Składniki
0 porcja/porcje/porcji
Masa kajmakowa
- 50 g masła
- 300 g cukru
- 400 g mleka 3,2%
- 15 g migdałów bez skórki
- 15 g orzechów laskowych
- 100 g czekolady deserowej
Masa mascarpone
- 50 g amaretto
- 100 g suszonej moreli
- 250 g serka mascarpone
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 3 żółtka
- 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 50 ml (1/2 MT) gorącej wody
- 200 g śmietany kremówki 30%, (schłodzonej)
Poncz
- 100 g gorącej wody
- 1/2 cytryny, (sok)
- 50 g amaretto
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
Biszkopt
- 5 g amaretto
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 120 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 1 szczypta soli
- 6 jaj, (zimnych)
Przygotowanie
BISZKOPT:
Nagrzewamy piekarnik do 170*C. Na pokrywie odważamy cukier, a w osobnej miseczce mąki (przesiewamy je). Białka oddzielamy od żółtek. Zakładamy motylek na noże i ubijamy białka z solą 5 min./obr. 3-4. Po 3 min. przez otwór dodajemy cukier. Wlewmy żółtka i mieszamy 30s./ obr. 2. Dodajemy wymieszane mąki i łączymy z resztą składników 1 min./ obr. 1. odważamy amaretto i ostatecznie mieszamy 10 s./ obr. 1.
Ciasto wlewamy do okrągłej tortownicy (wyłożonej tylko na spodzie papierem do pieczenia (żeby boki równo się piekły). Po upieczeniu rzucamy tortownicą (spodem do dołu) z wysokości ok. 20-30 cm o podłogę (żeby biszkopt nie opadł).
Ostudzony biszkopt należy podzielić na 3 części. Naponczować dolny, a później po nałożeniu masy mascarpone i wysmarowaniu środkowego krążka od dołu masą kajmakową, ponczem nasączyć górę.
MASA KAJMAKOWA:
Rozdrabniamy czekoladę, orzechy i migdały 5-10s./ obr.8. Wysypujemy do innego naczynia.
Mleko, cukier i masło gotujemy 15 min./Varoma/ obr.3-4 (mleko nie kipi) - nie zakładamy miarki, żeby było parowanie. Łączymy z rozdrobnionymi składnikami i gotujemy 10 min./90*C/obr. 3. Ciepłą (ale nie gorącą) masą smarujemy dół środkowego krążka, a następnie dół górnego krążka biszkoptowego. Zostawić do dekoracji torta.
MASA MASCARPONE:
Do czystego i suchego
"Blokada naczynia miksującego" na noże umieszczamy motylek. Ubijamy mocno schłodzoną śmietanę 3 min./obr. 3. Po 2 min. wlewamy przez otwór pokrywy ostudzoną żelatynę. Przekładamy do innego naczynia.
Opłukujemy
"Blokada naczynia miksującego" . Odważamy morele i rozdrabniamy je 5-10s./obr. 5. Przekładamy do miseczki i zalewamy amaretto.
W
"Blokada naczynia miksującego" ucieramy żółtka, cukry i serek mascarpone 1 min./ obr. 4. Dodajemy śmietanę i łączymy 30 s./ obr. 2. Wkładamy morele i mieszamy 5s./
"Obroty wsteczne" /obr.2.
Masą smarujemy dolny, naponczowany biszkopt i górę środkowego (też naponczowanego).
PONCZ:
Zalewamy kawę 1 MT (100 ml) gorącej wody i czekamy chwilkę, aż ostygnie. Dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i amaretto.
ŁĄCZENIE TORTU:
Dolny biszkopt - poncz - masa mascarpone - masa kajmakowa od dołu środkowego krążka - środkowy krążek nasączony ponczem - masa mascarpone - górny krążek od dołu z masą kajmakową - poncz - dokoracyjna warstwa masy kajmakowej.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Do masy kajmakowej (zamiast mleka i cukru) można użyć gotowej masy z puszki. Wtedy po rozdrobnieniu bakalii, dodajemy gotową masę, masło, amaretto i gotujemy 10 min./90*C/ obr. 3.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzMam zamiar zrobić tort, ale
Mam zamiar zrobić tort, ale nie odważę się dać zwykłego mleka
Myślę, że gotowe mleko z puszki będzie zdecydowanie lepsze.
Niestety masa kajmakowa nawet
Niestety masa kajmakowa nawet po kilku godzinach od zrobienia była rzadka. Ktoś wie, dlaczego? I zdecydowanie za dużo kawy do pączu - jest zbyt gorzki. Za to masa mascarpone wyszła pyszna, tylko nie dawałam jajek - do ubitej śmietany od razu samo mascarpone z cukrem. Tort z tylko tą masą też był pyszny (trochę gorzki przez pącz), ale masa kajmakowa mnie rozczarowała.
Masa po polaczeniu z bita
Masa po polaczeniu z bita smietana jest zadka ale wsadzilam do lodowki. Troche stezala ale po rosmarowaniu troche wyplynela. Mam nadzieje, ze sie utrzyma tort na miejscu jak go potrzymam w lodowce cala noc. Czy tez mieliscie ten sam problem?
Ja tez miałam okazje
Ja tez miałam okazje degustacji torcika
Torcik przepyszny-polecam wszystkim do wyprobowania

Prześliczny torcik!!! Upiekę
Prześliczny torcik!!! Upiekę go na pewno
Tort wygląda pysznie,przepis
Dziękuję za szybką odpowiedż
Wszystko będzie 27 listopada
Wszystko będzie 27 listopada 2013
Tort jest w trakcie tworzenia 
Szkoda, że nie ma zdjęcia