3
Załaduj zdjęcie
Załaduj zdjęcie
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pełnoziarniste muffiny marchewkowe


Wydrukuj:
4

Składniki

12 porcja/porcje/porcji

Pełnoziarniste muffiny marchewkowe

  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 300 g marchewki
  • 130 g cukru trzcinowego, nierafinowego
  • 125 g oleju rzepakowego
  • 250 g mleko
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 1 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 1,5 łyżeczki imbir, suszony, mielony
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
  • 0,5 łyżeczki kardamon, mielony
  • 0,5 łyżeczki soli, drobnej
  • 1 szczypty pieprzu czarnego, świeżo mielonego

  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
  • 9
5

Przygotowanie

  1. 1. Zmiel siemie lnianie 10s / obr.10, przełuż do innego naczynia.
    2. Rozdrobnij marchew 8s / obr. 5 przełuż do innego naczynia.
    3. Do naczynia miksującego dodaj olej, cukier, mleko i zmielone siemie lniane. Wymieszaj 10s/ obr.4, odstaw na kilka minut.
    4. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj sodę i przyprawy, zamieszaj.
    5. Dodaj mąkę z przyprawami do naczynia miksującego, dodaj marchew i wymieszaj ciasto 7s/ obr.4.
    6. Formę na muffiny wyłuż papilotkami, rozłóż ciasto.
    7. Włóż do wcześniej nagrzanego piekarnika na 180 st.C i piecz przez ok.30-40 minut.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

1. Do ciasta można dodać rodzynki i pokrojone orzechy włoskie lub skórkę pomarańczową
2. Ostudzone muffiny można polać rozstopioną białą czekoladą.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy