3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Maślane różyczki


Wydrukuj:
4

Składniki

24 porcja/porcje/porcji

  • szczypta soli
  • 1 laska wanili, same nasiona
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • 350 g mąki pszennej
  • 180 g zimnego masła
  • 150 g cukru pudru
  • 6
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki umieścić w naczyniu


    1 minuta - obrót 5 do uzyskania jednolitej kuli


    Ciasto owinąć folią i umieścić w lodówce na minimum 1 godzinę ( można też przygotować sobie ciasto dzień wcześniej).


    Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je na stolnicy podsypanej mąką, na grubość około 1,5 mm i wykrawać krążki o średnicy około 7 cm. Ja podzieliłam ciasto na mniejsze porcje.


    Układać je po 4 szt i zwijać razem.


    Nastepnie zrolować i złozone przekroić na pół. W ten sposób powstają dwa kwiatki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Gotowe róze wkładamy na 2 godziny do lodówki.


    Po tym czasie piec w temperaturze 200ºC przez około 15 minut (pierwsze 5 minut piekłam w temperaturze 230ºC, by róże się zapiekły i nie rozpłynęły na blaszce).


     

  2. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  3. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  4. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Zrobiłam te ciasteczka. Są

    Zgłoszony przez bozena.sosnowska na kwietnia 9, 2014 at 15:10.

    Zrobiłam te ciasteczka. Są pyszne, super kruche i niesamowicie dekoracyjne. Zrobiłam także wersję z jabłkiem. Również świetny smak.


    Bez schłodzenia przed wypiekiem są równie smaczne, tylko niektóre róże pochyliły mi się w trakcie pieczenia. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Proponuję przed zwinięciem

    Zgłoszony przez Efcia na kwietnia 8, 2014 at 10:48.

    Proponuję przed zwinięciem ciasta posmarować powidełkami tmrc_emoticons.) będzie pyszniej Cooking 7

     

    Efcia

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Proponuję przed zwinięciem

    Zgłoszony przez Efcia na kwietnia 8, 2014 at 10:48.

    Proponuję przed zwinięciem ciasta posmarować powidełkami tmrc_emoticons.) będzie pyszniej Cooking 7

     

    Efcia

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Proponuję wzbogacić przepis

    Zgłoszony przez Agn. na marca 29, 2014 at 19:33.

    Proponuję wzbogacić przepis jabłkami i zrobic róże jabłkowe tmrc_emoticons.) tzn. na cisto przygotowane jak powyżej przed zawinięciem nakładamy jeszce plasterki jabłek i dopiero zwijamy w ruliniki-różyczki.

    Podpatrzeć jakto zrobic można tutaj:

    [[wysiwyg_imageupload:2096:]]

    http://stylowi.pl/4167323

    Jabłka trzeba wcześniej przygotować, aby nie łamały się podczas zwijania. Można to zrobić na 2 sposoby:

    1.Jabłka myjmy, kroimy na pół, wykrawam gniazda nasienne. Połówki jabłek  kroimy w plasterki grubości około 2 mm lub szatkownica do kapusty. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do gorącego (180 stopni) piekarnika na 10 - 15 minut.  Wyjmujemy jabłka z piekarnika i jeszcze gorące posypujemy cukrem (powinien się rozpuśćić; można pominąć). Czekamy, aż ostygną.

    2. Jabłka myjemy. Z jabłek wykrawamy gniazda nasienne  i kroimy na cienkie plasterki np. szatkownicą do kapusty, wkładamy do wrzątku i dolewamy sok z cytryny( zapobiega odbarwieniu skórki) oraz miód/cukier. Gotujemy do momentu az jabka będą miękkie, ok.3-5 min. w zależności od jabłek. odcedzamy na sito do osuszenia. (z wywaru zostaje nam smaczny kompot)

     

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • gabi49 napisał: Popraw w

    Zgłoszony przez Agn. na marca 29, 2014 at 19:10.

    gabi49

    Popraw w treści wykonania : wałkujemy na grubość 1,5 cm, bo jest 1,5 m. Ja wałkowałam cieńsze.

    Myślę, że chodzi o 1,5 mm tmrc_emoticons.)  Na zdjęciach widać,ze są cieniutkie.

     

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Upiekłam, są śliczne i

    Zgłoszony przez gabi49 na marca 29, 2014 at 16:25.

    Upiekłam, są śliczne i smaczne. Warto dodać, że przy wałkowaniu trzeba podsypywać mąką bo ciasto sie przykleja do walka i stolnicy. Nawet wałkowanie przez papier nie pomaga.Tutaj wklejam swoje zdjęcie. Piekłam je w papilotkach małych i fajnie się trzymały. Do środka włożyłam odrobinę marmolady. Love

    Popraw w treści wykonania : wałkujemy na grubość 1,5 cm, bo jest 1,5 m. Ja wałkowałam cieńsze. 

    [[wysiwyg_imageupload:2094:]]

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Można wypróbować jeśli masz

    Zgłoszony przez ala505 na marca 28, 2014 at 12:09.

    Można wypróbować jeśli masz formę na takie małe muffinki tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super pomysł. Myślę, że można

    Zgłoszony przez gabi49 na marca 28, 2014 at 10:34.

    Super pomysł. Myślę, że można by je włożyć do foremki na mufinki i wtedy utzyma sie kształt. Cosądzisz? Ja wypróbuję.  Love

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Alu dzięki za wyjaśnienia

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na marca 28, 2014 at 08:44.

    tmrc_emoticons.D Alu dzięki za wyjaśnienia dołożone do wypróbowania

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Tak bez żadnego spulchniania,

    Zgłoszony przez ala505 na marca 28, 2014 at 08:03.

    Tak bez żadnego spulchniania, to jest typowe kruche ciastp. Różyczki lekko urosną i tak. Włożenie do lodówki jest konieczne, ponieważ ciasto podczas obróbki staje się miękkie i plastyczne, a wtedy kwiatki mogą się rozpłynąć podczas pieczenia. W lodówce ponownie zrobią się twarde a po włożeniu do nagrzanego piekarnika przez pierwsze 5 min się zapiekę w temp. 230 stopni a kolejne 10 dojdą w temp. 200. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bez drożdży i bez proszku

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na marca 28, 2014 at 07:38.

    Bez drożdży i bez proszku ?Super ale martwi mnie ta blaszka z różami wstawiona do lodówki -mało miejsca i proszę o dopowiedzenie czy wstawiamy do nagrzanego piekarnika czy nie

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze