Składniki
16 porcja/porcje/porcji
Krem
- 40 g cukru kryształu
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 0,5 litra mleka
- 1 cukier migdałowy
- 200 g masła z lodówki, pokrojone w kostkę
- kilka kropel aromatu migdałowego, (lub ze dwie łyżki Amaretto)
"Beza"
- 1 łyżka mąki ziemniacznej
- 12 łyżek cukru, (drobny kryształ będzie najlepszy)
- 6 białek
Ciasto
- 100 g płatków migdałowych
- 400 g dżemu z czarnej porzeczki
- ----- -------------
- 100 g cukru, (może być cukier puder)
- 4 żółtka
- 200 g masła lub margaryny, (w temp. pokojowej)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 450 g mąki pszennej
-
6
1h 10min
Czas całkowity 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
Budyń:
Umieść w naczyniu miksującym motylek. Dalej składniki: mleko, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, 2 żółtka, cukier, cukier migdałowy (wszystko wg. ilości podanych w przepisie). Temp. 90 stopni czas, ok. 8 min. Powstanie budyń migdałowy. Po ugotowaniu odstaw go w miseczce do wystygnięcia przykrywając folią miskę. Budyń użyjemy później do przygotowania kremu.
-------------------------------------------------------------------------------------------
- Rozgrzej piekarnik do temp. 175 stopni.
- Do naczynia miksującego wrzuć wszystkie (pomijając dżem i płatki migdałowe) składniki na ciasto w kolejności podanej w przepisie. Czas ok. 40 sek. Obroty 6. (do czasu aż powstanie kruche ciasto). Jeżeli ciasto rozrzuci się po brzegach użyj kopystki aby zepchnąć je na noże.
- Wyjmij ciasto, podziel na 2 równe części i rozmieść je równo w dwóch foremkach.
- Wyłożone ciastem formy posmaruj dżemem porzeczkowym po całej powierzchni.
- Naczynie miksujące umyj i dokładnie osusz np. ręcznikiem papierowym.
- Umieść w nim motylek, 6 białek i ubij na sztywną pianę. obroty 3,5 czas ok. 3 min.
- Gdy piana jest już ubita na sztywno dodawaj po jednej łyżce cukru stopniowo aż do wsypania 12 łyżek.Ciągle ubijając (motylek, obroty 3,5 czas ok. 2 min.) Nie spiesz się przy wsypywaniu cukru, dodaj go stopniowo - wtedy piana pozostanie pulchna i dobrze ubita.
- Zatrzymaj noże. Otwórz naczynie miksujące. Na koniec do piany dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej i delikatnie zamiszaj kopystką. (można zamieszać delikatnymi obrotami ale łatwo jest zepsuć pianę więc bezpieczniej zrobić to ręcznie)
- Wyjmij delikatnie bezę (ubitą pianę) na wcześniej przygotowane placki pokryte dżemem porzeczkowym. Rozprowadź równomiernie pianę i pokryj ją płatkami z migdałów.
- Umieść blachy w rozgrzanym do 175 stopni C piekarniku - pieczemy około 40 min.
- Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
-----------------------------------------------------------------------------------------
KREM:
- W naczyniu miksującym umieść motylek, wrzuć 200g masła pokrojonego w kostkę. Rozetrzyj masło na pulchną masę. Obroty 3,5 czas ok. 20 sek.
- Dodaj po łyżce zimny budyń (wcześniej przygotowany i wychłodzony) Motylek, Obroty 3 czas ok. 1 min.Kiedy składniki połączą się dodaj aromat migdałowy lub amaretto. Jeszcze przez chwile mieszając krem.
- Gotowe ostudzone placki przełożyć kremem i umieścić w lodówce na około 4 godziny.
- Zaprosić znajomych na degustacje. Poezja smaków!Smacznego!
Krem i ciasto:
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
# gdy przygotujesz budyń koniecznie przykryj go w miseczce. Bez przykrycia wyschnie wierzchnia warstwa.
# do kremu dodaj zimy budyń. Ciepły rozpuści ci masło!
# krem wykładaj na ostudzone placki. Tutaj nie ma kompromisów. Ciepłe rozpuszczą ci krem.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzPrzepis wypróbowany, ciasto
Przepis wypróbowany, ciasto wygląda bardzo apetycznie! Właśnie się chłodzi w lodówce. Miałam kilka wątpliwości przy przepisie:
- podczas gotowania budyniu jest podana temperatura i czas, nie ma podanych obrotów
- podczas ucierania masła - motylek się zacinał, więc najpierw użyłam samych noży, dopiero potem założyłam motylek
- ciasto kruche po wyjęciu z thermomixa bardzo się kruszyło i trzeba je było delikatnie wyrobić rękoma, dodając odrobinę wody aby trzymało się całości.
Ciasto przepyszne.
Ciasto przepyszne. Rewelacyjne. Wprawdzie uczyniłam je kaloryczną mega- bombą, bo z rozpędu dodałam kostkę masła do gotującego się budyniu... Zreflektowałam się, że ta kostka to miała być już po wystudzeniu, jak całe ślicznie się połączyć zdążyło... No cóż. Wyrzucić było szkoda, więc wystudziłam takie a potem dodałam kolejną kostkę Rodzinie nie przyznałabym się pod pręgierzem Placek bynajmniej na tym nie ucierpiał. A ja w ramach zabicia wyrzutów sumienia schowałam wagę Pożarli, mlaskali z zachwytu.
Tak, czasochłonne ale jakie
Tak, czasochłonne ale jakie pyszne ...
http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków
http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie
Ciasto wyszło pyszne,
Ciasto wyszło pyszne, natomiast oceniam je jako baaardzo praco- i czasochłonne. Prawdopodobnie również dlatego, że robiłam z podwójnej porcji, więc poza budyniem, którego od razu zrobiłam więcej, resztę musiałam powtarzać 2 razy i przekładać do misek miseczek i potem mycie tego wszystkiego itp. Zdecydowanie raczej 3h niż 1h10min I jeszcze czekanie na ostygnięcie.Ale gości byli zachwyceni, więc chyba warto było
wielkie dzięki. Zrobię drugie
wielkie dzięki. Zrobię drugie podejście.
Basiu, jeżeli przytrafi Ci
Basiu, jeżeli przytrafi Ci się sytuacja że krem się zaczyna warzyć to na ratunek idzie wrząca woda ...Do ucierającego się kremu dodaj łyżkę wrzątku i nadal ucieraj. Powinno pomóc Jeżeli nie do końca to jeszcze jedną łyżkę wrzątku ... Więcej już raczej nie bo będzie zbyt luźny.Jeżeli krem jest zbyt luźny można go schłodzić przed przekładaniem.
http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków
http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie
Pomocy Krem mi się zwarzył
Pomocy Krem mi się zwarzył (budyń robiłam wczoraj wieczorem, masło z lodówki) wszystko jak z przepisu, co morze być przyczyną ? Drugi budyń już stygnie Nie chciałabym popełnić znowu jakiegoś błędu bo blaty ciasta wyszły bardzo ładnie
Dziewczyny (i chłopaki) nie
Dziewczyny (i chłopaki) nie "ulepszajcie"tego przepisu np. powidlami. Porzeczki sa kwaskawe i maja wyraźny smak. Powidła spowodują, że ciasto jest mdle. Nawiasem..robiłam to ciasto z przepisu z 20 razy-u mnie to ciasto robi furore i ani razu nic mi z gory nie odpadalo. Może musicie góre lekko docisnąć i kremem, ktory zostanie "obsmarować delikatnie ciasto dookoła. Warto owinąc je folią aluminiową i zostawić na noc do schłodzenia. Naprawde trzymając się przepisu będzie wyśmienite.
Grzeczne dziewczynki idą do nieba, a niegrzeczne tam gdzie chcą!
Ciasto wygląda pysznie i tak
Ciasto wygląda pysznie i tak smakuje Górna część ciasta nie trzyma się masy jeśli ciasto jest prosto krojone z lodówki.Zamiast migdałów dałam wiórka kokosowe i dżem wiśniowy.
Ciasto na prawdę pyszne,
Ciasto na prawdę pyszne, polecam.
Jednak sam przepis dość nieczytelnie opisany, nie ma podstawowych wytycznych co do ustawień Thermomixa. Nie ma też wyjaśnienia cukru migdałowego, dałam zatem cukier zwykły i kilka kropel aromatu migdałowego.
Dodałam trochę cukru waniliowego z przepisu Thermomix do masy budyniowej, bo wydawała się być za mało słodka, oraz użyłam powideł śliwkowych. Pychotka!
Smak b.dobry ale troche sie
Smak b.dobry ale troche sie ciastko rozpada przy jedzeniu. Nie mam dwoch form wiec pieklam jedna po drugiej, bialka ubijalam po polowie. Uzylam powidla sliwkowego.
Znałam to ciasto jeszcze
Znałam to ciasto jeszcze zanim zaczęłam gotować z TM, ale teraz zyskało ono nowy wymiar mało tego, że pyszne jak zawsze, to jeszcze w dodatku duuużo mniej pracy.
Wygląda niesamowicie
Wygląda niesamowicie apetycznie !
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi
Wow, zawsze podziwiam
Wow, zawsze podziwiam mężczyzn,którzy potrafią gotować, a tych, którzy pieką ciasta to nadzwyczaj Jest to jedno z moich ulubionych ciast, na zdjęciu wygląda przecudnie!
Mam na imię MONIKA! Witam wszystkich!!
Witaj. Każdy piekarnik piecze
Witaj. Każdy piekarnik piecze "inaczej". Trzeba więc reagować jak się widzi że za mocno przypieka np. od góry. Wtedy wyłączyć opiekanie od góry.Czasem też różnica grubości płatków migdałów - te bardzo delikatne przypieką się znacznie szybciej.Pozdrawiam i życzę smacznego
http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków
http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie
Dzięki za pomoc. Tak
Dzięki za pomoc. Tak zrobiłam, krem wyszedł super , a co do migdałów to nie było podane żeby piec przy włączonej tylko dolnej grzałce. Efekt wizualny i tak wszedł pięknie , a smakowy pewnie też , ale to sie okaże dziś przy degustacji. Pozdrawiam z nad morza u nas dziś piękna wiosna.
Tak, dokładnie jak w
Tak, dokładnie jak w przepisie.Masło z lodówki, w kostkę i z motylkiem.Jeżeli zaczniesz ucierać ciepłe masło - po prostu się rozpłynie.Migdały może się przypiekły za bardzo bo było w piekarniku opiekanie od góry włączone.
http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków
http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie
Miałam to ciasto przed
Miałam to ciasto przed chwilką w piekarniku ale wyciągnęłam po 30 min, bo migdały były juz bardzo przypieczone, własnie sie studzi do kremu. Tak się tylko zastanawiam czy do kremu to ma być napewno zimne masło z lodówki pokrojone w kostkę i mieszać z motylkiem , nie uszkodzę motylka ?? Może ktoś akurat przeczyta i doradzi mi co i jak? Jest to moje pierwsze z trudniejszych ciast w TM.
Otóż nie tak łatwo o ten
Otóż nie tak łatwo o ten cukier migdałowy. Po tygodniu poszukiwań zaopatrzyłam sie w Delikatesach "Piotr i Paweł". Dla wtajemniczonych mają też amoniak spożywczy do np. Amoniaczków
Grzeczne dziewczynki idą do nieba, a niegrzeczne tam gdzie chcą!
Cukier migdałowy do nabycia w
Cukier migdałowy do nabycia w supermarketach i sklepach. Pakowany jak cukier wanilinowy w małych opakowaniach po 15g. lub wiekszych.
http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków
http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie
jak zrobic cukier
jak zrobic cukier migdałowy?
Fantastyczne ciacho, jutro
Fantastyczne ciacho, jutro mam gości, jeszcze dzisiaj przygotuję
Ciasto wymaga uwagi, oddania,
Ciasto wymaga uwagi, oddania, niekoniecznie zdolności ale przestrzegając przepisu, uwag i wskazówek nie może sie nie udać.
Grzeczne dziewczynki idą do nieba, a niegrzeczne tam gdzie chcą!
Zgodnie z obietnicą
Zgodnie z obietnicą pospiesznie pragnę zdać relację z imieninowej inicjacji otóż..pierwszy raz spotykam się z ciastem, które wprowadza w swój finalny smak wielofazowo, a mianowicie przy pierwszym kontakcie wyczuwalna subtelna słodycz rozpływającej się w ustach bezy, zaraz po tym wtrąca się łagodna migdałowa aura aby na końcu pozostawić w ustach porzeczkowy posmak. Jedyne słowo które nasuwa się przy rozkoszowaniu się tym delikatesem to - "wyrafinowana dama"wśród deserów. Jestem pod wrażeniem! Goście prześcigiwali się w słowach uznania, a ja oczywiście poza wychwalaniem naszej "Nie-Boskiej Maszynki TM" nie omieszkałam wspomnieć o talencie twórcy tego przepisu. Gratulacje.
Grzeczne dziewczynki idą do nieba, a niegrzeczne tam gdzie chcą!
Dziękuję za cenne uwagi i
Dziękuję za cenne uwagi i podpowiedź. Zgodnie z zaleceniami PYCHOTKĘ tworzyłam większość dnia i wielka odsłona oczywiście jutro ale...skubnełam "bezy" rozpływa się w ustach z niebiańską słodyczą, a krem...subtelny, aksamitny, odpowiednio wyrazisty posmak...Czy Tobie "bezy" też wyrosły jak Karpaty? Na zdjęciu są takie fajnie płaściutkie...Jutro zdam relację jak smak i odczucia gości...
Pozdrowienia z pachnącej migdałem kuchni
Grzeczne dziewczynki idą do nieba, a niegrzeczne tam gdzie chcą!
Spieszę więc z pomocą
Spieszę więc z pomocą ) Blacha 25cmx30cm (ta użyta w tym przepisie), aczkolwiek użycie nieco większej czy mniejszej nie wpływa znacząco na aspekty smakowe . Przy większej będzie nieco cieńsze ciasto i wartwa kremu, a przy mniejszej nieco grubsza.
Mimo pośpiechu (bo to już jutro imieniny) to trzeba pamiętać, że to jedno z tych ciast, które nie lubią pośpiechu - patrz wskazówki na końcu przepisu.Miłego pieczenia Pozdrawiam.
http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków
http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie
Do inicjacji przepisu i na
Do inicjacji przepisu i na pewno spektakularnego efektu brakuje mi...wymiarów blaszki w jakiej mam upiec "ciasto". Będę wdzięczna za wskazówki. Imieniny już jutro!!!
Grzeczne dziewczynki idą do nieba, a niegrzeczne tam gdzie chcą!
Dziewczyny zapraszam, zostało
Dziewczyny zapraszam, zostało jeszcze kilka specjalnie dla Was
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Magi dla mnie też kawałek
Magi dla mnie też kawałek zostaw dodaje pychotkę do wypróbowania dzięki za przepis
Pewnie dlatego nazywa sie
Pewnie dlatego nazywa sie pychotka Magi, zostaw kawalek
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Ciasto zrobione w smaku
Ciasto zrobione w smaku poezja dzięki Sam za super przepis polecam wszystkim bo warto smak jest nie do opisania do kremu dodałam moje ulubione amaretto
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Można na termoobiegu.
Można na termoobiegu. Termoobieg właściwie nie polecam tylko do drożdżowych i biszkoptowych ciast ))
http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków
http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie
Ciasta piec na termoobiegu?
Ciasta piec na termoobiegu?
Bardzo dobre ciasto,
Bardzo dobre ciasto, najlepiej smakuje następnego dnia jak się przegryzie
ciasto pyszne... ma tylko
ciasto pyszne... ma tylko jedną wadę... za szybko znika
;o)
Ciasto wygląda smakowicie :)
Ciasto wygląda smakowicie troszkę pracochłonne ale myślę, że warte tej pracy
w1paula napisał: Czy na
Złożyć na zasadzie - jeden jest pod kremem , drugi nad kremem.
Prościej rzecz ujmując krem wchodzi pomiędzy te dwa placki
http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków
http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie
Czy na koniec oba upieczone
Czy na koniec oba upieczone placki należ złożyć ze sobą?
veronicab71 napisał: Po
... zawsze schudnąć można po następnych świętach
http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków
http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie
Super ciasto -polecam:)
Super ciasto -polecam
Po swietach takie przepisy
Po swietach takie przepisy ... I jak tu schudnac :O ??? No còz, dieta poczeka... Gratulacje za 1° strone
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
... tak - jestem pewien. Smak
... tak - jestem pewien. Smak wynagrodzi czas spędzony w kuchni
http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków
http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie
Ciasto wygląda pysznie i
Ciasto wygląda pysznie i napewno tak smakuje. Muszę wypróbować
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję