Składniki
10 kawałek/kawałki/kawałków
składniki
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 jajka
- 500 gramów mleka
- 300 gramów mąki pszennej
- 50 gramów oleju roślinnego
-
6
30min
Czas całkowity 5minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
Założyćmotylek. Do naczynia miksującego włożyć białka dodać szczyptę soli i ubijać 4 min/obr.3,5 .Powstała pianę przełożyć do innego naczynia.Zdjąc motylek.
Do naczynia mikcującego dodać mąkę ,żółtka,mleko,proszek do pieczenia, olej, wymieszać 40s/obr.4
Powstała masę łączymy z ubitymi wcześniej białkami 15s/
"Mieszanie"
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
*Aby gofry były chrupiące należy wystudzić je w pozycji pionowej(np. opierając o kubek lub inny przedmiot) lub położyć na kratce kuchennej.
*Można serwować z dżemiem, śmietaną z owocami lub innymi ulubionymi dodatkami.
*Dzięki temu że w cieście nie ma cukru ,gofry te można podawać w wersji wytrawnej (używając jako dodatku ulubionefo sosu/dipu/pasty wytrawnej)
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzJa zamiast oleju rzepakowego dałam kokosowy gofry...
Ja zamiast oleju rzepakowego dałam kokosowy gofry bdb
Acha, a oleju wystarczy 30g,
Acha, a oleju wystarczy 30g, tyle dałam i były naprawdę super a zawsze to trochę kcal mniej
Ja dałam 100g maki pszennej,
Ja dałam 100g maki pszennej, 100g maki orkiszowej razowej i 100g maki ryzowej a mleko zastąpiłam mlekiem orkiszowym i owsianym i wyszły pyyyyszne
W koncu przepis z którego
W koncu przepis z którego jestem zadowolona. Gofry sa puszyste, lekkie, szybko się pieką.
Bardzo ładnie rosną - trzeba uważać z ilościa bo uciekają z gofrownicy
Zamiast maki przennej użyłam gryczanej 100g, jaglanej100g i przennej 100g
Miały być słydnie wiec dodałem prochę cukru do ciasta.
i mieszajc na końcy dałam 30s/3,5 obr bo 15/
"Mieszanie" nawet mi ciasta nie obrociło.
Przepis godny polecania
Wkręcona w Thermomix