Czas przygotowania
                                2h 0min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                2h 40min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     10 
                                     kawałek/kawałki/kawałków 
                                
                            Poziom
                                Łatwy
                            - TM 31
 
opublikowany: 21/05/18
                            
                zmieniono dnia: 29/05/18
                    Składniki
Ciasto
- 250 gramów mąki pszennej
 - 150 gramów zimnego masła
 - 45 gramów cukru
 - 1 jajko
 - szczypta soli
 
Krem
- 250 gramów sera mascarpone
 - 100 gramów mleka skondensowanego, słodzonego
 - 3 jajka
 
dodatki
- 500 gramów truskawek, świeżych
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Wsypujemy do naczynia miksującego mąkę, dodajemy pokrojone w kosteczkę schłodzone masło, cukier i sól. Mieszamy 1 min./obr. 3. Ciasto powinno przypominać piasek.
 - Dodajemy jajka i mieszamy 2 min./obr. 4.
 - Wyjmujemy ciasto z naczynia, przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i wstawiamy do lodówki na 1 godz.
 - Wkładamy do naczynia miksującego ser, wlewamy mleko i wbijamy jajka. Miksujemy 40 s./obr. 4.
 - Nagrzewamy piekarnik do temp. 190 stopni. Smarujemy foremkę masłem. Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy i wkładamy do foremki, tak by oblepiało również boki. Następnie nakłuwamy ciasto widelcem, rozkładamy na nim folię aluminiową i obciążamy (możemy położyć np. fasolę). Wstawiamy obciążone ciasto do piekarnika na 15 min.
 - Wyjmujemy ciasto, zdejmujemy obciążenie i folię i wstawiamy ponownie do piekarnika na ok. 10 min. (do momentu, aż uzyska złocisty kolor).
 - Wyjmujemy ciasto, zmniejszamy temperaturę piekarnika do 175 stopni. Na ciasto wylewamy krem i wstawiamy do piekarnika na 15 min.
 - Po wyjęciu ciasta układamy na nim owoce. Po wystygnięciu wstawiamy na godzinę do lodówki i voilà. 

 
Ciasto
Krem
Pieczenie
Porady
Do obciążenia można użyć jabłek.
Po wyjęciu ciasta z kremem z piekarnika krem może być jeszcze rzadki. Trzeba wtedy dłużej schłodzić go w lodówce - na pewno stężeje
                        Po wyjęciu ciasta z kremem z piekarnika krem może być jeszcze rzadki. Trzeba wtedy dłużej schłodzić go w lodówce - na pewno stężeje
Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 31
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
               Kategorie przepisów: 
                                      
              
          
      
                                                                                                                                                                                                            Przyjęcie
                                                                                                                                                                    Urodziny
                                                                                                                                                                                                                        Urodziny dziecka
                                                                                                                                                                    Prezent
                                                                                                                                                                                                                                                                                        Wegetariańska
                                                                                                                                                                                                                                    Wiosna
                                                                                                                                                                                                                                    Łatwe
                                                                                                                                                                                                                                                                                        Przepis dla 2 osób
                                                                                                                                                                                                                                    Deser
                                                                                                                                                                                                                                                                                        Przekąska
                                                                                                                                                                                                                                    Pieczenie
                                                                                                                                                                                                                                    Francuska
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Ciasto
                                                                                                                            
                        
            
                INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                        
                    
                    
                                    
                        
                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze
wspaniała tarta, wszystkim smakowała.
smaczny, ale bardzo rzadki. W lodówce się chłodziło niepełną dobę.