3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Miętowe marzenie


Wydrukuj:
4

Składniki

24 porcja/porcje/porcji

Masa miętowa

  • 300 g miętowych landrynek
  • 80 g cukru
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 800 g mleka
  • 2 jajka
  • 4 płaskich łyżeczek żylatyny
  • 250 g Margaryny Kasia, lub masła (miękkie)
  • 150 g herbatników

Ciasto

  • 150 g cukru
  • 35 g mąki ziemniaczanej, lub kukurydzianej
  • 90 g mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 g kakao
  • 130 g mąki pszennej typ 450
  • 90 g oleju

Bita śmietana

  • 600 g śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 fixy do śmietany
  • 50 g czekolady
  • 6
    2h 0min
    Czas całkowity 1h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • 9
5

Przygotowanie

    Ciasto
  1. Piekarnik rozgrzać do temp.180 stopni.Formę do ciasta 30x40cm.

    Do Blokada naczynia miksującego dodać wszystkie składniki, wymieszać 30s/obr.5. Piec 30 min.

     

  2. Masa miętowa
  3. Do czystego i suchego Blokada naczynia miksującego wsypać landrynki, wymieszać 10s/obr.7. Założyć motylek dodać mąkę,mleko,cukier i jajka, gotować 8min/100st/obr.2,5. Dwie minuty przed końcem powoli dosypać żylatynę. Ostudzić całkowicie masę. Następnie dodać margarynę, wymieszać 2min/obr.2,5. Przełożyć masę na ciasto.Na górę ułożyć herbatniki.

  4. Bita śmitana
  5. Założyć motylek.Do Blokada naczynia miksującego wlać śmietanę, ubijać 5min/obr.3. W razie potrzeby wydłużyć czas lub zwiększyć obr. do 3,5. Następnie dodać cukier puder i fixy, wymieszać 35s/obr.2. Wyłożyć bitą śmietanę na herbatniki, a na górę posypać startą czekoladą.Włożyć na 2 godz. do lodówki.

    Smacznego!

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Ciasto jest naprawdę smaczne i orzeźwiające, w sam raz na upalne dni,ale i nie tylko.Wsród znajomych bardzo lubiane,a do tego efektowne.Na tortownicę o wymiarach 22 można użyć połowę składników.Z tej porcji wychodzi 24-30 kawałków.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Zrobiłam sobie na urodziny zamiast tortu -...

    Zgłoszony przez Adrijah na lipca 16, 2017 at 19:55.

    Zrobiłam sobie na urodziny zamiast tortu - strzał w 10tkę! Big Smile

    Niestety trochę spiekły mi się brzegi spodu, więc je obcięłam i przełożyłam spód do 2 mniejszych foremek, przez co zostało mi trochę miętowej masy. W ten sposób powstał jeszcze deser w szklanach - warstwa miętowego budyniu, pokruszone herbatniki (u mnie pełnoziarniste), bita śmietana + starta gorzka czekolada.

    Zdecydowanie do powtórzenia tmrc_emoticons.)

    PS. dodałam 100g cukru zamiast 150g do ciasta, do miętowej masy 40g zamiast 80g, a śmietankę ubiłam z domowym cukrem waniliowym, a całość posypałam startą gorzką czekoladą

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pyszne.. lekkie i orzezwiajace

    Zgłoszony przez ania1986 na grudnia 3, 2016 at 14:50.

    pyszne.. lekkie i orzezwiajace tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • super ciasto takie"inne" w smaku. Polecam.

    Zgłoszony przez rusilona na grudnia 1, 2016 at 14:37.

    super ciasto takie"inne" w smaku. Polecam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto bardzo dobre, takie orzeźwiające 😊

    Zgłoszony przez Miętusia na października 27, 2016 at 16:57.

    Ciasto bardzo dobre, takie orzeźwiające 😊

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • REWELACYJNE ...

    Zgłoszony przez Anka-Hanka na października 27, 2016 at 11:46.

    REWELACYJNE Cooking 7

    Naprawdę pycha

    Ania ze Szczecina

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto dobre rodzince

    Zgłoszony przez iva41 na października 9, 2016 at 14:34.

    Ciasto dobre rodzince smakowalo dodaje do ulubionych.I zostawiam gwiazdeczki.Pozdrawiam

    Kochani pozdrawiam cieplutko wszystkich termomaniaków.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto bardzo lekkie i

    Zgłoszony przez kryniaola na sierpnia 11, 2016 at 22:51.

    Ciasto bardzo lekkie i ciekawe w smaku. Ja lubię mięte więc dodałam do masy dodatkowo 4 krople kropli miętowych  na żołądek. Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Sprawdze ten przepis w

    Zgłoszony przez MiOtss na czerwca 17, 2016 at 14:16.

    Sprawdze ten przepis w najbliższym czasie. Wygląda bardzo smacznietmrc_emoticons.)

    Beata

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cieszę się że smakował  

    Zgłoszony przez daria2003 na czerwca 10, 2016 at 21:19.

    Cieszę się że smakował tmrc_emoticons.;-)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszny ...zimny dobrze

    Zgłoszony przez siuniah na czerwca 8, 2016 at 22:03.

    Pyszny ...zimny dobrze schlodzony ....mniam mniam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Po dodaniu margaryny dalej

    Zgłoszony przez siuniah na maja 21, 2016 at 08:26.

    Po dodaniu margaryny dalej używamy motylka czy juz nie????

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Tak, piec 30 minut same

    Zgłoszony przez daria2003 na maja 8, 2016 at 21:33.

    Tak, piec 30 minut same ciasto.Resztę już robimy bez pieczenia.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • nie ma podanego czasu

    Zgłoszony przez Anetass na maja 7, 2016 at 08:07.

    nie ma podanego czasu pieczenia - 30min wystarczy? I rozumiem ze tylko ciasto upiec j na upieczone ciasto wyłożyć masę i smietane. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • OK dzięki

    Zgłoszony przez Iibis12345 na marca 31, 2016 at 11:41.

    OK dzięki

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • 100 stopni, przepraszam już

    Zgłoszony przez daria2003 na marca 29, 2016 at 17:08.

    100 stopni, przepraszam już dodałam tą informację Blokada naczynia miksującego

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Masę miętową gotować? 100

    Zgłoszony przez Iibis12345 na marca 29, 2016 at 08:33.

    Masę miętową gotować? 100 stopni czy wardoma?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze