 
                                            
                                    Czas przygotowania
                                1h 0min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                1h 15min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     48 
                                     porcja/porcje/porcji 
                                
                            Poziom
                                Łatwy
                            Składniki
ROGALIKI DROŻDŻOWE Z MARMOLADĄ
- 50 g drożdży
- 1 łyżeczki cukru
- 3 łyżki śmietany 18%
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 250 g masła w małych kawałkach w temp.pokojowej
- 15 g cukru
- 2 jajka
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- W miseczce przygotowuję rozczyn: drożdże + cukier + śmietana - mieszam i odstawiam na 20 min. do wyrośnięcia.
 W tym czasie w TM5 przygotowuję pozostałe składniki ciasta: odmierzam mąkę, następnie odmierzam masło i cukier - 2min. "Obroty wsteczne"  2. "Obroty wsteczne"  2.
 Następnie dodaję jajka i rozczyn - 3 min. "Ciasto" "Ciasto"
 Ciasto daję do miski oprószonej maką i na 10 min do lodówki.
 Po tym czsie wyjmuję ciasto,na blacie oprószonym mąką tworzę wałek z ciasta i dzielę go na 6 równych kawałków.
 Każdy kawałek wałkuję na koło i dzielę jak pizzę na 8 trójkątów,na brzegu każdego trójkąta daję pasek marmolady i zwijam zaczynając od tej właśnie strony.Robię tak z całym ciastem...
 Układam rogaliki na blasze na papierze do pieczenia,smaruję jajkiem i posypuję sezamem(opcja).
 Piekarnik grzejemy- termoobieg + dół na 170 stopni,wkładamy blachę i pieczemy na złoty kolor-ok.13-20 min(różnica wynika z różnorodności piekarników).
 SMACZNEGO!!!
Porady
ROGALIKI MOŻNA PO UPIECZENIU POSYPAĆ CUKREM PUDREM ,BĄDŻ WYKONAĆ LUKIER I POLAĆ JE,PYCHA!!!
                        Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 5Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
 W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                         
                                     
                     
                     
                                     
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze