3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

MIĘKKIE PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

30 kawałek/kawałki/kawałków

MIĘKKIE PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE

  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 90 g cukru pudru
  • 60 g Miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 25 g drożdży świeżych
  • 1 łyżek miodu
  • 2 łyżeczek przyprawy korzennej do pierników
  • 1 łyżeczek sody oczyszczonej
  • 6
    30min
    Czas całkowity 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

  1. 1. W Closed lid (naczyniu miksujacym) umieszczamy miód, pokrojone masło i drożdże. Ustawiamy thermomix na 2,30 min / 37 stopni / obr. 2

    2. Do tego zaczynu dodajemy pozostałe składniki i 1 jajko (drugie bedzie potrzebne pozniej). Ustawiamy 1 min / Interwał Dough mode

    3. Ciasto wałkujemy na grubość około 4mm (grubsze ciastka = bardziej miękkie)i wycinamy foremkami różne kształty, kładziemy na blachę wyłożoną papierem i smarujemy z góry rozmąconym jajkiem.

    Pamiętajcie o zachowaniu odstępów bo pierniczki rosną i sklejają się do siebie.


    4. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemmy 8-12 minut - z tym że im dłużej tym bardziej spieczone i mniej miękkie - ja piekę 9 minut.

    5. Wyciągamy z piekarnika i studzimy, a następnie można je udekorować.

    Poolecam polewę czekoladową, tj: 100g czekolady gorzkiej i 50g miękkiego masła roztopić w kąpieli wodnej.
    Udekorowane pierniki odstawić w chłodne miejsce.


    Przepis przetestowany przeze mnie i faktycznie wychodzą miękkie, można je od razu zjeść bez obaw o połamanie zębów tmrc_emoticons.):P

    SMACZNEGO!
10
11

Porady

UWAGA! Ciasto może wyjść dość rzadkie - w takim wypadku wyciągam go na stolnicę podsypaną lekko mąką i krótko wyrabiam ręcznie tmrc_emoticons.;)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Koniecznie trzeba wyprobowac

    Zgłoszony przez Leonek2013 na lutego 4, 2018 at 19:51.

    Koniecznie trzeba wyprobowac Wink

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis super, polecam nawet moje wybredne dzieci...

    Zgłoszony przez ANETTT123t na lutego 4, 2018 at 19:36.

    Przepis super, polecam nawet moje wybredne dzieci jedzą te pierniczkiSmile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne, ja urywam po kawałku ciasta i wyklejam...

    Zgłoszony przez ANETTT123t na lutego 4, 2018 at 19:33.

    Pyszne, ja urywam po kawałku ciasta i wyklejam nim głębokie foremki np. choinki czy czapeczki mikołajoweBig Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pierniczki są pyszne i mięciutkie....

    Zgłoszony przez emilia.socha na grudnia 21, 2017 at 09:30.

    Pierniczki są pyszne i mięciutkie.
    Zrobiłam od razu z podwójnej porcji. Wyciełam różne kształty, dodatkowo słomką zrobiłam dziurki żeby powiesić na choinkę ale chyba nie doczekają :-P Dzisiaj robię kolejną porcję tmrc_emoticons.-)
    Na początku zapomniałam posmarować jajkiem ale i tak są pyszne.

    Dziękuję bardzo i polecam wszystkim Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacyjny przepis! To moje pierwsze pierniki w...

    Zgłoszony przez motocyklistka na grudnia 14, 2017 at 21:32.

    Rewelacyjny przepis! To moje pierwsze pierniki w życiu, wszystko wyszło pysznie tmrc_emoticons.-) jedyny minus.. Za mała porcja tmrc_emoticons.;-) wyszło mi około 25 pierników z czego na drugi dzień nie uchował się żaden.. tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry przepis. Pierniczki rzeczywiście...

    Zgłoszony przez Agary na listopada 26, 2017 at 16:11.

    Bardzo dobry przepis. Pierniczki rzeczywiście wychodzą miekkie i smaczne. Zrobiłam od razu z podwójnej porcji dając w połowie makę żytnią pełnoziarnistą i cukier trzcinowy (nadał ciastu karmelowy posmak). Ciasto wyszło plastyczne, nie kleiło się. Jedyna zmianą przy kolejnym wypieku będzie zwiększenie ilości przyprawy korzennej - według mnie piernicznki mogłyby być bardziej aromatyczne, ale to rzecz gustu. Polecam ten przepis!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • witam, ja na szybko znalazłam ten przepis i...

    Zgłoszony przez kochinur na grudnia 27, 2016 at 21:09.

    witam, ja na szybko znalazłam ten przepis i chciałam je zrobić ale ciasto, które się zrobiło tak kleiło mi się do rąk i naczynia, że dodatkoo chyba jeszcze pół kilo mąki zuzyłamtmrc_emoticons.) ale wyszły dobre tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • wspaniale

    Zgłoszony przez Kasia024 na grudnia 19, 2016 at 08:58.

    wspaniale

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo mała porcja mojej rodzince baaardzo...

    Zgłoszony przez Jurgenis na grudnia 15, 2016 at 18:45.

    Bardzo mała porcja tmrc_emoticons.) mojej rodzince baaardzo smakują! I te grubsze i nawet te cieńsze są smaczne po paru dniach i fajnie to ciasto się rozpada w ustach tmrc_emoticons.;) Polecam! Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis super wyszly wspaniałe pierniczki...

    Zgłoszony przez Zofia1954 na grudnia 14, 2016 at 22:54.

    Przepis super wyszly wspaniałe pierniczki musialam zrobic drugi raz bo rodzinka nie mogła się oprzeć

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszne na ciepło teraz czekają na...

    Zgłoszony przez EffciaF na grudnia 6, 2016 at 20:21.

    Przepyszne na ciepło teraz czekają na dekorowanie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Trzymam je w szczelnie zamkniętym pojemniku przez...

    Zgłoszony przez meggis na listopada 29, 2016 at 17:25.

    Trzymam je w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 2-3 tygodnie tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A jak długo utrzymują świeżość?

    Zgłoszony przez Monika Wójcik na listopada 28, 2016 at 22:03.

    A jak długo utrzymują świeżość?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze