3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Tarta z truskawkami


Wydrukuj:
4

Składniki

10 kawałek/kawałki/kawałków

Ciasto

  • 250 gramów mąki pszennej
  • 150 gramów zimnego masła
  • 45 gramów cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Krem

  • 250 gramów sera mascarpone
  • 100 gramów mleka skondensowanego, słodzonego
  • 3 jajka

dodatki

  • 500 gramów truskawek, świeżych
5

Przygotowanie

    Ciasto
  1. Wsypujemy do naczynia miksującego mąkę, dodajemy pokrojone w kosteczkę schłodzone masło, cukier i sól. Mieszamy 1 min./obr. 3. Ciasto powinno przypominać piasek.
  2. Dodajemy jajka i mieszamy 2 min./obr. 4.
  3. Wyjmujemy ciasto z naczynia, przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i wstawiamy do lodówki na 1 godz.
  4. Krem
  5. Wkładamy do naczynia miksującego ser, wlewamy mleko i wbijamy jajka. Miksujemy 40 s./obr. 4.
  6. Pieczenie
  7. Nagrzewamy piekarnik do temp. 190 stopni. Smarujemy foremkę masłem. Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy i wkładamy do foremki, tak by oblepiało również boki. Następnie nakłuwamy ciasto widelcem, rozkładamy na nim folię aluminiową i obciążamy (możemy położyć np. fasolę). Wstawiamy obciążone ciasto do piekarnika na 15 min.
  8. Wyjmujemy ciasto, zdejmujemy obciążenie i folię i wstawiamy ponownie do piekarnika na ok. 10 min. (do momentu, aż uzyska złocisty kolor).
  9. Wyjmujemy ciasto, zmniejszamy temperaturę piekarnika do 175 stopni. Na ciasto wylewamy krem i wstawiamy do piekarnika na 15 min.
  10. Po wyjęciu ciasta układamy na nim owoce. Po wystygnięciu wstawiamy na godzinę do lodówki i voilà. tmrc_emoticons.)
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Do obciążenia można użyć jabłek.
Po wyjęciu ciasta z kremem z piekarnika krem może być jeszcze rzadki. Trzeba wtedy dłużej schłodzić go w lodówce - na pewno stężeje tmrc_emoticons.)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • wspaniała tarta, wszystkim smakowała.

    Zgłoszony przez DorotaKowalska na czerwca 17, 2023 at 17:17.

    wspaniała tarta, wszystkim smakowała.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • smaczny, ale bardzo rzadki. W lodówce się...

    Zgłoszony przez maxfanka na maja 28, 2018 at 09:42.

    smaczny, ale bardzo rzadki. W lodówce się chłodziło niepełną dobę.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze