
Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
2h 30min
porcja/porcje/porcji
--
--
Poziom
Łatwy
- TM 31
opublikowany: 12/08/13
zmieniono dnia: 19/08/13
Składniki
Wierzch ciasta
- 350 g śmietany 12% gęstej kwaśnej
- 5 łyżek mleka skondensowanego słodzonego
Mus malinowy
- 300 g malin
- 2 jajka
- 1 opakowanie mleka skondensowanego słodzonego
Spód Ciasta
- 150 g zimnego masła
- 250 g mąki tortowej
- 1 jajko
- 50 g cukru
- szcypta soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Spód ciasta :Wszystkie składniki podane w kolejności umieścić w naczyniu wyrobić 40s/obrt 5. Wyrobione ciasto przełożyć do miseczki . Schłodzić około godziny . Schłodzone ciasto należy rozwałkować i przełożyć do wysmarowanej formy . Ponownie wstawić do lodówki na 15 -20 minut . W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp190 stopni . Przed pieczeniem podziurkować spód widelcem . Ciasto przykryć papierem do pieczenia i wysypać na nie obciążenie np. fasolę . Zapobiegnie to podnoszeniu się ciasta podczas pieczenia . .Pieczemy ciasto przez 15 minut z obciążeniem . Na kolejne 15 minut zdejmujemy obciążenie tak aby wierzch lekko nabrał złotego koloru . Zmniejszamy temperaturę do 180 stopni . Mus Malinowy Do naczynia włożyć maliny i zmiksować je 10s/ 5 obroty . Maliny muszą mieć dosyć gładką konsystencję . Następnie wkładamy jajka i 250g mleka skondensowanego . Przy użyciu motylka łączymy składniki 10s/4obrt .Masę wylewamy na upieczony spód ciasta i wstawiamy do piekarnika na 15 minut . Po tym czasie masa zesztywnieje . Wierzch ciasta Wyjąć formę z piekarnika . Zmniejszyć temperaturę na 120 stopni . Do naczynia wlać śmietanę i 4-5 łyżek mleka skondensowanego . Połączyć 4s/ 4obrty . Masę wylać na mus malinowy i wstawić ponownie do piekarnika na na 15 minut . Po tym czasie wyjąć tartę . Można ją schłodzić i podawać na zimno , ale zawsze z owocami . Można posypać też cukrem pudrem .
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
chciałabym wypróbować ten przepis ale co z tym spodem ? brak składników ...
Dziewczyny, tartę jadłam i jest pyszna. Mam nadzieję, że po dzisiejszym szkoleniu Agnieszka uzupełni składniki i wszystko będzie ok
i każdy będzie mógł go wypróbować
To jej pierwszy przepis na Przepisowni, następne będą już bez falstartu
Czytam i czytam i też nie mogę się doczytać spodu ciasta. Uciekło?
Oj, to chyba tarta nie będzie drogą do serca, bo nie ma spodu