3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Orzechowo-migdałowe rury z wakacji :)


Wydrukuj:
4

Składniki

12 kawałek/kawałki/kawałków

Posypka

  • 50 g orzechów włoskich lub laskowych
  • 50 g migdałów bez skórki
  • 50 g cukru kryształu
  • cynamon do smaku (jeżeli ktoś lubi)

Dodatki

  • olej roślinny, (do smarowania wałków)
  • 1 jajko rozbite z łyżką ciepłej wody, (do smarowania przesmarowania rurek przed posypaniem)
  • cukier brązowy, (do posypywania rurek jeżeli ktoś lubi bardzo słodkie)

Ciasto

  • 100 g masła w temp. pokojowej
  • mała szczypta soli
  • kilka kropel aromatu, (migdałowy lub pomarańczowy)
  • 2 jajka kurze
  • 180 g mleka w temperaturze pokojowej
  • 30 g drożdży świeżych
  • 60 g cukru
  • 550 g mąki pszennej typ 550
5

Przygotowanie

    Przygotowanie rurek.
  1. Do naczynia wrzucamy wszystkie składniki na posypkę. Obroty 6, czas ok. 10 sek. Posypkę wyjmujemy z naczynia do miseczki. Wykorzystamy ją później do posypania uformowanych rurek.

     

    Do naczynia miksującego wrzucamy wszystkie składniki na ciasto (najlepiej w kolejności podanej w przepisie). - Obroty 5-6 , czas 15 sek.
    Dalej obroty Dough mode, czas ok. 1 min. Wyrobione ciasto wyjmujemy przy pomocy kopystki do miseczki, przykrywamy wilgotną ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 1h.

     

  2. Teraz mały patent ma wałek do pieczenia rurek.
    Jeżeli masz w domu folię aluminiową na wałku to ona właśnie może posłużyć Ci doskonale jako wałek do pieczenia tych rurek.
    Wałek posmaruj dokładnie olejem i nawijaj na niego ciasto jak na załączonym do przepisu zdjęciu.

  3. Gdy ciasto podwoi objętość podsypujemy mąką i wałkujemy na długie paski (im dłuższy tym lepszy) o grubości ciasta ok. 4 mm , wycinamy (najlepiej nożem do pizzy) paski o szerokości ok. 3 cm. i nawijamy na wałek (jak na zdjęciu załączonym do przepisu).

     

  4. Tak uformowaną rurkę na wałku smarujemy dokładnie rozbitym jajkiem. Sprawdzi się do tego doskonale np. pędzelek silikonowy. Rozbite jajko nada atrakcyjnego koloru podczas pieczenia i umożliwi posypanie rurek wczesniej przygotowaną mieszanką orzechów i migdałów z cukrem.

     

  5. Tak posmarowaną rurkę posypujemy dokładnie wczesniej przygotowaną posypką z migdałów, orzechów, cukru, cynamonu. (tutaj można tworzyć różne warianty smakowe)

     

  6. Umieszczamy w piekarniku pionowo na najniższej półce (patrz zdjęcie). Temperatura 180 stopni czas od rozgrzania piekarnika ok. 15 min. (aż nabiorą apetycznie brązowego kolorku).

  7. Najlepsze są podawane na ciepło, aczkolwiek zimnym też niczego nie brakuje.

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

# Do wyjmowania rurek z piekarnika i ich umieszczania w piekarniku użyj kuchennych rękawic ochronnych - bo bez nich łatwo o nieszczęście. Wałki folii aluminiowej będą bardzo gorące.

 

Ciacho pochodzi z Czech - to jego rodzinne strony. Można też je spotkać na Węgrzech. W niektórych miejscach pojawia się też w Polsce, najczęściej w rejonach galerii lub miejsc uczęszczanych przez turystów. W swej oryginalnej wersji opiekane było na grillach drzewnych, na specjalnych wałkach.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Pychotka ale trzeba mieć dużo rolek! Mi wyszly...

    Zgłoszony przez Ilondar na marca 10, 2017 at 23:06.

    Pychotka ale trzeba mieć dużo rolek! Mi wyszly 24 rury czyli az 12 rolek. Rewelacja, polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wspomnienie wakacji na Węgrzech. Pyszne

    Zgłoszony przez hunke na marca 2, 2017 at 11:22.

    Wspomnienie wakacji na Węgrzech. PyszneSmile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • a ile jest potrzebnych tych rur od folii...

    Zgłoszony przez Ilondar na lutego 15, 2017 at 15:50.

    a ile jest potrzebnych tych rur od folii aluminiowej? Dziękuję za informację

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pychotki największe

    Zgłoszony przez Limonka na października 20, 2016 at 18:22.

    Pychotki największe tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rurki wspomnienie z wakacji

    Zgłoszony przez szumakuł na lutego 10, 2016 at 11:11.

    Rurki wspomnienie z wakacji ... tmrc_emoticons.) ,pychtka.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super przepis

    Zgłoszony przez emela na lutego 7, 2016 at 14:19.

    tmrc_emoticons.) Super przepis

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wspomnienie wakacji a także

    Zgłoszony przez mikulina na października 28, 2015 at 11:10.

    Wspomnienie wakacji a także jarmarku bożonarodzeniowego ....

    Mańka - najpiękniejsza z całej wsi tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję za przepis Rurki

    Zgłoszony przez Brenda11 na października 21, 2015 at 23:52.

    Dziękuję za przepis tmrc_emoticons.) Rurki jadłam w Czechach i nad morzem i bardzo chętnie spróbuję je zrobić w domu  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Można postawić je na dnie

    Zgłoszony przez SAM na stycznia 25, 2014 at 15:48.

    Można postawić je na dnie piekarnika. Tylko trzeba obserwować czy się nie przypalają tmrc_emoticons.)Można też poszukać nieco krótszych rurek lub skrócić te oryginalne tmrc_emoticons.)U mnie na szczęście wchodzą w całości więc nie musiałem "czarować".

    http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełkówhttp://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję za świetny przepis. 

    Zgłoszony przez wiolatrusz na stycznia 25, 2014 at 15:04.

    Dziękuję za świetny przepis.  Zrobiłam wczoraj - były pyszne, choć zapomniałam o posmarowaniu rurki rozbitym jajkiem. Mam tylko jedno pytanie. W moim piekarniku rurki po folii aluminiowej w pozycji pionowej nie mieściły się (umieściłam je na najniższej półce według wskazówek). Pocięłam je na pół. Mam nietypowy piekarnik, czy po prostu rurki ustawić na "podłodze" piekarnika? Pozdrawiam

    Wiolka

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • świetny przepis napewno

    Zgłoszony przez ilonaw na lipca 25, 2013 at 14:01.

    świetny przepis napewno wypróbuje tmrc_emoticons.) 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyglądają bardzo cudnie :) 

    Zgłoszony przez smoczek na lipca 19, 2013 at 19:42.

    Wyglądają bardzo cudnie tmrc_emoticons.)  muszę zacząć zbierać wałki po foliach (a  sporo już ich wyrzuciłam). Dzięki  za przepis tmrc_emoticons.D Pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • SAM - dzięki za przepis. Co

    Zgłoszony przez kokolidek na lipca 17, 2013 at 20:47.

    SAM - dzięki za przepis. Co prawda nie wiem jak sobie poradzę z tymi rurkami, ale postaram się.

    Pozdr. Ala                   Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •  Ale numer ! Właśnie szukałam

    Zgłoszony przez Lidka Abramowicz na lipca 17, 2013 at 20:38.

     Ale numer ! Właśnie szukałam tego przepisu. Kiedyś znajoma mnie poczęstowała i postanowiłam zdobyc przepis.

    Ta nasza PRZEPISOWNIA jest super pomysłem. Dziękuję i POZDRAWIAM. LidkaCooking 7" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/libraries/smileys/packs/smileys_cooking/cooking_7.gif" alt="Cooking 7" width="42" height="59"> tmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.-p Tongue" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/tongue.png" alt="tmrc_emoticons.p" width="19" height="20">  

    Lidka Abramowicz

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witaj Aga, rurki kupisz na

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na lipca 17, 2013 at 19:47.

    Love Witaj Aga, rurki kupisz na ul.Krzywoustego przy pl.Kościuszki (przystanek autobusu 75 w kierunku Dworca Gł)Polecam wypróbować przepis Sama Love Pozdrawiam serdecznie Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Grażynko, u nas w

    Zgłoszony przez aga4232 na lipca 17, 2013 at 19:36.

    Grażynko, u nas w szczecinie?? a w którym miejscu można spotkać to cudo?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jadłem to w Czechach, jest

    Zgłoszony przez endi na lipca 17, 2013 at 16:03.

    Jadłem to w Czechach, jest pyszne Tyrdel, Tyrdelnik się nazywa tmrc_emoticons.D

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •  Na pewno skorzystam z

    Zgłoszony przez omd_jola na lipca 17, 2013 at 13:35.

     Na pewno skorzystam z przepisu , a  zimne naszprycuję krememtmrc_emoticons.) zobaczę jak będą smakowaćtmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Już uzupełniłem dzieki )

    Zgłoszony przez SAM na lipca 17, 2013 at 12:56.

    Już uzupełniłem tmrc_emoticons.) dzieki tmrc_emoticons.)) Trochę się pozmieniało w tej nowej wersji - nie mogłem odszukać wszystkich opcji. Teraz już wiem tmrc_emoticons.))

    http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełkówhttp://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przy wprowadzaniu przepisu, a

    Zgłoszony przez Mixi na lipca 17, 2013 at 12:44.

    Przy wprowadzaniu przepisu, a mianowicie składników, w pierwszych liniach jest możliwość dodania porcji. Możesz to edytować klikając dwa razy na obszar ze składnikami tmrc_emoticons.)

    Pozdrawiam Mixi

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wygląda przepysznie,

    Zgłoszony przez Pippi na lipca 17, 2013 at 12:32.

    Wygląda przepysznie, to słowackie ciasto kominowe Trdlo/ trdelnik lub węgierski kurtosz. jeśli ktoś będzie na wrocławskim rynku to na tyłach DH Feniks wypiekają takie i można kupić jeszcze ciepłe kurtosze. Oczywiście lepiej upiec samemu jak już jest przepis. Podają je z cynamonem lub obtoczone w orzechach lub.. wersji jest kilka. Wilkie dzięki za przepis! 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • z tej porcji wyjdzie

    Zgłoszony przez SAM na lipca 17, 2013 at 11:54.

    tmrc_emoticons.;) z tej porcji wyjdzie kilkanaście (u mnie wyszło 13). Można śmiało podzielić porcje z przepisu na połowę i zrobić testowy wypiek. Jak posmakują to powtórzyć jeszcze raz tym razem z całej porcji tmrc_emoticons.D.Dla wytrwałych jednak polecam z proporcji jak w przepisie. U mnie połowa się nie sprawdziła tmrc_emoticons.DPrzy pierwszym pieczeniu nie zdążyłem zrobić zdjęć bo rurki zniknęły z koszyka ze stołu - jeszcze ciepłe.Stąd asekuracyjnie dopracowałem proporcje mieszczące się na raz w Thermomix-ie tmrc_emoticons.DSwoją drogą szukam od wczoraj miejsca gdzie mogę wpisać ilość powstałą z danej porcji w przepisie. Jak znajdę gdzie się to wpisuje w nowej przepisowni to umieszczę tmrc_emoticons.D

    http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełkówhttp://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Sam dziękuję za super przepis

    Zgłoszony przez ElaK na lipca 17, 2013 at 11:48.

    Sam dziękuję za super przepis na rury  tmrc_emoticons.)  Wypróbuję gdy tylko wymyślę, skad wziac lub kupić te rurki metalowe. Niedawno wyrzuciłam tekturowa rurkę od filii aluminiowej  tmrc_emoticons.J)  Szkoda, bo byłyby 2 szt  tmrc_emoticons.)  

    A lie rurek wychodzi z tej porcji? Tak orientacyjnie, bo wiem że to zależy od grubości rur i dlugości nawinięcia  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Tak to zwykła folia metalowa

    Zgłoszony przez SAM na lipca 17, 2013 at 11:35.

    Tak to zwykła folia metalowa spożywcza dostępna w każdym sklepie tmrc_emoticons.)Ja osobiście polecam Jana Niezbędnego 10 metrową tmrc_emoticons.) - bo te testowałem.Nie ma obawy - nie spali się. Rurki można używać wielokrotnie. A jak się zniszczy zrywamy kilka centymetrów folii - i już jest nowa tmrc_emoticons.). Nie zapomnijcie tylko smarować olejem aby łatwo odchodziły rury po upieczeniu. Do zdejmowania ich po upieczeniu koniecznie użyjcie rękawicy kuchennej - metalowe wałki będą bardzo gorące.

     

    tmrc_emoticons.)

    http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełkówhttp://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •   Nie rozumiem co to jest

    Zgłoszony przez joanna226 na lipca 17, 2013 at 11:17.

     

    Nie rozumiem co to jest "folia metalowa na wałku"?? Oświećcie mnie tmrc_emoticons.p

    Czy to zwykła folia aluminiowa? Pazłotko?

    Nie przypali się w czasie pieczenia??

    Fanka TM 31 i TM5

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rury swietne, ja mam

    Zgłoszony przez veronicab71 na lipca 16, 2013 at 22:26.

    Rury swietne, ja mam specjalne waleczki na robienie rurek tmrc_emoticons.;)  Czasem robie, nadziewane, wypròbuje i Twoje Big Smile Big Smile

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Sam, u nas w Szczecinie

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na lipca 16, 2013 at 22:02.

    tmrc_emoticons.) Sam, u nas w Szczecinie wypiekają te rurki, a nazywane są "Ciacha z pieca" Proces wypieku trwa ok 6 minut tmrc_emoticons.D Jadłam gorące są pyszne tmrc_emoticons.D Dziękuję za przepis tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super! zwłaszcza patent na 

    Zgłoszony przez iwonka15 na lipca 16, 2013 at 21:59.

    Super! zwłaszcza patent na  robienie rurek tmrc_emoticons.D Już chciałabym spróbować. tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ale numer właśnie dzisiaj

    Zgłoszony przez magi1 na lipca 16, 2013 at 21:44.

    Ale numer tmrc_emoticons.D właśnie dzisiaj zjadłam waniliową tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D a teraz mamy przepis na te pyszne rurki tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D dzieki Sam tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D bardzo je lubię tmrc_emoticons.D są pyszne, najczęściej są sprzedawane nad morzem ale i w gorach znalazłam tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze