Składniki
10 porcja/porcje/porcji
krem
- 300 g śmietany 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3 płaskie łyżki kajmaku
dekoracja
- 1 owoc granata
ciasto
- 230 g oleju
- 160 g mąki krupczatki
- 140 g mąki tortowej
- 3 płaskie łyżeczki do herbaty proszku do pieczenia
- 32 g cukru waniliowego
- 450 g szpinaku rozmrożonego
- 5 g sezamu do wysypania formy
- 250 g cukru
- 3 jaja duże
-
6
1h 45min
Czas całkowity 1h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
Do naczynia miksującego włożyć 3 jaja,250g cukru, 32g cukru waniliowego. Wymieszać - czas 15s, obr. 5
Dodać 230g oleju i wymieszać - czas 10s, obr. 5
Dodać 160g mąki krupczatki, 140g mąki tortowej, 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Ponownie wymieszać - czas 20s, obr. 5
450g szpinaku rozmrożonego, mocno odcisnąć (na sicie). Dodać do naczynia miksującego i wymieszać - czas 20s, obr.5
Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej sezamem tortownicy o śr. 30cm lub formy o wym.24cm X 36cm.
Piec 45 min w 180* C.
Do czystego naczynia założyć motylek, wlać 300g śmietany 30% i ubijać ok 30s, obr. 3. Należy sprawdzić stan ubicia śmietany, gdyż jest on zależny od rodzaju i schłodzenia śmietany jakiej użyjemy. Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji wyjąć motylek.
Do dużej miski włożyć 250g serka mascarpone i dokładnie rozetrzeć z 3 łyżkami kajmaku. Dodać 2 łyżki ubitej śmietany. Delikatnie połączyć z jej pozostałą częścią.
Z ostudzonego ciasta zciąć ok. 0,5cm wierzchu, rozkruszyć do miseczki. Odstawić.
Na pozostałe ciasto wyłożyć krem śmietanowy, posypać rozkruszonym ciastem i ziarenkami granatu. Całość lekko docisnąć do kremu. Podawać schłodzone min 1 godz.
Ciasto
krem
Złożenie ciasta
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Potrzebne naczynia i przybory:
Sito do odciśnięcia szpinaku,miska do wymieszania kremu śmietankowego, miseczka do odłożenia rozkruszonego ciasta, Tortownica śr. 30cm lub blaszka o wym 36cmx24cm.
Ciasto można dodatkowo udekorować marcepanowymi grzybkami lub listkami czekoladowymi. Zamiast granata można użyć czerwonych owoców sezonowych np. malin, czerwonych porzeczek itp.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzPolecam, robiłam ze świeżego szpinaku i...
Polecam, robiłam ze świeżego szpinaku i dodatkowo przełożyłam ciasto w środku kremem. Wszystkim smakowało
PYCHOTA
PYCHOTA !!!
Koniecznie musze wyprobowac
Koniecznie musze wyprobowac
pyszny gocie pod wraeniem przemycenia szpinaku w...
pyszny goście pod wrażeniem przemycenia szpinaku w deserze
Ciasto przepyszne. Smakuje wyśmienicie a wygląda...
Ciasto przepyszne. Smakuje wyśmienicie a wygląda jeszcze lepiej. Polecam ☺️
Cisto nie tylko pięknie się prezentuje, ale...
Cisto nie tylko pięknie się prezentuje, ale jeszcze wyśminicie w smakuje...
Ciasto które zawsze robi wrazenie na...
Ciasto które zawsze robi wrazenie na gosciach
Super ciacho troszkę zmodyfikowałam przepis na...
Super ciacho troszkę zmodyfikowałam przepis na same ciast o ale wyszło extra
Po prostu SUPER...
Po prostu SUPER
Wyszło rewelacyjnie zarówno w smaku jak i w wyglądzie. Nie ma posmaku szpinaku. Robi furorę wśród znajomych.
Ciasto robi wrażenie głównie przez...
Ciasto robi wrażenie głównie przez swój wygląd i tajemniczy, zielony składnik ale w smaku dla mnie bez szału. U mnie w rodzinie są tacy dla których jest super pycha ale też tacy którym średnio smakuje. I na pewno jeszcze nie raz je zrobię bo bardzo szybko się je robi
Ciasto od dwóch miesięcy robi
Ciasto od dwóch miesięcy robi furrorę
mniam,mniam,pychotka
mniam,mniam,pychotka
Dodany do wyprobowania
Dodany do wyprobowania
(Brak tematu)
[[wysiwyg_imageupload:2662:]]
niestety ciasto mi nie
niestety ciasto mi nie wyszło, zrobił się zakalec
ooo wlasnie ide robic-
ooo wlasnie ide robic- zobaczymy czy wyjdzie
Dodany do ulubionych, pora
Dodany do ulubionych, pora Świąt Wielkanocnych na pewno wypróbuje
Ciasto jest przepyszne i
Ciasto jest przepyszne i będzie na Święta Wielkanocne oczywiście
Pycha ,wszystko się udało
Pycha ,wszystko się udało
ja robiłam w formie
ja robiłam w formie kwadratowego tortu "-) dzieciaki zachwycone
jest pyszne! polecam
jest pyszne! polecam wszystkim. ja też piekłam w formie tortu. dzieciaki zachwycone!
Runo leśne z borówkami i
[[wysiwyg_imageupload:2555:]] Ja właśnie dzisiaj robiłam w formie torta. Wielkością wyszło idealne ale próbować będziemy dopiero jutro..
Świetne ciasto. Wczoraj
Świetne ciasto. Wczoraj poczęstowałem gości i nikt nie odgadł zielonego składni[[wysiwyg_imageupload:2550:]]ka
.
super ciasto
super ciasto
RYSZARDA
Super ciasto. Polecam
Super ciasto. Polecam
mniaaaam :)
mniaaaam
Jak duża jest porcja ciasta?
Jak duża jest porcja ciasta? Czy da się z niej zrobić tort? a swoja drogą szukałam już tego przepisu na thermomix,