Składniki
12 kawałek/kawałki/kawałków
Posypka
- 50 g orzechów włoskich lub laskowych
- 50 g migdałów bez skórki
- 50 g cukru kryształu
- cynamon do smaku (jeżeli ktoś lubi)
Dodatki
- olej roślinny, (do smarowania wałków)
- 1 jajko rozbite z łyżką ciepłej wody, (do smarowania przesmarowania rurek przed posypaniem)
- cukier brązowy, (do posypywania rurek jeżeli ktoś lubi bardzo słodkie)
Ciasto
- 100 g masła w temp. pokojowej
- mała szczypta soli
- kilka kropel aromatu, (migdałowy lub pomarańczowy)
- 2 jajka kurze
- 180 g mleka w temperaturze pokojowej
- 30 g drożdży świeżych
- 60 g cukru
- 550 g mąki pszennej typ 550
-
6
1h 45min
Czas całkowity 1h 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
Do naczynia wrzucamy wszystkie składniki na posypkę. Obroty 6, czas ok. 10 sek. Posypkę wyjmujemy z naczynia do miseczki. Wykorzystamy ją później do posypania uformowanych rurek.
Do naczynia miksującego wrzucamy wszystkie składniki na ciasto (najlepiej w kolejności podanej w przepisie). - Obroty 5-6 , czas 15 sek.
Dalej obroty"Ciasto" , czas ok. 1 min. Wyrobione ciasto wyjmujemy przy pomocy kopystki do miseczki, przykrywamy wilgotną ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 1h.
Przygotowanie rurek.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
# Do wyjmowania rurek z piekarnika i ich umieszczania w piekarniku użyj kuchennych rękawic ochronnych - bo bez nich łatwo o nieszczęście. Wałki folii aluminiowej będą bardzo gorące.
Ciacho pochodzi z Czech - to jego rodzinne strony. Można też je spotkać na Węgrzech. W niektórych miejscach pojawia się też w Polsce, najczęściej w rejonach galerii lub miejsc uczęszczanych przez turystów. W swej oryginalnej wersji opiekane było na grillach drzewnych, na specjalnych wałkach.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzPychotka ale trzeba mieć dużo rolek! Mi wyszly...
Pychotka ale trzeba mieć dużo rolek! Mi wyszly 24 rury czyli az 12 rolek. Rewelacja, polecam
Wspomnienie wakacji na Węgrzech. Pyszne
Wspomnienie wakacji na Węgrzech. Pyszne
a ile jest potrzebnych tych rur od folii...
a ile jest potrzebnych tych rur od folii aluminiowej? Dziękuję za informację
Pychotki największe
Pychotki największe
Rurki wspomnienie z wakacji
Rurki wspomnienie z wakacji ...
,pychtka.
Super przepis
Wspomnienie wakacji a także
Wspomnienie wakacji a także jarmarku bożonarodzeniowego ....
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi
Dziękuję za przepis Rurki
Dziękuję za przepis
Rurki jadłam w Czechach i nad morzem i bardzo chętnie spróbuję je zrobić w domu 
Można postawić je na dnie
Można postawić je na dnie piekarnika. Tylko trzeba obserwować czy się nie przypalają
Można też poszukać nieco krótszych rurek lub skrócić te oryginalne
U mnie na szczęście wchodzą w całości więc nie musiałem "czarować".
http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków
http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie
Dziękuję za świetny przepis.
Dziękuję za świetny przepis. Zrobiłam wczoraj - były pyszne, choć zapomniałam o posmarowaniu rurki rozbitym jajkiem. Mam tylko jedno pytanie. W moim piekarniku rurki po folii aluminiowej w pozycji pionowej nie mieściły się (umieściłam je na najniższej półce według wskazówek). Pocięłam je na pół. Mam nietypowy piekarnik, czy po prostu rurki ustawić na "podłodze" piekarnika? Pozdrawiam
Wiolka
świetny przepis napewno
świetny przepis napewno wypróbuje
Wyglądają bardzo cudnie :)
Wyglądają bardzo cudnie
muszę zacząć zbierać wałki po foliach (a sporo już ich wyrzuciłam). Dzięki za przepis
Pozdrawiam 
SAM - dzięki za przepis. Co
SAM - dzięki za przepis. Co prawda nie wiem jak sobie poradzę z tymi rurkami, ale postaram się.
Pozdr. Ala Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich
Ale numer ! Właśnie szukałam
Ale numer ! Właśnie szukałam tego przepisu. Kiedyś znajoma mnie poczęstowała i postanowiłam zdobyc przepis.
Ta nasza PRZEPISOWNIA jest super pomysłem. Dziękuję i POZDRAWIAM. Lidka
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/libraries/smileys/packs/smileys_cooking/cooking_7.gif" alt="
" width="42" height="59">
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/tongue.png" alt="
" width="19" height="20">
Lidka Abramowicz
Witaj Aga, rurki kupisz na
Grażynko, u nas w
Grażynko, u nas w szczecinie?? a w którym miejscu można spotkać to cudo?
Jadłem to w Czechach, jest
Jadłem to w Czechach, jest pyszne Tyrdel, Tyrdelnik się nazywa
Na pewno skorzystam z
Na pewno skorzystam z przepisu , a zimne naszprycuję kremem
zobaczę jak będą smakować
Już uzupełniłem dzieki )
Już uzupełniłem
dzieki
) Trochę się pozmieniało w tej nowej wersji - nie mogłem odszukać wszystkich opcji. Teraz już wiem
)
http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków
http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie
Przy wprowadzaniu przepisu, a
Przy wprowadzaniu przepisu, a mianowicie składników, w pierwszych liniach jest możliwość dodania porcji. Możesz to edytować klikając dwa razy na obszar ze składnikami
Pozdrawiam Mixi
Wygląda przepysznie,
Wygląda przepysznie, to słowackie ciasto kominowe Trdlo/ trdelnik lub węgierski kurtosz. jeśli ktoś będzie na wrocławskim rynku to na tyłach DH Feniks wypiekają takie i można kupić jeszcze ciepłe kurtosze. Oczywiście lepiej upiec samemu jak już jest przepis. Podają je z cynamonem lub obtoczone w orzechach lub.. wersji jest kilka. Wilkie dzięki za przepis!
z tej porcji wyjdzie
http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków
http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie
Sam dziękuję za super przepis
Sam dziękuję za super przepis na rury
Wypróbuję gdy tylko wymyślę, skad wziac lub kupić te rurki metalowe. Niedawno wyrzuciłam tekturowa rurkę od filii aluminiowej
Szkoda, bo byłyby 2 szt
A lie rurek wychodzi z tej porcji? Tak orientacyjnie, bo wiem że to zależy od grubości rur i dlugości nawinięcia
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Tak to zwykła folia metalowa
Tak to zwykła folia metalowa spożywcza dostępna w każdym sklepie
Ja osobiście polecam Jana Niezbędnego 10 metrową
- bo te testowałem.Nie ma obawy - nie spali się. Rurki można używać wielokrotnie. A jak się zniszczy zrywamy kilka centymetrów folii - i już jest nowa
. Nie zapomnijcie tylko smarować olejem aby łatwo odchodziły rury po upieczeniu. Do zdejmowania ich po upieczeniu koniecznie użyjcie rękawicy kuchennej - metalowe wałki będą bardzo gorące.
http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków
http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie
Nie rozumiem co to jest
Nie rozumiem co to jest "folia metalowa na wałku"?? Oświećcie mnie
Czy to zwykła folia aluminiowa? Pazłotko?
Nie przypali się w czasie pieczenia??
Fanka TM 31 i TM5
Rury swietne, ja mam
Rury swietne, ja mam specjalne waleczki na robienie rurek
Czasem robie, nadziewane, wypròbuje i Twoje

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni

Sam, u nas w Szczecinie
Super! zwłaszcza patent na
Super! zwłaszcza patent na robienie rurek
Już chciałabym spróbować. 
Ale numer właśnie dzisiaj
Ale numer
właśnie dzisiaj zjadłam waniliową
a teraz mamy przepis na te pyszne rurki
dzieki Sam
bardzo je lubię
są pyszne, najczęściej są sprzedawane nad morzem ale i w gorach znalazłam

Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję