Tu jesteś:
4
Składniki
12 porcja/porcje/porcji
Pełnoziarniste muffiny marchewkowe
- 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 300 g marchewki
- 130 g cukru trzcinowego, nierafinowego
- 125 g oleju rzepakowego
- 250 g mleko
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 1 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu, mielonego
- 1,5 łyżeczki imbir, suszony, mielony
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
- 0,5 łyżeczki kardamon, mielony
- 0,5 łyżeczki soli, drobnej
- 1 szczypty pieprzu czarnego, świeżo mielonego
-
6
-
7Czas całkowity
-
8
-
9
5
Przygotowanie
- 1. Zmiel siemie lnianie 10s / obr.10, przełuż do innego naczynia.
2. Rozdrobnij marchew 8s / obr. 5 przełuż do innego naczynia.
3. Do naczynia miksującego dodaj olej, cukier, mleko i zmielone siemie lniane. Wymieszaj 10s/ obr.4, odstaw na kilka minut.
4. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj sodę i przyprawy, zamieszaj.
5. Dodaj mąkę z przyprawami do naczynia miksującego, dodaj marchew i wymieszaj ciasto 7s/ obr.4.
6. Formę na muffiny wyłuż papilotkami, rozłóż ciasto.
7. Włóż do wcześniej nagrzanego piekarnika na 180 st.C i piecz przez ok.30-40 minut.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
1. Do ciasta można dodać rodzynki i pokrojone orzechy włoskie lub skórkę pomarańczową
2. Ostudzone muffiny można polać rozstopioną białą czekoladą.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz