3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Tarta cytrynowa


Wydrukuj:
4

Składniki

0 osoba/osoby

Ciasto

  • 300 gramów mąki tortowej
  • 150 gramów cukru
  • 100 gramów miekkiego masla lub margaryny
  • 1 jajko kurze
  • 1 zoltko
  • 1/2 torebki proszku do pieczenia (torebka 16g)

Krem

  • 2 cytryny, sok 110g + skòrka z 1 cytryny
  • 2 jajka kurze
  • 20 gramów miekkiego masla lub margaryny
  • 100 gramów cukru
5

Przygotowanie

  1. Do Closed lid wlozyc wszystkie skladniki na ciasto: 1min / obr 6. Wyjac,podzielic na 2 czesci- jedna wieksza, druga mniejsza ( 2/3 - 1/3). Odlozyc. Do Closed lid wlozyc skòrke z cytryny: 15sek / obr 8. Dodac sok, jajka, margaryne, cukier: 8min / 90° / obr 3. Wyjac, przestudzic. W tym czasie rozwalkowac wieksza czesc ciasta- pomagajac sobie papierem do pieczenia ( pomiedzy, bo sie troche klei). Zdjac papier z wierzchu, wlozyc do foremki razem z dolnym papierem. Nalozyc przestudzony krem cytrynowy, przykryc pozostalym ciastem - mozna rozwalkowac i przykryc lub urywajac kawaleczki ciasta ( jak ja to zrobilam). Piec w nagrzanym piekarniku: ok. 30min / 180°. Zostawic do kompletnego wystudzenia, w przeciwnym razie moze sie polamac i krem moze byc jeszcze ciut rzadki. Ja zostawilam na cala noc. Posypac cukrem pudrem.

10
11

Porady

Jesli krem jest za kwaskowaty ( zalezy od upodoban), dodac wiecej cukru.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • właśnie mieszam krem

    Zgłoszony przez anetawilczewska na lutego 4, 2015 at 14:11.

    właśnie mieszam krem cytrynowy do tej tarty tmrc_emoticons.D

    Już nie mogę się doczekać, aby posmakować, bo to moja pierwsza tarta w życiu!! tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Vercia tarta pychotka,

    Zgłoszony przez magi1 na września 1, 2012 at 21:16.

    Vercia tarta pychotka, polecam wszystkim tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzieki Magi:)  Letnia,

    Zgłoszony przez veronicab71 na sierpnia 29, 2012 at 23:46.

    Dzieki Magitmrc_emoticons.)  Letnia, swieza, bo kompletnie cytrynowaBig Smile  Cytryna daje ten " dotyk swiezosci", prawda?tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)  Spròbuj, lubisz cytryny, wiec mysle, ze Ci bedzie smakowactmrc_emoticons.)  Jest dosc delikatna, krem lekki Big Smile Daj znac czy smakowala, jest dla tych, kròrzy lubia cytrynki tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Vercia no następne ciacho

    Zgłoszony przez magi1 na sierpnia 29, 2012 at 18:06.

    Vercia no następne ciacho pyszności tmrc_emoticons.D musi byc pyszna i taka jeszcze letnia tmrc_emoticons.D wypróbuję w wekend tak na koniec wakacji tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D buźka Love

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze