3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Piernikowe choinki


Wydrukuj:
4

Składniki

0 g

przydatne przybory

  • blacha i papier do pieczenia
  • wałek do ciasta
  • wykałaczki (krótkie)
  • foremki świąteczne

ozdoby

  • 1 opakowania cukrowych kulek ozdobnych

lukier

  • 270 g cukru
  • 1 białko jajka

ciasto

  • 400 g mąki pszennej tortowej
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko całe
  • 120 g miodu płynnego
  • 40 g przyprawy korzennej do pierników
  • 120 g masła lub margaryny
  • 1 łyżeczki cukru waniliowego wykonanego w TM
  • 120 g cukru
  • 6
    3h 0min
    Czas całkowity 3h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    PRZYGOTOWANIE LUKRU
  1. Do naczynia miksującego wsypać cukier, zemleć 20 s/obr.10. Przesypać do innego naczynia.

  2. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać białko jajka,       10 s/obr. 4.

  3. Dodać wcześniej przygotowany cukier puder, wymięszać 20 s/obr.4.

  4. Z papieru do pieczenia uformować tubkę, pozostawiając maleńki otworek. Wlać do niej lukier.

  5. PRZYGOTOWANIE CIASTA
  6. Do naczynia miksującego wsypać cukier, zemleć 15 s/ obr. 10.

  7. Dodać cukier waniliowy, masło lub margarynę, mąkę, sodę oczyszczoną , jajko, miód oraz przyprawę korzenną do pierników, wymieszać 25 s/ obr. 5

  8. Wyrobić 1 min/Dough mode

  9. Rozgrzać piekarnik do temp. 180⁰C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia, odstawić.

  10. Wyjąć ciasto z naczynia miksującego i uformować kulę. Podzielić ją na cztery części, każdą z nich rozwałkować na grubość ok. 5 mm. W celu wykonania jednej  trójwymiarowej choinki, należy wykroić foremkami 4 wielkości gwiazd po 2 sztuki. W celu przygotowania zwykłych pierniczków należy wycinać je foremkami w świątecznych kształtach, układać na przygotowanej blaszce. Piec ok. 15 min (180⁰C - 200⁰C) lub do uzyskania złotego koloru.

  11. FORMOWANIE I OZDABIANIE
  12. Brzegi 8 gwiazd różnej wielkości ozdabiamy lukrem oraz ozdobnymi kulkami cukrowymi. Układamy je, jedną na drugiej od największej do najmniejszej sklejając lukrem. Jedną z najmniejszych gwiazdek przy pomocy wykałaczki mocujemy w pozycji pionowej na czubku choinki. 

  13. Pierniczki w innych świątecznych kształtach wg upodobań pozostawiamy bez lukru bądź też zdobimy lukrem, ozdobnymi kulkami cukrowymi lub innymi ozdobami. 

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

1. Jeśli chcemy przygotować pierniczki, które będą zdobiły naszą choinkę, warto po wykrojeniu ciasta foremką, przy pomocy plastikowej rurki do picia, w odpowiednim miejscu wykonać otwór, przez który będziemy mogli przewlec sznureczek do zawieszenia.

2. Przygotowany lukier można przy pomocy spożywczych barwników zabarwić na różne kolory. 

3. Tubkę na lukier dobrze jest przed napełnieniem okleić dookoła szeroką taśmą klejacą, aby podczas zdobienia lukier nie wydostawał się na zewnątrz. Można też, skorzystać z gotowych tub służących do zdobienia cukierniczego.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy