3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

SERNIK dyniowy


Wydrukuj:
4

Składniki

20 porcja/porcje/porcji

Składniki na spód

  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 80 g masła rozpuszczonego
  • 250 g herbatników

Składniki na masę serową

  • 750 g sera białego półtłustego zmielonego
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 jajka całe
  • 3 żółtka
  • 2 Łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 190 g cukru
  • 425 g puree z dynii
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 6
    3h 30min
    Czas całkowity 2h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Wykonanie spodu:

    Wszystkie składniki umieścić w Blokada naczynia miksującego. Zmiksować 1 min/obr. 10 do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.

    Formę (u mnie prostokąt o wymiarach 23x32 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno i boki formy - do połowy ich wysokości, schłodzić przez pół godziny w lodówce.

     

    Wykonanie masy serowej:

    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

    Wszystkie składniki na masę serową umieścić w Blokada naczynia miksującego i zmiksować 2 min./obr Obroty wsteczne 3.

    Piekarnik rozgrzać do temperatury 170ºC. Na schłodzony ciasteczkowy spód wylać masę serową, wyrównać. Włożyć do piekarnika i natychmiast obniżyć temperaturę do 150ºC. Piec w kąpieli wodnej* około 1 godziny i 30 minut, bez termoobiegu. Wyjąć, przestudzić.

    * Sernik pieczemy w kąpieli wodnej: kąpiel wodna polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej wody do połowy wysokości formy z masą serową.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Przepis po lekkiej modyfikacji pochodzi ze strony Moje wypieki.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy