Składniki
32 porcja/porcje/porcji
Dodatki
- cukier do posypania
- jajko do smarowania
- nadzienie (marmolada, nutella, budyń, twarożek...)
Ciasto
- 20 g drożdży
- 250 g śmietany 18% gęstej
- 1 kostka masła
- 400 g mąki tortowej
- 1 jajko całe
Przygotowanie
1. Mąkę i pokrojone na kawałki zimne masło utrzeć w
"Blokada naczynia miksującego" . 6sek/obr.6
2. Dodać resztę składników na ciasto i wyrobić.
"Ciasto" 3 min.
Przełożyć ciasto do miseczki w ciepłe miejsce na kilkanaście minut (choć nie jest to konieczne).
Przygotować dwie niewielkie miseczki. W jednej roztrzepać jajko a w drugiej cukier (można dodać cukier waniliowy)
Wyłożyć ciasto na stolnicę i podzielić na cztery części. Każdą część osobno rozwałkować na koło i posmarować cienko nadzieniem. Podzielić koło na 8 równych trójkątów (pomocny będzie nóż do pizzy) I zwijać każdy z nich od zewnątrz do środka. Najwęższa część powinna znaleźć się pod spodem.
Zanurzyć rogalik w jajku, następnie w cukrze i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce zachowując odstępy (rogaliki rosną).
Piec na złoty kolor (u mnie pieczenie dolne + termoobieg 170st., 20 min).
Będę wdzięczna za ocenę przepisu poprzez wybór odpowiedniej liczby gwiazdek.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Rogaliki można przechowywać w zamkniętym pojemniku, będą świeże i smaczne przez kilka dni... Chociaż z drugiej strony są tak smaczne, że nie sądzę by była taka konieczność
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzSMAK MEGO DZIECIŃSTWA...
SMAK MEGO DZIECIŃSTWA
REWELACJA
Przepyszne rogaliki!...
Przepyszne rogaliki!
U mnie ilość mąki z przepisu była odpowiednia - po prostu opruszyłam ciasto lekko mąką przed rozwałkowaniem. Też użyłam jogurtu naturalnego zamiast śmietany (nie greckiego). No i smarowałam jajkiem klasycznie, czyli pędzelkiem a nie maczałam w nim rogaliki.
tanie, szybkie, długo świeże i przepyszne! u...
tanie, szybkie, długo świeże i przepyszne!
u mnie z okropnie sztucznym kremem piernikowym, szukałam przepisu do jego utylizacji i w tych rogalikach niebo w gębie!
i dzięki komentarzom, od razu 500g mąki z jogurtem greckim, ciasto idealne!
B.dobre rogaliki ale ciasto faktycznie klejące,...
B.dobre rogaliki ale ciasto faktycznie klejące, trzeba dosypać troche mąki (w sumie tak troche na oko sypalam, myślę że jakies 50g i oczywiście sypalam tez na stolnicę). Posmarowałam czesc powidłami a czesc dzemem z jagod. Nie smarowałam jajkiem, a po upieczeniu posypałam cukrem pudrem. Pieklam 25 min na 175 st.
Pyszne rogaliki! U mnie z nadzieniem z mascarpone...
Pyszne rogaliki! U mnie z nadzieniem z mascarpone i cukru waniliowego - polecam!
Daję tylko 4 gwiazdki, gdyż w przepisie zdecydowanie jest za mało mąki, jak też sugerują użytkownicy w poprzednich ocenach. Byłam na to przygotowana i w efekcie musiałam dosypać dobre 100g... Proszę to wziąć pod uwagę. Niemniej, rogaliki wyszły super.
Często robię. Od razu z dwóch porcji bo...
Często robię. Od razu z dwóch porcji bo rozchodzą się w momencie
polecam !
Suuuuuuuper.
Suuuuuuuper.
bardzo dobre ,czść zrobiłam ściśle z...
bardzo dobre ,czść zrobiłam ściśle z przepisem i nie bardzo mi odpowiadały a resztę posmarowałam tylko jajkiem i posypałam cukrem i piekłam bez termoobiegu góra dół 170 st.20 min. i były super.
Pyszne rogaliki ale część zanurzałam w jajku i...
Pyszne rogaliki ale część zanurzałam w jajku i cukrze i te mi nie smakowały,resztę posmarowałam jajkiem i posypałam cukrem i piekłam bez termoobiegu góra dół 170 przez 20 minut i były suuuper.
Rogaliczki rewelacja! Zrobiłam pół porcji z...
Rogaliczki rewelacja! Zrobiłam pół porcji z nutella (wcześniej podgrzaną aby łatwiej się rozmarowywało i pół z marmoladą różaną). Próbowałam zrobić mnejsze ale wtedy wypływa nadzienie dlatego lepiej zostać przy tej wersji. Polecam !!!
Pyszne. Dałam pół na pół : masło...
Pyszne. Dałam pół na pół : masło i margaryne Kasię. TRZEBA DODAĆ WIĘCEJ MĄKI! !! W niczym nie obtaczałam. Tylko na koniec, przed pieczeniem pospalam cukrem pudrem. Wyszły akurat. Robiłam z marmoladą w środku.
Nasze ulubione
Nasze ulubione
Przepyszne rogaliki i wreszcie takie z...
Przepyszne rogaliki i wreszcie takie z których nie wypływało nadzienie
ciasto mi wyszło trochę rzadkie więc dodałam 100 g mąki więcej. Pyszne
Szybkie do zrobienia.ciasto rewelacja.Mialam malo...
Szybkie do zrobienia.ciasto rewelacja.Mialam malo smietany dodalam maslanke ciasto ok.Nutele zrobiona w TM zmieszalam z powidlami sliwkowymi podgrzalam w mikrofali 40 sek lepiej sie smarowalo .POLECAM
Rogaliki są przepyszne....
Rogaliki są przepyszne.
Dziękuję za przepis
Robiłam dziś po raz pierwszy, wyszły idealne....
Robiłam dziś po raz pierwszy, wyszły idealne. Nie sądzę abym zdązyła je zamknąć w szczelnym słoiku na później, do wieczora ich nie będzie. POLECAM!!!!
Pyszne Gorąco polecam
Pyszne
Gorąco polecam 
Przepyszne Bardzo często
Przepyszne
Bardzo często robie z połowy porcji z powidłami śliwkowymi. Wychodzi mi jakieś 15 szt. Dosładzam ciasto 2 łyżkami cukru pudru.
Bardzo dobre, dodałam zamiast
Bardzo dobre, dodałam zamiast śmietany jogurt i wyszły rewelacja
Bardzo smaczne rogaliki ,
Bardzo smaczne rogaliki , przepis udany , polecam
Mega pyszne, dziękuję za
Mega pyszne, dziękuję za przepis
Pychota. Robię z marmoladką.
Pychota. Robię z marmoladką.
Ciasto troche zadkie mi
Ciasto troche zadkie mi wyszlo ale w smaku super
Polecam! Te rogaliki to był
Polecam! Te rogaliki to był pierwszy przepis, który wypróbowałam na Thermomixie i wyszły przepyszne. Robiłam już kilka razy, wersje z dżemem, czekoladą i domową konfiturą. Nam najlepiej smakowały z dżemem
Nie udało nam sie przetestować czy są długo świeże, bo znikają w kilka godzin.
Rogaliki są bardzo dobre i
Rogaliki są bardzo dobre i łatwe do przygotowania.
Polecam i Smacznego.
dla mnie porazka sory
dla mnie porazka sory ;(
jakies nie takie proporcje,nutelli nie dalo sie rozsmarowac bo po porostu rwala sie na ciescie ;(
to byl pierwszy i ostatni raz niestety
Super przepis Rogaliki
Super przepis Rogaliki bardzo delikatne Polceam Piekłam 30 minut
Superrrr, polecam rogaliki
Superrrr, polecam rogaliki

Ciasto super delikatne.
Ciasto super delikatne. Rogaliki są przepyszne, znikają w kilka minut. Palce lizać!
Pyszne! Robiłam już
Pyszne! Robiłam już wielokrotnie
pyszne! Dzis zrobione I
pyszne! Dzis zrobione I polowy juz nie ma.Zamiast smietany dalam jogurt owocowy I wyszly wyborne. Nie sypalam cukrem I nie smarowalam jajkiem. Rogaliki sa delikatne I od dzemu slodkie.Polecam przepis
Dzis zrobilam, bardzo dobre,
Dzis zrobilam, bardzo dobre, ja dalam 200 g masla i pol na pol smietany i greckiego jogurtu. Pieklam w tem 170 stopni ale 30 minut
polecam
Właśnie wyjelam z piekarnika
Właśnie wyjelam z piekarnika rogaliki, obledne !!!ciasto rzeczywiście jest mieciutkie delikatne ją nadzialam je konfitura z róży
Robiłam wczoraj, bardzo
Robiłam wczoraj, bardzo polecam. Ciasto było mięciutkie, tylko zabrakło mi śmietany, więc uzupełniłam jogurtem greckim. Nie wiem, czy to dlatego ciasto było rzadsze i musiałam dosypywać mąki. No i ja oczywiście zrezygnowałam z cukru. Polecam serdecznie