Składniki
Paleo ciasto ucierane z owocami z mąki z orzechów tygrysich
- 3 jajka, rozmiar L
- 50g cukru kokosowego
- 100g oleju kokosowego, nierafinowanego plus do nasmarowania formy
- sok z połowy cytryny
- 150g bezglutenowej mąki z orzechów tygrysich Sohofood.pl
- 0,5 łyżeczki cynamonu, mielonego
- 30g mąki z tapioki
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, bezglutenowego
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- truskawki, lub inne owoce
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Nagrzać piekarnik do 170°C, góra dół
- Założyć motylek, do naczynia "Blokada naczynia miksującego" wbić całe jaja i dodać cukier kokosowy, ubijać 4min/obr.3.5 do powstania jasnej pianowatej masy i rozpuszczenia się cukru
- Do naczynia dodać olej kokosowy i sok z połowy cytryny, wymieszać 40s/obr.3.5 lub do całkowitego rozprowadzenia składników w masie
- Zdjąć motylek. Dodać do naczynia wszystkie suche składniki: mąkę z orzechów tygrysich, mąkę z tapioki, cynamon, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszać 15s/obr.4.5
- Ciasto wylać na wcześniej natłuszczoną (lub wyłożoną papierem do pieczenia) formę około 20cmx20cm
- Truskawki kroimy w połówki i wykładamy na wylane do formy ciasto. Dajemy ich tyle ile lubimy.
Jeśli truskawki lub inne owoce są mrożone, należy je wyjąć wcześniej na sito do odmrożenia oraz pozbycia się nadmiaru wody.
Ciasto ucierane jest również pyszne z jagodami czy śliwkami.
Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy 45 minut.
Ciasto
Owoce
Porady
Ciasto jest odpowiednie dla osób, które są na diecie Paleo lub nie jedzą w ogóle zbóż.
Nie zawiera glutenu ani żadnych innych lektyn obecnych w zbożach.
Orzech tygrysi to bulwa, która nie ma nic wspólnego z orzechami. Jest to produkt wysoko odżywczy i niealergizujący.Osoby z alergią na orzechy mogą go spożywać.
Osobiście polecam mąkę z firmy Sohofood.pl gdyż jest to produkt czysty, bez śladowych ilości jakichkolwiek alergenów.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?