3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Rogaliki. Tanie, szybkie, długo świeże!


Wydrukuj:
4

Składniki

32 porcja/porcje/porcji

Dodatki

  • cukier do posypania
  • jajko do smarowania
  • nadzienie (marmolada, nutella, budyń, twarożek...)

Ciasto

  • 20 g drożdży
  • 250 g śmietany 18% gęstej
  • 1 kostka masła
  • 400 g mąki tortowej
  • 1 jajko całe
  • 6
    1h 40min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
5

Przygotowanie

  1. 1. Mąkę i pokrojone na kawałki zimne masło utrzeć w Blokada naczynia miksującego. 6sek/obr.6

    2. Dodać resztę składników na ciasto i wyrobić. Ciasto 3 min.

    Przełożyć ciasto do miseczki w ciepłe miejsce na kilkanaście minut (choć nie jest to konieczne).

    Przygotować dwie niewielkie miseczki. W jednej roztrzepać jajko a w drugiej cukier (można dodać cukier waniliowy)

    Wyłożyć ciasto na stolnicę i podzielić na cztery części. Każdą część osobno rozwałkować na koło i posmarować cienko nadzieniem. Podzielić koło na 8 równych trójkątów (pomocny będzie nóż do pizzy) I zwijać każdy z nich od zewnątrz do środka. Najwęższa część powinna znaleźć się pod spodem. 

    Zanurzyć rogalik w jajku, następnie w cukrze i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce zachowując odstępy (rogaliki rosną).

    Piec na złoty kolor (u mnie pieczenie dolne + termoobieg 170st., 20 min).

     

    Będę wdzięczna za ocenę przepisu poprzez wybór odpowiedniej liczby gwiazdek.

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Rogaliki można przechowywać w zamkniętym pojemniku, będą świeże i smaczne przez kilka dni... Chociaż z drugiej strony są tak smaczne, że nie sądzę by była taka konieczność tmrc_emoticons.)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • SMAK MEGO DZIECIŃSTWA...

    Zgłoszony przez przemogeisler na grudnia 6, 2022 at 08:20.

    SMAK MEGO DZIECIŃSTWA

    REWELACJA

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszne rogaliki!...

    Zgłoszony przez ccompoi na kwietnia 19, 2021 at 21:04.

    Przepyszne rogaliki!
    U mnie ilość mąki z przepisu była odpowiednia - po prostu opruszyłam ciasto lekko mąką przed rozwałkowaniem. Też użyłam jogurtu naturalnego zamiast śmietany (nie greckiego). No i smarowałam jajkiem klasycznie, czyli pędzelkiem a nie maczałam w nim rogaliki. Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • tanie, szybkie, długo świeże i przepyszne! u...

    Zgłoszony przez bartonella na listopada 11, 2020 at 13:32.

    tanie, szybkie, długo świeże i przepyszne!Smile u mnie z okropnie sztucznym kremem piernikowym, szukałam przepisu do jego utylizacji i w tych rogalikach niebo w gębie!Smile i dzięki komentarzom, od razu 500g mąki z jogurtem greckim, ciasto idealne!Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • B.dobre rogaliki ale ciasto faktycznie klejące,...

    Zgłoszony przez AsiaMar na czerwca 9, 2020 at 12:10.

    B.dobre rogaliki ale ciasto faktycznie klejące, trzeba dosypać troche mąki (w sumie tak troche na oko sypalam, myślę że jakies 50g i oczywiście sypalam tez na stolnicę). Posmarowałam czesc powidłami a czesc dzemem z jagod. Nie smarowałam jajkiem, a po upieczeniu posypałam cukrem pudrem. Pieklam 25 min na 175 st.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne rogaliki! U mnie z nadzieniem z mascarpone...

    Zgłoszony przez Agary na lutego 29, 2020 at 17:39.

    Pyszne rogaliki! U mnie z nadzieniem z mascarpone i cukru waniliowego - polecam!
    Daję tylko 4 gwiazdki, gdyż w przepisie zdecydowanie jest za mało mąki, jak też sugerują użytkownicy w poprzednich ocenach. Byłam na to przygotowana i w efekcie musiałam dosypać dobre 100g... Proszę to wziąć pod uwagę. Niemniej, rogaliki wyszły super.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Często robię. Od razu z dwóch porcji bo...

    Zgłoszony przez kalinkaa35 na lutego 27, 2020 at 11:20.

    Często robię. Od razu z dwóch porcji bo rozchodzą się w momencie tmrc_emoticons.) polecam !

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Suuuuuuuper.

    Zgłoszony przez paki na lipca 19, 2018 at 20:55.

    Suuuuuuuper.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • bardzo dobre ,czść zrobiłam ściśle z...

    Zgłoszony przez paki na lipca 1, 2018 at 15:41.

    bardzo dobre ,czść zrobiłam ściśle z przepisem i nie bardzo mi odpowiadały a resztę posmarowałam tylko jajkiem i posypałam cukrem i piekłam bez termoobiegu góra dół 170 st.20 min. i były super.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne rogaliki ale część zanurzałam w jajku i...

    Zgłoszony przez paki na lipca 1, 2018 at 15:35.

    Pyszne rogaliki ale część zanurzałam w jajku i cukrze i te mi nie smakowały,resztę posmarowałam jajkiem i posypałam cukrem i piekłam bez termoobiegu góra dół 170 przez 20 minut i były suuuper.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rogaliczki rewelacja! Zrobiłam pół porcji z...

    Zgłoszony przez oska1990 na listopada 23, 2017 at 17:27.

    Rogaliczki rewelacja! Zrobiłam pół porcji z nutella (wcześniej podgrzaną aby łatwiej się rozmarowywało i pół z marmoladą różaną). Próbowałam zrobić mnejsze ale wtedy wypływa nadzienie dlatego lepiej zostać przy tej wersji. Polecam !!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne. Dałam pół na pół : masło...

    Zgłoszony przez Kasia 1313 na marca 26, 2017 at 18:20.

    Pyszne. Dałam pół na pół : masło i margaryne Kasię. TRZEBA DODAĆ WIĘCEJ MĄKI! !! W niczym nie obtaczałam. Tylko na koniec, przed pieczeniem pospalam cukrem pudrem. Wyszły akurat. Robiłam z marmoladą w środku.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nasze ulubione

    Zgłoszony przez reddress na marca 24, 2017 at 20:34.

    Nasze ulubione tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszne rogaliki i wreszcie takie z...

    Zgłoszony przez AN78 na lutego 12, 2017 at 19:40.

    Przepyszne rogaliki i wreszcie takie z których nie wypływało nadzienietmrc_emoticons.;)

    ciasto mi wyszło trochę rzadkie więc dodałam 100 g mąki więcej. Pysznetmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Szybkie do zrobienia.ciasto rewelacja.Mialam malo...

    Zgłoszony przez gabi197006 na stycznia 27, 2017 at 17:45.

    Szybkie do zrobienia.ciasto rewelacja.Mialam malo smietany dodalam maslanke ciasto ok.Nutele zrobiona w TM zmieszalam z powidlami sliwkowymi podgrzalam w mikrofali 40 sek lepiej sie smarowalo .POLECAM Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rogaliki są przepyszne....

    Zgłoszony przez Ewamaja na listopada 4, 2016 at 17:41.

    Rogaliki są przepyszne.

    Dziękuję za przepis

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robiłam dziś po raz pierwszy, wyszły idealne....

    Zgłoszony przez Agniecha123 na listopada 3, 2016 at 11:36.

    Robiłam dziś po raz pierwszy, wyszły idealne. Nie sądzę abym zdązyła je zamknąć w szczelnym słoiku na później, do wieczora ich nie będzie. POLECAM!!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne Gorąco polecam 

    Zgłoszony przez Kasia024 na października 14, 2016 at 12:48.

    Pyszne tmrc_emoticons.) Gorąco polecam  Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszne Bardzo często

    Zgłoszony przez AGAPI na października 12, 2016 at 15:07.

    Przepyszne

    Bardzo często robie z połowy porcji z powidłami śliwkowymi. Wychodzi mi jakieś 15 szt. Dosładzam ciasto 2 łyżkami cukru pudru.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre, dodałam zamiast

    Zgłoszony przez anna_102 na września 12, 2016 at 12:49.

    Bardzo dobre, dodałam zamiast śmietany jogurt i wyszły rewelacja  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczne rogaliki ,

    Zgłoszony przez AniaStasia na sierpnia 7, 2016 at 20:20.

    Bardzo smaczne rogaliki , przepis udany , polecam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mega pyszne, dziękuję za

    Zgłoszony przez cystyna na sierpnia 2, 2016 at 16:04.

    Mega pyszne, dziękuję za  przepis

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pychota. Robię z marmoladką. 

    Zgłoszony przez Gabo na sierpnia 1, 2016 at 19:50.

    Pychota. Robię z marmoladką.  Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto troche zadkie mi

    Zgłoszony przez Teufelchen07 na lipca 16, 2016 at 18:56.

    Ciasto troche zadkie mi wyszlo ale w smaku super Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam! Te rogaliki to był

    Zgłoszony przez San na lipca 6, 2016 at 20:20.

    Polecam! Te rogaliki to był pierwszy przepis, który wypróbowałam na Thermomixie i wyszły przepyszne. Robiłam już kilka razy, wersje z dżemem, czekoladą i domową konfiturą. Nam najlepiej smakowały z dżemem tmrc_emoticons.) Nie udało nam sie przetestować czy są długo świeże, bo znikają w kilka godzin.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rogaliki są bardzo dobre i

    Zgłoszony przez Monia72 na maja 31, 2016 at 18:43.

    Rogaliki są bardzo dobre i łatwe do przygotowania. 

                                           Polecam i Smacznego.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dla mnie porazka sory

    Zgłoszony przez sasia na maja 7, 2016 at 20:38.

    dla mnie porazka sory ;(

    jakies nie takie proporcje,nutelli nie dalo sie rozsmarowac bo po porostu rwala sie na ciescie ;(

    to byl pierwszy i ostatni raz niestety

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super przepis  Rogaliki

    Zgłoszony przez Anusia89 na kwietnia 21, 2016 at 15:07.

    Super przepis  Rogaliki bardzo delikatne Polceam  Piekłam 30 minut

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Superrrr, polecam rogaliki

    Zgłoszony przez samika na kwietnia 12, 2016 at 11:23.

    Superrrr, polecam rogaliki tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto super delikatne.

    Zgłoszony przez Smolka_justyna na marca 6, 2016 at 20:14.

    Ciasto super delikatne. Rogaliki są przepyszne, znikają w kilka minut. Palce lizać! 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne! Robiłam już

    Zgłoszony przez Asienka1 na lutego 28, 2016 at 01:49.

    Pyszne! Robiłam już wielokrotnie

     

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pyszne! Dzis zrobione I

    Zgłoszony przez mjusta2000 na lutego 21, 2016 at 16:32.

    pyszne! Dzis zrobione I polowy juz nie ma.Zamiast smietany dalam jogurt owocowy I wyszly wyborne. Nie sypalam cukrem I nie smarowalam jajkiem. Rogaliki sa delikatne I od dzemu slodkie.Polecam przepis

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzis zrobilam, bardzo dobre,

    Zgłoszony przez Annetta na lutego 20, 2016 at 03:01.

    Dzis zrobilam, bardzo dobre, ja dalam 200 g masla i pol na pol smietany i greckiego jogurtu. Pieklam w tem 170 stopni ale 30 minut 

    polecam 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Właśnie wyjelam z piekarnika

    Zgłoszony przez mademoiselle1987 na lutego 19, 2016 at 17:29.

    Właśnie wyjelam z piekarnika rogaliki, obledne !!!ciasto rzeczywiście jest mieciutkie delikatne ją nadzialam je konfitura z róży 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robiłam wczoraj, bardzo

    Zgłoszony przez Masełko na lutego 18, 2016 at 19:48.

    Robiłam wczoraj, bardzo polecam. Ciasto było mięciutkie, tylko zabrakło mi śmietany, więc uzupełniłam jogurtem greckim. Nie wiem, czy to dlatego ciasto było rzadsze i musiałam dosypywać mąki. No i ja oczywiście zrezygnowałam z cukru. Polecam serdecznie  Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze