszny
jes pyszny
a moga byc orzechy laskowe a
a moga byc orzechy laskowe a co do daktyli to płatki migdałowe musze powiedziec ze my w pracy robimy tez ten tort i na wiezch dajemy też mase i układamy owoce do okoła kiwi truskawki i listki miety pieknie wyglada
Proszę zmniejszyć ilość
Proszę zmniejszyć ilość kremówki do 100 ml a zwiększyć ilość serka mascarpone do 400 g.
Wychodzi bardziej zwięzły
A tort w smaku .... hmmmm, poezja smaku
Fanka TM 31 i TM5
Jestem pod wrażeniem Mogę
Jestem pod wrażeniem
Mogę zrobić tort
, który jest moim ulubionym i kupowany był dotąt tylko w cukierni .
Dziekuję
Napewno wypróbuję, przepis
Napewno wypróbuję, przepis godny polecenia

Ocet lub cytryna służy do
Ocet lub cytryna służy do stabilizowania białek. Takie delikatne zakwaszenie białek sprawi, że będą po ubiciu bardziej puszyste i stabilne. Mozna dodać sok z pomarańczy, ocet winny lub jabłkowy
Fanka TM 31 i TM5
aaaa, i mam jeszcze pytanie:
aaaa, i mam jeszcze pytanie: Do czego potrzebny jest ocet lub cytryna? Czy to konieczność?
Ja nie użyłam a blaty bezowe i tak wyszły super
Fanka i miłośniczka TM
TORT REWELACYJNY:)
TORT REWELACYJNY
Wypróbowałam wczoraj na przyjęcie urodzinowe męża. Wszyscy byli zachwyceni .....
Polecam przygotowanie bezy dzień wcześniej jak napisała autorka przepisu. Ja przygotowywałam na bieżąco dlatego beza kruszyła się. Ale smak niebiański ...... REWELACJA
mniam ..................
Fanka i miłośniczka TM
Dzięki dziewczyny za
Dzięki dziewczyny za przemiłe komentarze
Ja w tym tygodniu zrobłam 4 szt, na razie dość, odpoczywam 
Fanka TM 31 i TM5
Dzisiaj miałam możliwośc
Dzisiaj miałam możliwośc skosztowania tego przepysznego torcika
był na prawdę pyszny,a krem rozpływał się w ustach
dodaję go do swoich przepisów i na pewno wypróbuje .Polecam wszystkim bo jest wart tego.PYCHOTKA!
W życiu nie jadłam
W życiu nie jadłam pyszniejszego, wyśmienity, moim zdaniem mistrzostwo świata !
Asiu jesteś mistrzynią tak
Brawa dla autorki przepisu
Brawa dla autorki przepisu !!!! tort jest przepyszny dawno takiego nie jadłam!!!!
Na pewno często będę go robiła , koleżanki były zachwycone 
Iwonat
Najlepszy tort na świecie
Najlepszy tort na świecie
Raj w gebie to jest mało
Raj w gebie to jest mało powiedziane! czegoś takiego jeszcze w zyciu nie jadłam. Przez ten tort moje odchudzanie poszło na marne! ale to nic, wole umrzeć gruba i szczęsliwa, z myslą, że dzięki Asi miałam odrobine raju na ziemii

Smakuje wyśmienicie niebo w
Smakuje wyśmienicie niebo w gębie przepis wypróbowałam jest prościutki i ciacho wychodzi
tort bezowy napewno wypróbuje
tort bezowy napewno wypróbuje
Dziękuje za przepis 
Rewelacyjny tort. Przepis
Rewelacyjny tort.
Przepis wypróbowałam
POLECAM!!!!!!
Dziewczyny, cieszę się że Wam
Dziewczyny, cieszę się że Wam smakuje. Dla mnie to ogromna radość jak widzę i słyszę zachwyt
Dzielcie się swoimi spostrzeżeniami, chętnie posłucham i wdrożę Wasze rady w moje pieczenie.
Tort obłędny w smaku - to prawda, choć zdjęcie takie sobie .... Poprawię się następnym razem
Pozdrawiam
Fanka TM 31 i TM5
Nie ma lepszego ciasta, to
Nie ma lepszego ciasta, to jest raj w gębie. z Twoimi możliwościami powinnaś otworzyć cukiernie.
Dacquoise, to moje ulubione
Dacquoise, to moje ulubione ciacho..
do tej pory, kupowane u Sowy. 
Brawo p.Joanno,odkryty super przepis.Dokładnie i dobrze opisany.Trzymam kciuki
Pozdrawiam
Danuta Baska
dana08
Moje ulubione ciacho dodaje
Moje ulubione ciacho
dodaje do zrobienia
dziękuję za przepis 
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję