Składniki
24 porcja/porcje/porcji
Masa miętowa
- 300 g miętowych landrynek
- 80 g cukru
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 800 g mleka
- 2 jajka
- 4 płaskich łyżeczek żylatyny
- 250 g Margaryny Kasia, lub masła (miękkie)
- 150 g herbatników
Ciasto
- 150 g cukru
- 35 g mąki ziemniaczanej, lub kukurydzianej
- 90 g mleka
- 2 jajka
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 30 g kakao
- 130 g mąki pszennej typ 450
- 90 g oleju
Bita śmietana
- 600 g śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 fixy do śmietany
- 50 g czekolady
-
6
2h 0min
Czas całkowity 1h 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzać do temp.180 stopni.Formę do ciasta 30x40cm.
Do
"Blokada naczynia miksującego" dodać wszystkie składniki, wymieszać 30s/obr.5. Piec 30 min.
Do czystego i suchego
"Blokada naczynia miksującego" wsypać landrynki, wymieszać 10s/obr.7. Założyć motylek dodać mąkę,mleko,cukier i jajka, gotować 8min/100st/obr.2,5. Dwie minuty przed końcem powoli dosypać żylatynę. Ostudzić całkowicie masę. Następnie dodać margarynę, wymieszać 2min/obr.2,5. Przełożyć masę na ciasto.Na górę ułożyć herbatniki.
Założyć motylek.Do
"Blokada naczynia miksującego" wlać śmietanę, ubijać 5min/obr.3. W razie potrzeby wydłużyć czas lub zwiększyć obr. do 3,5. Następnie dodać cukier puder i fixy, wymieszać 35s/obr.2. Wyłożyć bitą śmietanę na herbatniki, a na górę posypać startą czekoladą.Włożyć na 2 godz. do lodówki.
Smacznego!
Ciasto
Masa miętowa
Bita śmitana
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Ciasto jest naprawdę smaczne i orzeźwiające, w sam raz na upalne dni,ale i nie tylko.Wsród znajomych bardzo lubiane,a do tego efektowne.Na tortownicę o wymiarach 22 można użyć połowę składników.Z tej porcji wychodzi 24-30 kawałków.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzZrobiłam sobie na urodziny zamiast tortu -...
Zrobiłam sobie na urodziny zamiast tortu - strzał w 10tkę!

Niestety trochę spiekły mi się brzegi spodu, więc je obcięłam i przełożyłam spód do 2 mniejszych foremek, przez co zostało mi trochę miętowej masy. W ten sposób powstał jeszcze deser w szklanach - warstwa miętowego budyniu, pokruszone herbatniki (u mnie pełnoziarniste), bita śmietana + starta gorzka czekolada.
Zdecydowanie do powtórzenia
PS. dodałam 100g cukru zamiast 150g do ciasta, do miętowej masy 40g zamiast 80g, a śmietankę ubiłam z domowym cukrem waniliowym, a całość posypałam startą gorzką czekoladą
pyszne.. lekkie i orzezwiajace
pyszne.. lekkie i orzezwiajace
super ciasto takie"inne" w smaku. Polecam.
super ciasto takie"inne" w smaku. Polecam.
Ciasto bardzo dobre, takie orzeźwiające 😊
Ciasto bardzo dobre, takie orzeźwiające 😊
REWELACYJNE ...
REWELACYJNE
Naprawdę pycha
Ania ze Szczecina
Ciasto dobre rodzince
Ciasto dobre rodzince smakowalo dodaje do ulubionych.I zostawiam gwiazdeczki.Pozdrawiam
Kochani pozdrawiam cieplutko wszystkich termomaniaków.
Ciasto bardzo lekkie i
Ciasto bardzo lekkie i ciekawe w smaku. Ja lubię mięte więc dodałam do masy dodatkowo 4 krople kropli miętowych na żołądek.
Sprawdze ten przepis w
Sprawdze ten przepis w najbliższym czasie. Wygląda bardzo smacznie
Beata
Cieszę się że smakował
Cieszę się że smakował
Pyszny ...zimny dobrze
Pyszny ...zimny dobrze schlodzony ....mniam mniam
Po dodaniu margaryny dalej
Po dodaniu margaryny dalej używamy motylka czy juz nie????
Tak, piec 30 minut same
Tak, piec 30 minut same ciasto.Resztę już robimy bez pieczenia.
nie ma podanego czasu
nie ma podanego czasu pieczenia - 30min wystarczy? I rozumiem ze tylko ciasto upiec j na upieczone ciasto wyłożyć masę i smietane.
OK dzięki
OK dzięki
100 stopni, przepraszam już
100 stopni, przepraszam już dodałam tą informację
"Blokada naczynia miksującego"
Masę miętową gotować? 100
Masę miętową gotować? 100 stopni czy wardoma?