3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

MAZUREK CHAŁWOWY


Wydrukuj:
4

Składniki

20 kawałek/kawałki/kawałków

KRUCHE CIASTO

  • 120 g masła, zimnego
  • 1 łyżeczek cukru waniliowego z TM
  • 80 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 40 g skrobi ziemniaczanej

MASA CHAŁWOWO-ORZECHOWA

  • 200 g chałwy sezamowej waniliowej
  • 125 ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej
  • 100 g dowolnych orzechów (włoskie, laskowe bez skórki, fistaszki, pekany)
  • 3 łyżki cukru pudru z TM

POLEWA CZEKOLADOWA

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 80 g śmietana, 30% tłuszczu
  • garść posiekanych orzechów, do dekoracji
  • 6
    2h 0min
    Czas całkowity 1h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Kruche ciasto
  1. Do czystego i suchego Blokada naczynia miksującego wsypać 100g cukru i zemleć 15 sek/obr 10. Przesypać do miseczki.
  2. Wszystkie składniki umieścić w Blokada naczynia miksującego i zmiksować 25-30 sek/obr 5
  3. Uformować z ciasta kulę, owinąć folią spożywczą, schłodzić przez około 60 minut w lodówce.
  4. Formę kwadratową o boku 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Na dno formy wyłożyć równomiernie schłodzone i rozwałkowane ciasto. Ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 160ºC przez około 30 minut, do zarumienienia. Wyjąć, wystudzić.
  5. Masa chałwowa
  6. Wszystkie składniki umieścić w Blokada naczynia miksującego i zmiksować 30 sek/obr 6
  7. Pogotować około 3-4 min/100 C/obr 2, do lekkiego zgęstnienia.
  8. Powstałą masę wylać na wystudzony spód, wyrównać.
  9. Dekoracja
  10. Do czystego i suchego Blokada naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 10 sek/obr 8
  11. Czekoladę zgarnąć kopystką na dno Blokada naczynia miksującego.
  12. Dodać śmietanę i pogrzewać 2 min/50 C/obr 3
  13. Orzeszki wysypać na wierzch masy chałwowej, całość ozdobić czekoladą.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Jest słodziutki, mocno chałwowy, z chrupiącym kruchym spodem.

Przepis pochodzi ze strony:
http://www.mojewypieki.com/przepis/mazurek-chalwowo---orzechowy-z-czekolada


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Jeli kto uwielbia chaw to polecam przepis Wg mnie...

    Zgłoszony przez Anna Kurasińska na kwietnia 18, 2017 at 17:12.

    Jeśli ktoś uwielbia chałwę to polecam przepis. Smile Wg mnie nie ma potrzeby dodawania cukru do masy, chałwa jest już sama w sobie bardzo słodka. Polecam przepis.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze