Składniki
ciasteczka
- 300 g miodu
- 150 g cukru
- 125 g masła roślinnego, np. MR
- 2 torebki przypraw do piernika, lub 1 torebka i 1 łyżeczka cynamonu
- ok600 g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao naturalnego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 jajko kurze
lukier do wzorków
- ok300 g cukru pudru
- 1 białko jajek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 płaskie łyżeczki do herbaty mąki ziemniaczanej
- barwniki spożywcze, lub natoralne (sok z buraka, szpinaku, szafran...)
-
6
40min
Czas całkowityPieczenie / Gotowanie -
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
Do naczynia wlać miód, dodać cukier, MR i przyprawy, rozgrzać 8 min. / 80*C /obr. 2-3
Otworzyć pokrywę i przestudzić ok 10-15 minut
Dodać mąkę, proszek, kakao a na końcu jajka i wyrabiać 1,5- 2,5 min /
"Ciasto"
Ciasto wyjąć z naczynia, podzielić na części; wałkować cieniutko (podsypując mąką); wykrawać ciasteczka, słomką do napojów robić dziurki (koniecznie przed upieczeniem!!)
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec 10-12 min w temp. 175*C
wszystkie składniki utrzeć w suchym naczyniu 2,5 min / obr. 5
lukier podzielić na tyle części ile chcemy mieć kolorów, do każdej części dodać po kilka kropel barwnika i dokładnie wymieszać
przełożyć do rękawa cukierniczego lub szczelnej torebki foliowej z odciętym rogiem
malować wzorki lukrem i przyozdabiać cukrowymi perełkami
ciasta
lukru
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Pierniczki można zrobić miesiąc przed Świętami, przechowywać je w szczelnie zamkniętym słoju lub puszce
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzMi niestety pierniczki nie wyszły. Uzylam miodu...
Mi niestety pierniczki nie wyszły. Uzylam miodu płynnego, ciasto było bardzo luźne, dodałam sporo mąki. pierwsza część dobrze mi się walkowalo i wycinalo. druga, odstana Cześć, była już niemożliwa do rozwalkowania.
Może trzeba użyć innego rodzaju miodu, lub odstawić do lezakowania w lodówce.
Pozdrawiam
jako że thermomix mam od
jako że thermomix mam od niedawna i jego użytkowanie wciąż jest dla mnie wielką niewiadomą,skusiłam się na pierniczki, I absolutnie nie żałuję! wyrobienie ciasta bezproblemowe,aczkolwiek gorzej okazało się być podczas wykrawania bo wyszło mi z tego przepisu około 300 (!) małych pierniczków
[[wysiwyg_imageupload:2506:]]
hejka szukam przepisu na
hejka szukam przepisu na pyszne pierniczki ktore beda mieciutkie robilam w zeszlym roku z thermomix ale nawet po odstaniu w pudelku byly twarde jak kamien
elmo napisał: Jak dużo
Ilość sztuk zależy od tego jak ciekno/grubo rozwałkujesz ciasto i jak dużych foremek użyjesz do wykrawania. Nie potrafię w pełni odpowiedzieć na Twoje pytanie. W przybliżeniu 70-100 szt.
Pozdrawiam i życzę udanych wypieków.
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Jak dużo pierniczków można
Jak dużo pierniczków można zrobić z podanej ilości składników?
Bardzo dobry przepis, podobny
Bardzo dobry przepis, podobny do mojego sprawdzonego od lat - ale z thermomixem dużo łatwiej niż wszystko ręcznie
Polecam zostawić ciasto przed wałkowaniem na kilka godzin, żeby si ę "przegryzło".
Dziękuję za potwierdzenie
Dziękuję za potwierdzenie moich rad
A kto nie zdąży zrobić pierników wcześniej, to zachęcam do zrobienia kruchych ciasteczek cynamonowych: http://www.przepisownia.pl/przepisy/%C5%9Bwi%C4%85teczne-ciasteczka-z-cynamonem/466972 Te już nie są twarde
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
W takim razie wypróbuję małą
W takim razie wypróbuję małą porcję lukru z mąką
Do wszystkich, dla których pierniczki są za twarde: chyba w przepisie na piernikową choinkę i pierniczki z newslettera była rada, żeby do pojemnika z pierniczkami włożyć rozkrojone jabłko, i zmieniać je co parę dni-pierniczki szybciej miękną, bo wyciągają wilgoć z jabłka
Prawdziwe piernicniczki, tak jak np. te Eli, muszą być twarde na początku, żeby dotrwały do świąt 
Uśmiechnij się
Mąka nie jest "niezbędna" ale
Mąka nie jest "niezbędna" ale ten lukier się wtedy nie rozlewa, można "wyczarować" różne wzorki na pierniczkach. Od wielu, wielu lat robię właśnie taki, nawet jak miałam małe dzieci i nikt na tą mąkę nie narzekał
Zresztą proporcja 1-2 łyżeczki do 300g cukru pudru jest duża. Ta mąka jest niewyczuwalna. Decyzja oczywiście należy do Ciebie
Pozdrawiam i daj znać jak lukier wyszedł
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Ewa, super że tak Wam
Ewa, super że tak Wam pierniczki zasmakowały!
Za chwilę wstawię przepis na takie kruche ciasteczka cynamonowe
Robi je się tak samo ale nie twardnieją tak jak pierniczki. Ja akurat chrupać lubię ale wiem że niektórzy wolą mniej twardą wersję
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Elu, czy ta mąka do lukru
Elu, czy ta mąka do lukru jest niezbędna? Ja chyba nie chciałabym takiej surowej mąki potem jeść w ozdobach.
Uśmiechnij się
:bigsmile:Przewspaniałe
Przepis szybki, prosty i bardzo smaczny, Pilecam!
" Trzymaj się z dala od ludzi, którzy tłamszą twoje marzenia. Mali ludzie zawsze to robią. Jednak, naprawdę wielcy sprawiają, że ty także możesz stać się wielki. "
A ja chyba upieke córci do
A ja chyba upieke córci do przedszkola zeby dzieci same dekorowaly pierniczki na choinke jak sie panie zgodza . A jutro ma pasowanie na przedszkolaka
POLECAM!
POLECAM!
baruckar, mam nadzieję, że
baruckar, mam nadzieję, że Twoje zęby nie ucierpiały
Tuż po upieczeniu każde pierniczki są twarde (zwłaszcza jeśli do podsypania dodajemy za dużo mąki i pieczemy je zbyt długo, lub w za wysokiej temp), dlatego napisałam, że można je zrobić nawet miesiąc wcześniej i przechowywać w puszce. Jeśli robimy je na ostatnią chwilę, to można je zamknąć na kilka dni razem ze zdrowym jabłkiem i / lub pomarańczą. Wtedy będą pięknie pachniały i zmiękną szybciej. Spróbuj tego sposobu a zobaczysz, że to nie tylko dekoracja i niczyje zęby nie zostaną połamane...
Pozdrawiam
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Pyszne?? po upieczeniu można
Pyszne?? po upieczeniu można sobie na nich zęby połamać... jako dekoracja super ale do jedzenia nie polecam
Fakt, są pyszne Ja też
Fakt, są pyszne
Ja też dziś zrobiłam kolejną turę (z 2 porcji, tym razem bez kakao) bo wszyscy rozdają je na małe prezenty w szkole, w pracy, miłej pani w sklepie, panu na targu u którego zamawiam karpie (już wstępnie oczyszczone po normalnej cenie... itd, itp
 
Ale cieszę się bardzo, że korzystacie z tego przepisu i pierniczki smakują
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Genialne !!! Muszę robić
Genialne !!! Muszę robić drugi raz bo nie doczekały do świąt
No cóż?...GRATULUJĘ
No cóż?...GRATULUJĘ -Pierniczki są przepiękne-Duże uznanie dla tej pracy!!!
Elu, brak mi słów
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Super pierniczki ,już mam
Super pierniczki ,już mam ochotę je robic...A moja córka jak zobaczy to sie ucieszy,bo lubi dekorowac...
Te święta Bożego Narodzenia będą inne, bo mam thermomix najlepszy pomocnik w mojej kuchni,już się nie mogę doczekać
Te pierniczki są inne od tych
Te pierniczki są inne od tych dojrzewających. To ciasto się nie klei, przeciwnie jest dość tępe i bardzo dobrze się rozwałkowuje na cieniutkie ciasteczka -mąki używam mało, żeby nie były za twarde. Po upieczeniu są chupiące ale nie twarde, nawet małe dzieci zjedzą je bez problemu.
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
a jak w smaku? Podobne do
a jak w smaku? Podobne do tych pierniczkow dojrzewajacych?
Piekne , super 8) :party:
Piekne , super
Kupa roboty :O :O Ale oplacilo sie

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni

WOW
Na Dzień Otwarty w Biurze
Na Dzień Otwarty w Biurze Regionalnym zrobiłam z 3 porcji!!!!
Potem z wytrwałą pomocnicą
lukrowałam całą noc
W buziach dzieć (i nie tylko
) znikały bardzo szybko
[[wysiwyg_imageupload:154:]][[wysiwyg_imageupload:155:]]
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Elu prawdziwe arcydzieła
Elu prawdziwe arcydzieła piernikowe :O mam dużo miodu więc go wykorzystam na pierniczki i piernik dojrzewający Lidii
Serdecznie dziękuję i pozdrawiam

Oczywiście można dodać masło
Oczywiście można dodać masło zwykłe, to wykonane w TM też, może to być też margaryna, np.Kasia lub Palma z murzynkiem
Życzę udanych wypieków i radosnej twórczości podczas ich ozdabiania
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Piernikowe arcydziela.Mam
Piernikowe arcydziela.Mam pytanie czy zamiast masla roslinnego moze byc zwykle maslo?
Pierwszą partię już zrobiłam
Pierwszą partię już zrobiłam
Za dwa tygodnie mamy w Biurze Regionalnym "Dzień Otwarty" o tematyce Świątecznej i to na tą okazję robiłam w tym roku pierniczki jeszcze przed Świętem Wszystkich Świętych
Najbliższa sobota upłynie na lukrowaniu i dekorowaniu
Lubię ten czas
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/