3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Skubaniec a'la tarta z rabarbaru, truskawek i gruszki na owsianym cieście


Wydrukuj:
4

Składniki

12 kawałek/kawałki/kawałków

CIASTO NA SPÓD I KRUSZONKA

  • 5 żółtek
  • 80 g płatków owsianych
  • 350 g mąki pszennej
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 20 g zimnej wody
  • 200 g masła schłodzonego, pokrojonego w kostkę
  • 80 g cukru
  • 30 g kakao

POZOSTAŁE SKŁADNIKI

  • 300 g rabarbaru, obranego,pokrojonego w 2 cm kawałki
  • 300 g truskawek, świeżych, pokrojonych w ćwiartki
  • 200 g gruszek twardych, obranych pokrojonych w kostkę
  • 120 g cukru
  • 20 g budyniu waniliowego, w proszku
  • 60 g powideł śliwkowych
  • 5 białek
  • 6
    2h 25min
    Czas całkowity 1h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    CIASTO
  1. 1. Do naczynia miksującego wkładamy cukier 5s./obr.10
    2. Dodać resztę składników bez kakao 40s./INTERWAŁ
    3.Ciasto wyjąć na stolnicę, zagnieść w jedną kulkę. Odciąć 1/4 i tą część ciasta rozkruszyć do naczynia miksującego dodać kakao 15s/INTERWAŁ ( ciasta zafoliować i włozyć do lodówki na 1 godzinkę)
    4. Rozgrzać piekrnik do 180C.
    W tym czasie ciasto bez kako rozwałkować i wylepić nim dno i brzegi formy do tarty ( średnica 26cm), przykryc papierem do pieczenia i położyć obciążniki. Piec 10min. 180C następnie papier i obciążniki ściągnąć na bok i dopiec ciasto jeszce przez 5min. 180C
    5. W tym czasie do naczynia miksujacego wkładamy 50g cukru i 20g wody 2,5 min./VAROMA/obr.1
    6. Dodajemy rabarbar 1,5 min./VAROMA/obrObroty wsteczne1
    7. Dodajemy gruszkę 30s./VAROMA/obrObroty wsteczne1
    8. Przekładamy do koszyczka aby obciekły z syropu
    9. Do czystego i suchego naczynia miksujacego wkładamy rozkruszone i ciemne ciasto, dodjemy 1 łyżeczkę maki pszennej 15s./INTERWAŁ - tak aby z ciasta zrobiła sie kruszonka ( gdyby ciasto byo zbyt mokre dodajemy jeszcze mąke i powtarzamy etap mieszania). Kruszonke przełozyc do innego naczynia.
    10. Do czystego i suchego naczynia założyc motylek, wlać białka dodać szczypte soli ubijac bez założonej miarki 3min/obr.3 do momentu uzyskania sztywnej piany
    11. Znowu włanczamy na ten sam cykl 3min./obr.3 w tym czasie przez otwór naczynia miksującego stopniowo dodac pozostały cukier (70gr.), ubijac bez założonej miarki.
    12. Spód tarty wysmarować powidłami sliwkowymi,posypać 1/4 częścia kruszonki z kakao, nastepnie owoce ( odsączone oraz świeże truskawki) wymieszać z budyniem i rozłożyć na ciasto po czym za pomoca kopysti ubitą pianę rozprowadzić równomiernie na owocach
    13. Górę posypać pozostałączęścią kruszonki.
    14. Piec w piekarniu 40min. 180C
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy