3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Muffinki z jabłkiem


Wydrukuj:
4

Składniki

  • 2 szklanki maki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 25 dag.jogurtu lub maślanki
  • łyżeczka cynamonu
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 6 łyżek oleju
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • 2 jabłka
  • 1/2 tabliczki g orzkiej lub deserowej czekolady
  • 6
    50min
    Czas całkowity 50min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Jajka umyj pod bieżącą wodą.Wbij je do miski,dodaj cukier i ucieraj
    tak długo mikserem aż powstanie jednolita gładka masa.Następnie dodaj
    jogurt lub maślankę oraz olej.Wszystko jeszcze raz utrzyj.
     Mąkę
    przesiej przez sito,by ją oczyścić i napowietrzyć.Wymieszaj ją z
    proszkiem do pieczenia,dodaj do utartej masy i wymieszaj składniki
    delikatnie drewnianą łyżką.
    Jabłka obierz,pokrój na niewielki
    kawałki,skrop sokiem z cytryny.Przygotuj formę do mufinek-włóż do
    każdego zagłębienia papierowe foremki na muffinki (tzw.papilotki).Jeśli
    ich nie masz,posmaruj po prostu zagłębienia w blasze margaryną,a jeżeli
    pieczesz muffinki w silikonowej foremce w ogóle nie musisz smarować jej
    tłuszczem. Do każdej papilotki włóż niewielki kawałek jabłka,posyp
    pokruszoną czekoladą,wlej ciasto do 2/3 wysokości.Piekarnik nagrzej do
    temperatury 180 stopni.Wstaw formę do rozgrzanego piekarnika piecz 25
    minut.Po upieczeniu pozostaw w niej muffinki jeszcze 15 minut.Delikatnie
    wyjmij każde ciastko.Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz