ROGALIKI DROŻDŻOWE Z MARMOLADĄ Przepis jest nieprzetestowany
Author picture Wenger
utworzono: 01/11/17 zmieniono dnia: 01/17/17

3
  • thumbnail image 1


Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

ROGALIKI DROŻDŻOWE Z MARMOLADĄ

Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

48 porcja/porcje/porcji

ROGALIKI DROŻDŻOWE Z MARMOLADĄ
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 250 g masła w małych kawałkach w temp.pokojowej
  • 15 g cukru
  • 2 jajka
  • 6
    1h 15min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie 15min
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Przygotowanie tego przepisu z innym modelem urządzenia Thermomix ® jest niebezpieczne! Więcej informacji
    [X]

    Uwaga

    Do przepisów TM5


    Zwiększyliśmy pojemność naczynia miksującego oraz Varomy urządzenia Thermomix ® TM5 w porównaniu do TM31 w następujący sposób: Naczynie miksujące ma obecnie pojemność 2,2 litra (poprzednio 2,0 litra), a Varoma - 3,3 litra (poprzednio 3,0 litra). W żadnym przypadku nie należy używać przepisów, które są przeznaczone do stosowania z TM5, podczas pracy z modelem TM31 (TM31 posiada certyfikat dopuszczający niższą maksymalną pojemność!) Dlatego też może to prowadzić do rozpryskiwania gorących płynów, a tym samym stanowić zagrożenie dla ludzi.
5

Przygotowanie

  1. W miseczce przygotowuję rozczyn: drożdże + cukier + śmietana - mieszam i odstawiam na 20 min. do wyrośnięcia.



    W tym czasie w TM5 przygotowuję pozostałe składniki ciasta: odmierzam mąkę, następnie odmierzam masło i cukier - 2min. Counter-clockwise operation 2.



    Następnie dodaję jajka i rozczyn - 3 min. Dough mode



    Ciasto daję do miski oprószonej maką i na 10 min do lodówki.



    Po tym czsie wyjmuję ciasto,na blacie oprószonym mąką tworzę wałek z ciasta i dzielę go na 6 równych kawałków.



    Każdy kawałek wałkuję na koło i dzielę jak pizzę na 8 trójkątów,na brzegu każdego trójkąta daję pasek marmolady i zwijam zaczynając od tej właśnie strony.Robię tak z całym ciastem...



    Układam rogaliki na blasze na papierze do pieczenia,smaruję jajkiem i posypuję sezamem(opcja).



    Piekarnik grzejemy- termoobieg + dół na 170 stopni,wkładamy blachę i pieczemy na złoty kolor-ok.13-20 min(różnica wynika z różnorodności piekarników).



    SMACZNEGO!!!
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

ROGALIKI MOŻNA PO UPIECZENIU POSYPAĆ CUKREM PUDREM ,BĄDŻ WYKONAĆ LUKIER I POLAĆ JE,PYCHA!!!


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy