3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Sernik malinowo - żurawinowy


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

Spód

  • 300 g ciasteczka owsiane z orzechami
  • 30 g masło

masa serowa

  • 500 twarogu sernikowego
  • 250 serka mascarpone
  • 1 budyń śmietankowy w proszku
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 jajko
  • 50 g cukru

wierzch I wariant

  • 200 g malin świeżych lub mrożonych
  • 100 g żurawiny świeżej lub mrożonej

wierzch wariant II

  • 250 g żurawiny świeżej lub mrożonej
  • 100 g malin świeżych lub mrożonych
  • 6
    50min
    Czas całkowity 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Spód
  1. Do naczynia włożyć ciasteczka owsiane pokruszone na mniejsze kawałki. Rozdrobnić 6 s/ obr. 5 - w razie potrzeby przedłużyć - do uzyskania "piasku".





    Do "piasku" dodać roztopione masło i wymieszać 5s/obr. 5 - mokre drobinki.





    Tortownicę o średnicy 24-27 cm wyłożyć spód papierem, wysypać z naczynia "mokry piasek" i docisnąć tworząc równy spód z masy ciasteczkowej. Włożyć do lodówki na 20-30 minut.

  2. Do naczynia włożyć twróg, serek maskarpone, budyń śmietankowy, cukier i cukier waniliowy. Zmiksować na gładką masę 30s min/obr 5-6.

    Następnie dodać jajko i miksować na jednolitą gładką maskę 30 sek/obr 5.

    Spód wyjąć z lodówki. Masę wylać na schłodzony spód.
  3. Niemyjąc wcześniej naczynia (pozostałości po masie serowej), wrzucamy do środka:

    I wariant:

    100 g żurawiny - miksujemy na kremowo-owocową masę: 10 sek/obr. 8-9.

    II wariant:

    100 malin - miksujemy na kremowo-owocową masę: 10 sek/obr. 8-9.

    Otrzymaną masę nakładamy łyżeczką na masę serową według fantazji - w różne wzory tmrc_emoticons.)
  4. I wariant:

    Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec 30-40 minut do ścięcia się masy serowej.

    Ostudzony sernik dekorujemy malinami.

    II wariant:

    Na wierzch układamy żurawinę.

    Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec 30-40 minut do ścięcia się masy serowej.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • dodałam 10g cukru więcej i zrobilam je z...

    Zgłoszony przez AsiaMar na czerwca 27, 2020 at 18:04.

    dodałam 10g cukru więcej i zrobilam je z borówka amerykańską. Łatwo się robi ale po ostygnieciu troszke opadł.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto jest niesamowite Wychodzi wprost idealnie...

    Zgłoszony przez Sylwetka na lipca 10, 2017 at 11:01.

    Ciasto jest niesamowite! Wychodzi wprost idealnie. Ja robiłam ze świeżymi mailinami i zniknęło ze stołu w 10 minut tmrc_emoticons.)

    Szczerze polecamtmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze