3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Miodownik


Wydrukuj:
4

Składniki

24 kawałek/kawałki/kawałków

Ciasto

  • 300 gramów mąki pszennej
  • 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 100 gramów margaryny lub masła
  • 150 gramów cukru
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki ciemnego kakao

Masa

  • 0.5 litra mleka
  • 250 gramów cukru
  • 1 cukier wanilinowy, lub kilka łyżeczek własnego cukru waniliowego
  • 250 gramów margaryny lub masła
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 6
    39min
    Czas całkowity 9min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wbijamy jajka, dodajemy margarynę, cukier i miód. Podgrzewamy 3 min / temp. 37°C obr. 1
  2. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto 6 min / Ciasto.
  3. Ciasto dzielimy na 2 równe części i każdą z nich wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika ok. 180°C / 15 min każda.
  4. MASA:

    W garnuszku zagotowujemy mleko i w drugim roztapiamy margarynę lub masło. W tym czasie w misce łączymy ze sobą wszystkie suche składniki, które następnie powoli wsypujemy do gotującego się mleka. Na samym końcu dodajemy roztopiny tłuszcz i gotujemy mieszając do zgęstnienia.
  5. Połowę gorącej masy wylewamy na pierwszy placek, następnie przykrywamy drugim i ponownie dajemy masę.
  6. Placek odstawiamy do ostygnięcia i dopiero podajemy.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Podany czas wyrabiania jest orientacyjny.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Przepis wymaga dopracowania - brytfanka 34x23 jest...

    Zgłoszony przez Gockapaulina na sierpnia 12, 2017 at 13:49.

    Przepis wymaga dopracowania - brytfanka 34x23 jest za duża. Do masy musiałam dodawać co chwilą mąki ziemniaczanej, żeby masa była gęsta. Moim zdaniem część drugą można zrobić w TM. Ciasto nie dało się przekroić więc na górę dałam herbatniki.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze