Tu jesteś:
4
Składniki
20 kawałek/kawałki/kawałków
KRUCHE CIASTO
- 120 g masła, zimnego
- 1 łyżeczek cukru waniliowego z TM
- 80 g cukru
- 150 g mąki pszennej
- 40 g skrobi ziemniaczanej
MASA CHAŁWOWO-ORZECHOWA
- 200 g chałwy sezamowej waniliowej
- 125 ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej
- 100 g dowolnych orzechów (włoskie, laskowe bez skórki, fistaszki, pekany)
- 3 łyżki cukru pudru z TM
POLEWA CZEKOLADOWA
- 100 g gorzkiej czekolady
- 80 g śmietana, 30% tłuszczu
- garść posiekanych orzechów, do dekoracji
-
6
2h 0min
Czas całkowity 1h 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- Do czystego i suchego
"Blokada naczynia miksującego" wsypać 100g cukru i zemleć 15 sek/obr 10. Przesypać do miseczki.
- Wszystkie składniki umieścić w
"Blokada naczynia miksującego" i zmiksować 25-30 sek/obr 5
- Uformować z ciasta kulę, owinąć folią spożywczą, schłodzić przez około 60 minut w lodówce.
- Formę kwadratową o boku 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Na dno formy wyłożyć równomiernie schłodzone i rozwałkowane ciasto. Ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 160ºC przez około 30 minut, do zarumienienia. Wyjąć, wystudzić.
- Wszystkie składniki umieścić w
"Blokada naczynia miksującego" i zmiksować 30 sek/obr 6
- Pogotować około 3-4 min/100 C/obr 2, do lekkiego zgęstnienia.
- Powstałą masę wylać na wystudzony spód, wyrównać.
- Do czystego i suchego
"Blokada naczynia miksującego" włożyć czekoladę, rozdrobnić 10 sek/obr 8
- Czekoladę zgarnąć kopystką na dno
"Blokada naczynia miksującego" .
- Dodać śmietanę i pogrzewać 2 min/50 C/obr 3
- Orzeszki wysypać na wierzch masy chałwowej, całość ozdobić czekoladą.
Kruche ciasto
Masa chałwowa
Dekoracja
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Jest słodziutki, mocno chałwowy, z chrupiącym kruchym spodem.
Przepis pochodzi ze strony:
http://www.mojewypieki.com/przepis/mazurek-chalwowo---orzechowy-z-czekolada
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzJeli kto uwielbia chaw to polecam przepis Wg mnie...
Jeśli ktoś uwielbia chałwę to polecam przepis.
Wg mnie nie ma potrzeby dodawania cukru do masy, chałwa jest już sama w sobie bardzo słodka. Polecam przepis.