3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Runo leśne


Wydrukuj:
4

Składniki

10 porcja/porcje/porcji

krem

  • 300 g śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 płaskie łyżki kajmaku

dekoracja

  • 1 owoc granata

ciasto

  • 230 g oleju
  • 160 g mąki krupczatki
  • 140 g mąki tortowej
  • 3 płaskie łyżeczki do herbaty proszku do pieczenia
  • 32 g cukru waniliowego
  • 450 g szpinaku rozmrożonego
  • 5 g sezamu do wysypania formy
  • 250 g cukru
  • 3 jaja duże
  • 6
    1h 45min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Ciasto
  1. Do naczynia miksującego włożyć 3 jaja,250g cukru, 32g cukru waniliowego. Wymieszać - czas 15s, obr. 5

    Dodać 230g oleju i wymieszać - czas 10s, obr. 5

    Dodać 160g mąki krupczatki, 140g mąki tortowej, 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Ponownie wymieszać - czas 20s, obr. 5

    450g szpinaku rozmrożonego, mocno odcisnąć (na sicie). Dodać do naczynia miksującego i wymieszać  - czas 20s, obr.5

    Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej sezamem tortownicy o śr. 30cm lub formy o wym.24cm X 36cm.

    Piec 45 min w 180* C. 

     

     

  2. krem
  3. Do czystego naczynia założyć motylek, wlać  300g śmietany 30%  i ubijać  ok 30s, obr. 3. Należy sprawdzić stan ubicia śmietany, gdyż jest on zależny od rodzaju i schłodzenia śmietany jakiej użyjemy. Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji wyjąć motylek.

    Do dużej miski włożyć 250g serka mascarpone i dokładnie rozetrzeć z 3 łyżkami kajmaku. Dodać 2 łyżki ubitej śmietany. Delikatnie połączyć z jej pozostałą częścią.

     

     

  4. Złożenie ciasta
  5. Z ostudzonego ciasta zciąć ok. 0,5cm wierzchu, rozkruszyć do miseczki. Odstawić.

    Na pozostałe ciasto wyłożyć krem śmietanowy, posypać rozkruszonym ciastem i ziarenkami granatu. Całość lekko docisnąć do kremu. Podawać schłodzone  min 1 godz.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Potrzebne naczynia i przybory:

Sito do odciśnięcia szpinaku,miska do wymieszania kremu śmietankowego, miseczka do odłożenia rozkruszonego ciasta, Tortownica śr. 30cm lub blaszka o wym 36cmx24cm.

 

Ciasto można dodatkowo udekorować marcepanowymi grzybkami lub listkami czekoladowymi. Zamiast granata można użyć czerwonych owoców sezonowych np. malin, czerwonych porzeczek itp.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Polecam, robiłam ze świeżego szpinaku i...

    Zgłoszony przez aga285 na października 21, 2017 at 15:34.

    Polecam, robiłam ze świeżego szpinaku i dodatkowo przełożyłam ciasto w środku kremem. Wszystkim smakowało

    Runo leśneRuno leśne

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • PYCHOTA

    Zgłoszony przez Beata2222 na kwietnia 22, 2017 at 16:33.

    PYCHOTA !!!Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Koniecznie musze wyprobowac

    Zgłoszony przez Leonek2013 na kwietnia 22, 2017 at 13:35.

    Koniecznie musze wyprobowac Cool

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pyszny gocie pod wraeniem przemycenia szpinaku w...

    Zgłoszony przez Dominikab na kwietnia 22, 2017 at 12:29.

    pyszny goście pod wrażeniem przemycenia szpinaku w deserze

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto przepyszne. Smakuje wyśmienicie a wygląda...

    Zgłoszony przez dorota.klasovity na stycznia 15, 2017 at 11:40.

    Ciasto przepyszne. Smakuje wyśmienicie a wygląda jeszcze lepiej. Polecam ☺️

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cisto nie tylko pięknie się prezentuje, ale...

    Zgłoszony przez Dorota Ostrowska na stycznia 7, 2017 at 20:29.

    Cisto nie tylko pięknie się prezentuje, ale jeszcze wyśminicie w smakuje... tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto które zawsze robi wrazenie na...

    Zgłoszony przez Ludwiczak na stycznia 5, 2017 at 20:36.

    Ciasto które zawsze robi wrazenie na gosciach Wink

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super ciacho troszkę zmodyfikowałam przepis na...

    Zgłoszony przez martitta30 na grudnia 11, 2016 at 14:32.

    Super ciacho troszkę zmodyfikowałam przepis na same ciast o ale wyszło extra tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Po prostu SUPER...

    Zgłoszony przez Erni2504 na listopada 16, 2016 at 08:51.

    Po prostu SUPER

    Wyszło rewelacyjnie zarówno w smaku jak i w wyglądzie. Nie ma posmaku szpinaku. Robi furorę wśród znajomych.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto robi wrażenie głównie przez...

    Zgłoszony przez szwedora na listopada 2, 2016 at 09:21.

    Ciasto robi wrażenie głównie przez swój wygląd i tajemniczy, zielony składnik ale w smaku dla mnie bez szału. U mnie w rodzinie są tacy dla których jest super pycha ale też tacy którym średnio smakuje. I na pewno jeszcze nie raz je zrobię bo bardzo szybko się je robiSmile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto od dwóch miesięcy robi

    Zgłoszony przez Babetka21 na sierpnia 9, 2016 at 13:43.

    Ciasto od dwóch miesięcy robi furrorę

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • mniam,mniam,pychotka

    Zgłoszony przez Ostrocha na lipca 7, 2016 at 12:02.

    mniam,mniam,pychotka Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dodany do wyprobowania 

    Zgłoszony przez Leonek2013 na czerwca 10, 2016 at 21:08.

    Dodany do wyprobowania  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • (Brak tematu)

    Zgłoszony przez Nikusia na czerwca 10, 2016 at 20:34.

    [[wysiwyg_imageupload:2662:]]

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • niestety ciasto mi nie

    Zgłoszony przez kaoka na kwietnia 25, 2016 at 14:50.

    niestety ciasto mi nie wyszło, zrobił się zakalec

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ooo wlasnie ide robic-

    Zgłoszony przez kasiek1107 na kwietnia 1, 2016 at 18:06.

    ooo wlasnie ide robic- zobaczymy czy wyjdzie tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dodany do ulubionych, pora

    Zgłoszony przez lasAnia na marca 20, 2016 at 11:38.

    Dodany do ulubionych, pora Świąt Wielkanocnych na pewno wypróbuje  Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto jest przepyszne i

    Zgłoszony przez malgan na marca 8, 2016 at 13:26.

    Ciasto jest przepyszne i będzie na Święta Wielkanocne oczywiście tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pycha ,wszystko się udało

    Zgłoszony przez ana nana na lutego 9, 2016 at 19:28.

    Pycha ,wszystko się udało Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ja robiłam w formie

    Zgłoszony przez jaaagoda na stycznia 26, 2016 at 13:22.

    ja robiłam w formie kwadratowego tortu "-) dzieciaki zachwycone

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • jest pyszne! polecam

    Zgłoszony przez jaaagoda na stycznia 26, 2016 at 13:20.

    jest pyszne! polecam wszystkim. ja też piekłam w formie tortu. dzieciaki zachwycone!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Runo leśne z borówkami i

    Zgłoszony przez ewelka076 na stycznia 22, 2016 at 22:20.

    [[wysiwyg_imageupload:2555:]] Ja właśnie dzisiaj robiłam w formie torta. Wielkością wyszło idealne ale próbować będziemy dopiero jutro.. tmrc_emoticons.)

    Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Świetne ciasto. Wczoraj

    Zgłoszony przez RadekR na stycznia 18, 2016 at 13:19.

    Świetne ciasto. Wczoraj poczęstowałem gości i nikt nie odgadł zielonego składni[[wysiwyg_imageupload:2550:]]ka tmrc_emoticons.).

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • super ciasto

    Zgłoszony przez Rrszarda na stycznia 7, 2016 at 21:41.

    super ciasto tmrc_emoticons.)

    RYSZARDA

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super ciasto. Polecam

    Zgłoszony przez lidka84 na listopada 15, 2015 at 15:38.

    Super ciasto. Polecam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • mniaaaam :) 

    Zgłoszony przez ruuuuuda666 na listopada 7, 2015 at 17:46.

    mniaaaam tmrc_emoticons.) 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jak duża jest porcja ciasta?

    Zgłoszony przez JANIA0811 na listopada 5, 2015 at 12:35.

    Jak duża jest porcja ciasta? Czy da się z niej zrobić tort? a swoja drogą szukałam już tego przepisu na thermomix, tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze