Składniki
20 porcja/porcje/porcji
ciasto
- 200 g wiórek kokosowych
- 140 g cukru
- 5 białek
-
6
30min
Czas całkowity 15minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9
Przygotowanie
1.Do
"Blokada naczynia miksującego" włożyć białka, miksować 4min/obr.3,5.
2.Następnie miksować 2min/obr.2,5 i w tym samym czasie stopniowo dodawać wcześniej odmierzony cukier.
3.Następnie miksować 2min/obr.2 i w tym samym czasie stopniowo dodawać wiórki kokosowe.
3.Układać łyżką na formie wyłożonej pergaminem "ala kopce kreta" zachowując spory odstęp między ciasteczkami.
4.Piec 15 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
5.Ściągać kokosanki dopiero po ostudzeniu.
Sposób przygotowania.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Najlepsze białka są takie, które postoją 3-4 dni w lodówce.Najlepiej wykorzystać te białka, które zostają nam po lodach, bądź po innych wypiekach.Opcjonalnie można dodać kilka kropel cytryny lub szczyptę cynamonu.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzWlasnie wyciągnęłam z piekarnika pierwszą...
Wlasnie wyciągnęłam z piekarnika pierwszą partię. Pachną cudooownie
U mnie masa zrobiła się dość zwarta, tak, że mogłam pomóc sobie formować kokosanki ręką. Zamiast cukru dałam 110g ksylitol. Wyszły dość słodkie jak dla mnie, kolejnym razem spróbuję dać 100g
Zaczęłam pięć na termoobiegu ale za szybko zaczęły brązowieć, więc zmieniłam na grzanie góra-dół. Bardzo dziękuję za przepis jest mega szybki a co najważniejsze zero waste
Rewelacja!
Rewelacja!
Super pomysł. Ja zamiast cukru dałam 60g miodu -...
Super pomysł. Ja zamiast cukru dałam 60g miodu - taka wersja dla małych dzieci
Pyszne kokosanki, nie są suche. Ja dodatkowo...
Pyszne kokosanki, nie są suche. Ja dodatkowo wycięłam szklanką w suchych waflach kółka, na nich ułożyłam kokosanki i tak piekłam. Przepis dodany do ulubionych!😀
Pysznie wyglądają a jeszcze lepiej smakują bede...
Pysznie wyglądają a jeszcze lepiej smakują bede polecała te ciasteczka są przepyszne nie można się od nich oderwać.Pełen szacun dla ciasteczek.Pozdrawiam
Polecam przepis, pomimo ze go trochę...
Polecam przepis, pomimo ze go trochę zmodyfikowałam. Dodałam tylko 160 gram wiórek kokosowych i jeden budyń. Piekłam w papilotkach do muffinek.
Przepis bardzo prosty i fajny... dałam mniej...
Przepis bardzo prosty i fajny... dałam mniej cukru jak ktoś sugerował...ale dla mnie to był błąd bo 120 w tym przypadku to dla mnie było mało słodkie
piekłam na termoobieg wiec czas można skrócić o 5 min
ogólnie ....niedługo piekę następne
dziękuje
Kokosanki wyszły przepyszne
Kokosanki wyszły przepyszne
Właśnie upiekłam, nie wytrzymałam i...
Właśnie upiekłam, nie wytrzymałam i skosztowałam jeszcze ciepłe.... bardzo pyszne. Polecam!!!!
Dałam troszkę mniej cukru 120 g. i tak wyszły smaczne.
Białka ubijałam bez motylka zgodnie z przepisem ( co wydawało mi się dziwne) ale ładnie się ubiły
miałam chyba większe jajka, bo wyszły nieco...
miałam chyba większe jajka, bo wyszły nieco zbyt rzadkie i płaskie, ale pyszne
Rewelacja Polecam
Rewelacja ! Polecam !
A mi wyszły strasznie geste ale i tak pyszne!
A mi wyszły strasznie geste
ale i tak pyszne!
Czy ciasto wyszło wam takie lejące się?...
Czy ciasto wyszło wam takie lejące się? Następnym razem dodam więcej wiórków bo ciasteczka wyszły mi płaskie. Ale nadal smaczne 😊
Przepyszne! Lepsze od kupnych! Mają tylko jedną...
Przepyszne! Lepsze od kupnych! Mają tylko jedną wadę - za szybko znikają
Znalazłam również inną wersję tych ciastek - z całymi jajkami. Ciekawe czy ktoś próbował takiego wariantu...
Totalny "hicior" podczas świąt. Genialny...
Totalny "hicior" podczas świąt. Genialny "zużywacz" niewykorzystanych białek. Choć nie wiem czy to komplement, ale smakują "zupełnie jak sklepowe".
pysznie wyglądają
pysznie wyglądają
Pyszne polecam !! smak z dzieciństwa.
Pyszne
polecam !! smak z dzieciństwa.
SusKat
bardz dobre kokosanki!!!
bardz dobre kokosanki!!! dzieki za swietny przepis
Rewelacja! Zniknely
Rewelacja!
Zniknely blyskawicznie
Wyszły bardzo samaczne,
Wyszły bardzo samaczne, jednak mogłby być trochę bardziej wilgotne, następnym razem skrócę czas pieczenia o 2 minuty - zobaczymy jak wyjdą.
Cały przepis wykonałam przy użyciu motylka.
rewelacja! dziękuję za ten
rewelacja! dziękuję za ten przepis!
Prosty, skuteczny i smaczny -
Prosty, skuteczny i smaczny - ideał
dziekuję za przepis fajny
dziekuję za przepis fajny pomysł na wykorzystanie pozostałych białek .
pyszniutkie!!!
pyszniutkie!!!
Można , ale nie jest to
Można , ale nie jest to konieczność
ja robię bez 
A czy przypadkiem nie trzeba
A czy przypadkiem nie trzeba uzyc motylka do ubicia bialek?????
Przepyszne!
Przepyszne!
Grażka
Życie jest lekkie, łatwe i przyjemne.
Bardzo dobre.
Bardzo dobre.
Dziękuję za komentarze
Dziękuję za komentarze
Na prawdę pyszne. Zniknęły za
Na prawdę pyszne. Zniknęły za szybko
Łatwiutkie w przygotowaniu i
Łatwiutkie w przygotowaniu i baaaardzo pyszne...robiłam wczoraj i zrobię też dzisiaj bo już ich nie ma...