3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Tort amaretto


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

Masa kajmakowa

  • 50 g masła
  • 300 g cukru
  • 400 g mleka 3,2%
  • 15 g migdałów bez skórki
  • 15 g orzechów laskowych
  • 100 g czekolady deserowej

Masa mascarpone

  • 50 g amaretto
  • 100 g suszonej moreli
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 50 ml (1/2 MT) gorącej wody
  • 200 g śmietany kremówki 30%, (schłodzonej)

Poncz

  • 100 g gorącej wody
  • 1/2 cytryny, (sok)
  • 50 g amaretto
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej

Biszkopt

  • 5 g amaretto
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 120 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 1 szczypta soli
  • 6 jaj, (zimnych)
5

Przygotowanie

  1. BISZKOPT:

    Nagrzewamy piekarnik do 170*C. Na pokrywie odważamy cukier, a w osobnej miseczce mąki (przesiewamy je). Białka oddzielamy od żółtek. Zakładamy motylek na noże i ubijamy białka z solą 5 min./obr. 3-4. Po 3 min. przez otwór dodajemy cukier. Wlewmy żółtka i mieszamy 30s./ obr. 2. Dodajemy wymieszane mąki i łączymy z resztą składników 1 min./ obr. 1. odważamy amaretto i ostatecznie mieszamy 10 s./ obr. 1.

    Ciasto wlewamy do okrągłej tortownicy (wyłożonej tylko na spodzie papierem do pieczenia (żeby boki równo się piekły). Po upieczeniu rzucamy tortownicą (spodem do dołu) z wysokości ok. 20-30 cm o podłogę (żeby biszkopt nie opadł).

    Ostudzony biszkopt należy podzielić na 3 części. Naponczować dolny, a później po nałożeniu masy mascarpone i wysmarowaniu środkowego krążka od dołu masą kajmakową, ponczem nasączyć górę.

     

  2. MASA KAJMAKOWA:

    Rozdrabniamy czekoladę, orzechy i migdały 5-10s./ obr.8. Wysypujemy do innego naczynia.

    Mleko, cukier i masło gotujemy 15 min./Varoma/ obr.3-4 (mleko nie kipi) - nie zakładamy miarki, żeby było parowanie. Łączymy z rozdrobnionymi składnikami i gotujemy 10 min./90*C/obr. 3. Ciepłą (ale nie gorącą) masą smarujemy dół środkowego krążka, a następnie dół górnego krążka biszkoptowego. Zostawić do dekoracji torta.

  3. MASA MASCARPONE:

    Do czystego i suchego Blokada naczynia miksującego na noże umieszczamy motylek. Ubijamy mocno schłodzoną śmietanę 3 min./obr. 3. Po 2 min. wlewamy przez otwór pokrywy ostudzoną żelatynę. Przekładamy do innego naczynia.

    Opłukujemy Blokada naczynia miksującego. Odważamy morele i rozdrabniamy je 5-10s./obr. 5. Przekładamy do miseczki i zalewamy amaretto.

    W Blokada naczynia miksującego ucieramy żółtka, cukry i serek mascarpone 1 min./ obr. 4. Dodajemy śmietanę i łączymy 30 s./ obr. 2. Wkładamy morele i mieszamy 5s./Obroty wsteczne/obr.2.

    Masą smarujemy dolny, naponczowany biszkopt i górę środkowego (też naponczowanego).

  4. PONCZ:

    Zalewamy kawę 1 MT (100 ml) gorącej wody i czekamy chwilkę, aż ostygnie. Dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i amaretto.

  5. ŁĄCZENIE TORTU:

    Dolny biszkopt - poncz - masa mascarpone - masa kajmakowa od dołu środkowego krążka - środkowy krążek nasączony ponczem - masa mascarpone - górny krążek od dołu z masą kajmakową - poncz - dokoracyjna warstwa masy kajmakowej.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Do masy kajmakowej (zamiast mleka i cukru) można użyć gotowej masy z puszki. Wtedy po rozdrobnieniu bakalii, dodajemy gotową masę, masło, amaretto i gotujemy 10 min./90*C/ obr. 3.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Mam zamiar zrobić tort, ale

    Zgłoszony przez alicja205 na stycznia 24, 2016 at 09:20.

    Mam zamiar zrobić tort, ale nie odważę się dać zwykłego mleka tmrc_emoticons.) Myślę, że gotowe mleko z puszki będzie zdecydowanie lepsze. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Niestety masa kajmakowa nawet

    Zgłoszony przez Sylwia Sadowska na stycznia 22, 2016 at 23:59.

    Niestety masa kajmakowa nawet po kilku godzinach od zrobienia była rzadka. Ktoś wie, dlaczego? I zdecydowanie za dużo kawy do pączu - jest zbyt gorzki. Za to masa mascarpone wyszła pyszna, tylko nie dawałam jajek - do ubitej śmietany od razu samo mascarpone z cukrem. Tort z tylko tą masą też był pyszny (trochę gorzki przez pącz), ale masa kajmakowa mnie rozczarowała.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Masa po polaczeniu z bita

    Zgłoszony przez magda_os na czerwca 26, 2015 at 22:25.

    Masa po polaczeniu z bita smietana jest zadka ale wsadzilam do lodowki. Troche stezala ale po rosmarowaniu troche wyplynela. Mam nadzieje, ze sie utrzyma tort na miejscu jak go potrzymam w lodowce cala noc. Czy tez mieliscie ten sam problem?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja tez miałam okazje

    Zgłoszony przez JoasiaD na listopada 28, 2013 at 22:25.

    Ja tez miałam okazje degustacji torcikatmrc_emoticons.-) Torcik przepyszny-polecam wszystkim do wyprobowaniatmrc_emoticons.-) Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Prześliczny torcik!!! Upiekę

    Zgłoszony przez ewemar na listopada 27, 2013 at 22:59.

    Prześliczny torcik!!! Upiekę go na pewnotmrc_emoticons.)


     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Tort wygląda pysznie,przepis

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na listopada 26, 2013 at 22:41.

    Love Tort wygląda pysznie,przepis dodałam do wypróbowania Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję za szybką odpowiedż

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na listopada 25, 2013 at 12:06.

    Love Dziękuję za szybką odpowiedż Big Smile Love Cooking 1

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wszystko będzie 27 listopada

    Zgłoszony przez Luberdowie na listopada 25, 2013 at 11:33.

    Wszystko będzie 27 listopada 2013tmrc_emoticons.) Tort jest w trakcie tworzenia tmrc_emoticons.)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Szkoda, że nie ma zdjęcia

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na listopada 25, 2013 at 11:12.

    Love Szkoda, że nie ma zdjęcia tmrc_emoticons.( Pozdrawiam Party

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze