thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 40min
porcja/porcje/porcji
32 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 17/02/16
zmieniono dnia: 27/02/16

Składniki

Dodatki

  • cukier do posypania
  • jajko do smarowania
  • nadzienie (marmolada, nutella, budyń, twarożek...)

Ciasto

  • 20 g drożdży
  • 250 g śmietany 18% gęstej
  • 1 kostka masła
  • 400 g mąki tortowej
  • 1 jajko całe

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. Mąkę i pokrojone na kawałki zimne masło utrzeć w Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" . 6sek/obr.6

    2. Dodać resztę składników na ciasto i wyrobić. Ciasto"Ciasto" 3 min.

    Przełożyć ciasto do miseczki w ciepłe miejsce na kilkanaście minut (choć nie jest to konieczne).

    Przygotować dwie niewielkie miseczki. W jednej roztrzepać jajko a w drugiej cukier (można dodać cukier waniliowy)

    Wyłożyć ciasto na stolnicę i podzielić na cztery części. Każdą część osobno rozwałkować na koło i posmarować cienko nadzieniem. Podzielić koło na 8 równych trójkątów (pomocny będzie nóż do pizzy) I zwijać każdy z nich od zewnątrz do środka. Najwęższa część powinna znaleźć się pod spodem. 

    Zanurzyć rogalik w jajku, następnie w cukrze i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce zachowując odstępy (rogaliki rosną).

    Piec na złoty kolor (u mnie pieczenie dolne + termoobieg 170st., 20 min).

     

    Będę wdzięczna za ocenę przepisu poprzez wybór odpowiedniej liczby gwiazdek.

     

Porady

Rogaliki można przechowywać w zamkniętym pojemniku, będą świeże i smaczne przez kilka dni... Chociaż z drugiej strony są tak smaczne, że nie sądzę by była taka konieczność tmrc_emoticons.)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Rogaliki. Tanie, szybkie, długo świeże!

Wydrukuj:

Komentarze

  • grudnia 6, 2022 at 08:20
    5.0

    SMAK MEGO DZIECIŃSTWA

    REWELACJA

  • kwietnia 19, 2021 at 21:04
    5.0

    Przepyszne rogaliki!
    U mnie ilość mąki z przepisu była odpowiednia - po prostu opruszyłam ciasto lekko mąką przed rozwałkowaniem. Też użyłam jogurtu naturalnego zamiast śmietany (nie greckiego). No i smarowałam jajkiem klasycznie, czyli pędzelkiem a nie maczałam w nim rogaliki. Smile

  • listopada 11, 2020 at 13:32
    5.0

    tanie, szybkie, długo świeże i przepyszne!Smile u mnie z okropnie sztucznym kremem piernikowym, szukałam przepisu do jego utylizacji i w tych rogalikach niebo w gębie!Smile i dzięki komentarzom, od razu 500g mąki z jogurtem greckim, ciasto idealne!Smile

  • czerwca 9, 2020 at 12:10
    5.0

    B.dobre rogaliki ale ciasto faktycznie klejące, trzeba dosypać troche mąki (w sumie tak troche na oko sypalam, myślę że jakies 50g i oczywiście sypalam tez na stolnicę). Posmarowałam czesc powidłami a czesc dzemem z jagod. Nie smarowałam jajkiem, a po upieczeniu posypałam cukrem pudrem. Pieklam 25 min na 175 st.

  • lutego 29, 2020 at 17:39
    4.0

    Pyszne rogaliki! U mnie z nadzieniem z mascarpone i cukru waniliowego - polecam!
    Daję tylko 4 gwiazdki, gdyż w przepisie zdecydowanie jest za mało mąki, jak też sugerują użytkownicy w poprzednich ocenach. Byłam na to przygotowana i w efekcie musiałam dosypać dobre 100g... Proszę to wziąć pod uwagę. Niemniej, rogaliki wyszły super.

  • lutego 27, 2020 at 11:20
    5.0

    Często robię. Od razu z dwóch porcji bo rozchodzą się w momencie tmrc_emoticons.) polecam !

  • lipca 19, 2018 at 20:55
    5.0

    Suuuuuuuper.

  • lipca 1, 2018 at 15:41
    5.0

    bardzo dobre ,czść zrobiłam ściśle z przepisem i nie bardzo mi odpowiadały a resztę posmarowałam tylko jajkiem i posypałam cukrem i piekłam bez termoobiegu góra dół 170 st.20 min. i były super.

  • lipca 1, 2018 at 15:35

    Pyszne rogaliki ale część zanurzałam w jajku i cukrze i te mi nie smakowały,resztę posmarowałam jajkiem i posypałam cukrem i piekłam bez termoobiegu góra dół 170 przez 20 minut i były suuuper.

  • listopada 23, 2017 at 17:27
    5.0

    Rogaliczki rewelacja! Zrobiłam pół porcji z nutella (wcześniej podgrzaną aby łatwiej się rozmarowywało i pół z marmoladą różaną). Próbowałam zrobić mnejsze ale wtedy wypływa nadzienie dlatego lepiej zostać przy tej wersji. Polecam !!!

Are you sure to delete this comment ?