3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Świąteczny piernik z bakaliami


Wydrukuj:
4

Składniki

24 kawałek/kawałki/kawałków

Ciasto:

  • 1 łyżeczek pieprzu mielonego
  • 1 łyżeczek kardamonu mielonego
  • 300 g bakalii, rodzynki, orzechy, suszone owoce - w dowolnych proporcjach
  • 16 g proszku do pieczenia
  • 500 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 2 czubate łyżki kakao naturalnego
  • 1 czubate łyżki cynamonu mielonego
  • 1 czubate łyżki goździków mielonych
  • 1 czubate łyżki imbiru mielonego
  • 400 g miodu
  • 200 g cukru
  • 150 g smalcu lub masła
5

Przygotowanie

  1. W naczyniu umieścić: miód, cukier, tłuszcz i przyprawy, podgrzewać przez 8 min./70 stopni/obr.2. Ciepłą masę przelać do miski i odstawić do ostygnięcia.

    Po ostygnięciu naczynia na nożach umieścić motylek, ubić całe jajka z kakao 4 min./obr.3.

    Zdjąć motylek, włączyć obr. 3 i pomału wlewać przez otwór w pokrywie przestudzoną masę, po połączeniu składników, otworzyć naczynie i zważyć mąkę i proszek do pieczenia. Dodać posiekane bakalie i całość wymieszać przy pomocy kopystki 1-2 min./obr. 3.

    Piec w tortownicy lub klasycznej prostokątnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, temp. 180-200 stopni, czas pieczenia ok.35-45 min. w zależności od piekarnika.

    Po wystudzeniu można przełożyć karmelem (np. gotowane mleko w puszce) lub powidłami, dżemem lub konfiturą. Koniecznie polać czekoladą (roztopiona czekolada gorzka ze śmietanką).

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Wesołych Świąt tmrc_emoticons.)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie wiem co zrobiłam źle, ale

    Zgłoszony przez mmandam na grudnia 23, 2015 at 21:51.

    Nie wiem co zrobiłam źle, ale zakalec tmrc_emoticons.((. Środek nie upieczony. Nie dodałam 1 łyżeczki pieprzu mielonego, dlatego???

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciekawy przepisik-

    Zgłoszony przez BEATA40TKA na grudnia 14, 2013 at 16:40.

    Ciekawy przepisik- Cooking 6

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Piernik na bogato!   Taki

    Zgłoszony przez ElaK na grudnia 12, 2013 at 13:34.

    Piernik na bogato!  tmrc_emoticons.D  Taki jak lubię, z dużą ilością miodu i bakalii  tmrc_emoticons.)  Wypróbuję na Nowy Rok  tmrc_emoticons.) 

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pierniczek do wypróbowania 

    Zgłoszony przez Kocica na grudnia 10, 2013 at 18:49.

    Pierniczek do wypróbowania  tmrc_emoticons.) ach te święta !!!

    Jestem Agata tmrc_emoticons.)

    Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, kiedy nasze skrzydła zapominają jak latać.

    Antoine de Saint-Exupéry

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dodaje do wypróbowania :D 

    Zgłoszony przez magi1 na grudnia 9, 2013 at 17:41.

    Dodaje do wypróbowania tmrc_emoticons.D  wygląda pysznie tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Grażynko, akurat to surowe

    Zgłoszony przez niusia na grudnia 9, 2013 at 13:00.

    Grażynko, akurat to surowe ciasto nie musi, natomiast sam piernik po przełożeniu masą/dżemem najlepszy jest na drugi-trzeci dzień jak nabierze trochę wilgoci. Podobno dodatek sztucznego miodu powoduje, że mięknie szybciej, ale nie sprawdziłam tmrc_emoticons.;). Pozdrawiam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Aniu, czy piernik musi

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na grudnia 9, 2013 at 12:54.

    Aniu, czy piernik musi leżakować??? Dziękuję za przepis Love Pozdrawiam Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze