Składniki
20 porcja/porcje/porcji
Dodatkowo
- 400 g wiśni, świeżych, mrożonych lub z syropu/kompotu (owoce powinny być odmrożone i odsączone z soku)
Składniki na masę śmietankową
- 5 białek, w temperaturze pokojowej
- szczypta soli
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 1200 g śmietany 18 %, w temperaturze pokojowej
- 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru, (1 opakowanie - 40 g)
Składniki na ciasto kruche
- 520 g mąki pszennej
- 5 żółtek
- 65 g cukru pudru
- 250 g masła extra, schłodzonego i pokrojonego w kostkę
- 1,5 łyżeczki proszku do piecznia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
-
6
150h 0min
Czas całkowity 90h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
Wszystkie składniki umieścić w
"Blokada naczynia miksującego" i zmiksować 30 sek/obr. 4
Ciasto podzielić na dwie równe części. Zawinąć je w folię i włożyć do zamrażarki na około 3 godziny, lub dłużej (ciasto można przygotować kilka dni wcześniej i przechowywać zamrożone).
Przygotowanie masy śmietankowej:
Do naczynia włożyć motylek i ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę - 3 min/obr. 4.
Ubijać dalej - obr. 3/około 2 min. dodając cukier, łyżka po łyżce. Powinna powstać gęsta, błyszcząca piana.
Do piany dodać przesiany proszek budyniowy i wymieszać obr.1/ około 1 min.
Dodawać śmietanę - obr.1/około 5 min.- powoli i delikatnie mieszając, by białka nie opadły.
Wykonanie
Blachę o wymiarach 33 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć jedną część ciasta z zamrażarki i zetrzeć na tartce o dużych oczkach na spód formy.
Na kruche ciasto wyłożyć całą masę śmietankową, wyrównać. Na górę delikatnie poukładać wiśnie, powinny pozostać na wierzchu masy śmietankowej. Jako ostatnią warstwę zetrzeć na górę ciasto kruche.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 50 - 60 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.
Przygotowanie ciasta kruchego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Przepis pochodzi z blogu "Moje wypieki"
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzcooking_1wlasnie jest wpiekarniku smile
Polecam. Bardzo dobre ciasto.
Polecam. Bardzo dobre ciasto.
Bardzo smaczne Robiłam już
Bardzo smaczne
Robiłam już dwa razy , jedyne co zmieniłam to podpiekłam kruchy spód przed wylaniem masy śmietanowej. Ciasto na pewno zagości na stałe w naszym domu - dziękuję za pyszny przepis