3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Śmietanowiec na kruchym cieście z wiśniami


Wydrukuj:
4

Składniki

20 porcja/porcje/porcji

Dodatkowo

  • 400 g wiśni, świeżych, mrożonych lub z syropu/kompotu (owoce powinny być odmrożone i odsączone z soku)

Składniki na masę śmietankową

  • 5 białek, w temperaturze pokojowej
  • szczypta soli
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 1200 g śmietany 18 %, w temperaturze pokojowej
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru, (1 opakowanie - 40 g)

Składniki na ciasto kruche

  • 520 g mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 65 g cukru pudru
  • 250 g masła extra, schłodzonego i pokrojonego w kostkę
  • 1,5 łyżeczki proszku do piecznia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 6
    150h 0min
    Czas całkowity 90h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    Przygotowanie ciasta kruchego
  1. Wszystkie składniki umieścić w Blokada naczynia miksującego i zmiksować 30 sek/obr. 4

    Ciasto podzielić na dwie równe części. Zawinąć je w folię i włożyć do zamrażarki na około 3 godziny, lub dłużej (ciasto można przygotować kilka dni wcześniej i przechowywać zamrożone).

     

    Przygotowanie masy śmietankowej:

    Do naczynia włożyć motylek i ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę - 3 min/obr. 4.

    Ubijać dalej - obr. 3/około 2 min. dodając cukier, łyżka po łyżce. Powinna powstać gęsta, błyszcząca piana. 

    Do piany dodać przesiany proszek budyniowy i wymieszać obr.1/ około 1 min.

    Dodawać śmietanę - obr.1/około 5 min.- powoli i delikatnie mieszając, by białka nie opadły. 

     

    Wykonanie

    Blachę o wymiarach 33 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć jedną część ciasta z zamrażarki i zetrzeć na tartce o dużych oczkach na spód formy.

    Na kruche ciasto wyłożyć całą masę śmietankową, wyrównać. Na górę delikatnie poukładać wiśnie, powinny pozostać na wierzchu masy śmietankowej. Jako ostatnią warstwę zetrzeć na górę ciasto kruche. 

    Piec w temperaturze 180ºC przez około 50 - 60 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Przepis pochodzi z blogu "Moje wypieki"


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • cooking_1wlasnie jest wpiekarniku smile

    Zgłoszony przez dana160 na czerwca 24, 2017 at 14:47.

    Cooking 1wlasnie jest wpiekarniku Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam. Bardzo dobre ciasto.

    Zgłoszony przez AlaPap na października 30, 2016 at 19:32.

    Polecam. Bardzo dobre ciasto.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczne Robiłam już

    Zgłoszony przez Jola U na października 14, 2016 at 16:39.

    Bardzo smaczne

    Robiłam już dwa razy  , jedyne co zmieniłam to podpiekłam kruchy spód przed wylaniem masy śmietanowej. Ciasto na pewno zagości na stałe w naszym domu - dziękuję za pyszny przepis tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze