thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--

Składniki

  • 1 szkl cukru
  • 1 szkl mąki
  • 1 szkl kaszy manny
  • 1/2 szkl bułki tartej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 150 g margaryny
  • 1,5 kg jabłek obranych i wydrążonych z gniazd nasiennych

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wkładamy cukier, mąkę, kaszę manny, bułkę tartą oraz cynamon 5 s. obr. 2

    Przekładamy do miski.

    Do naczynia miksującego Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wkładamy obrane i wydrążone z gniazd nasiennych jabłka s. 15 obr. 5 tworząc suchą mieszankę.

    Naczynie żaroodporne smaujemy marganyną lub masłem opruszamy bułką tartą i na przemian wsypujemy jabłka na wierzch suchą mieszankę, następnie jabłka i ponownie mieszankę, jabłka i suchą mieszankę (powinny wyjść conajmniej 3 warstwy). Na wierzch kładziemy pokrojone w cienki plastry margarynę.

    Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 C. Piec ok. 1 godz.

    Smacznego

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Szybki jabłecznik

Wydrukuj:

Komentarze

  • grudnia 19, 2020 at 21:08

    Szybki i pyszny

  • grudnia 18, 2016 at 14:58

    Zgadzam się z Grażyną Kamińską. Bułką tartą opruszam naczynie, wysmarowane uprzednio masłem... ale w wersji minimalistycznej można też układać warstwy mieszanki bez przygotowanego wcześniej naczynia.
    Warstwy układam naprzemiennie, pierwsza i ostatnia to zawsze mieszanka. To szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto smakuje wyśmienicie. Pozdrawiam kulinarnie.

  • marca 18, 2016 at 21:02

    super przepis szybki a ciasto super

  • sierpnia 30, 2012 at 22:31
    5.0

    tmrc_emoticons.)Anusiu  znam ten przepis i rzeczywiście szybko się robi, nie gniewaj się, ale bułke tartą wysypujemy do naczynia wysmarowanego masłem a nie do 'mieszanki" tmrc_emoticons.) cynamon dodajesz do jabłek tmrc_emoticons.) Mieszankę dzielisz na 3 szklanki (bo tyle wychodzi z przepisu) tmrc_emoticons.)  Pierwsza  i ostatnia  warstwa to jest mieszanka reszta w/g Twego przepisu. Ciasto jest pyszne polecam  można jeść na gorąco i na zimno  Big Smile   Pozdrawiam tmrc_emoticons.)

  • sierpnia 8, 2012 at 12:56

    Witam,

    zgodzę się ze wszystkimi że ciasto jest wspomnieniem z lat dzieciństwa tmrc_emoticons.) jest bardzo szybkie i proste w robieniu.

    Ja zawsze dodaje bułkę tartą do mieszanki, bo wchłania więcej soku z jabłek ale jak ktoś woli można zrobić wariant bez dodawania jej do mieszanki.

    Dla lubiących bobmy kaloryczne polecam na ciepły kawałek dodać łyżeczkę lodów.

    Mam nadzieję, że wszystkim będzie smakowało.

    Pozdrawiam i życzę smacznego

     

  • sierpnia 8, 2012 at 12:56

    Witam,

    zgodzę się ze wszystkimi że ciasto jest wspomnieniem z lat dzieciństwa tmrc_emoticons.) jest bardzo szybkie i proste w robieniu.

    Ja zawsze dodaje bułkę tartą do mieszanki, bo wchłania więcej soku z jabłek ale jak ktoś woli można zrobić wariant bez dodawania jej do mieszanki.

    Dla lubiących bobmy kaloryczne polecam na ciepły kawałek dodać łyżeczkę lodów.

    Mam nadzieję, że wszystkim będzie smakowało.

    Pozdrawiam i życzę smacznego

     

  • sierpnia 8, 2012 at 00:22

    Nie zabieram glosu, bo nie znam przepisutmrc_emoticons.( tmrc_emoticons.(  . Chetnie jednak wypròbujeBig Smile Big Smile Big Smile

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • sierpnia 7, 2012 at 23:05

    Dla mnie to też przypomnienie smaku z dzieciństwa  tmrc_emoticons.)  Moja Babcia często go robiła.

     

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • sierpnia 7, 2012 at 22:49

    Też nam ten przepis, dawno dawno temu zawsze robiła go moja babcia, praktycznie w każdą niedzielę. Ja osobiście jeszcze go nie robiłam, ale zrobie go z chęcią bo jest szybkie i pyszne, tylko poczekam na Anię - jak powinien wyglądać dokładnie przepisik tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

  • sierpnia 7, 2012 at 22:37

    Tak, Aniu, Grażynka ma rację. Ja też znam ten przepis. Jest rzeczywiście bardzo łatwy , a efekt bardzo smaczny. W dawnych, ciężkich czasach piekła go moja małoletnia wówczas  córcia. Popraw  ten przepis w/g wskazówek podanych przez Grażynkę. Myślętmrc_emoticons.;) , że wiesz jak to zrobić?

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

Are you sure to delete this comment ?