Składniki
- szczypta soli
- 1 laska wanili, same nasiona
- 1 żółtko
- 1 jajko
- 350 g mąki pszennej
- 180 g zimnego masła
- 150 g cukru pudru
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu
1 minuta - obrót 5 do uzyskania jednolitej kuli
Ciasto owinąć folią i umieścić w lodówce na minimum 1 godzinę ( można też przygotować sobie ciasto dzień wcześniej).
Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je na stolnicy podsypanej mąką, na grubość około 1,5 mm i wykrawać krążki o średnicy około 7 cm. Ja podzieliłam ciasto na mniejsze porcje.
Układać je po 4 szt i zwijać razem.
Nastepnie zrolować i złozone przekroić na pół. W ten sposób powstają dwa kwiatki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Gotowe róze wkładamy na 2 godziny do lodówki.
Po tym czasie piec w temperaturze 200ºC przez około 15 minut (pierwsze 5 minut piekłam w temperaturze 230ºC, by róże się zapiekły i nie rozpłynęły na blaszce).
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Zrobiłam te ciasteczka. Są pyszne, super kruche i niesamowicie dekoracyjne. Zrobiłam także wersję z jabłkiem. Również świetny smak.
Bez schłodzenia przed wypiekiem są równie smaczne, tylko niektóre róże pochyliły mi się w trakcie pieczenia.
Proponuję przed zwinięciem ciasta posmarować powidełkami będzie pyszniej
Efcia
Proponuję przed zwinięciem ciasta posmarować powidełkami będzie pyszniej
Efcia
Proponuję wzbogacić przepis jabłkami i zrobic róże jabłkowe tzn. na cisto przygotowane jak powyżej przed zawinięciem nakładamy jeszce plasterki jabłek i dopiero zwijamy w ruliniki-różyczki.
Podpatrzeć jakto zrobic można tutaj:
[[wysiwyg_imageupload:2096:]]
http://stylowi.pl/4167323
Jabłka trzeba wcześniej przygotować, aby nie łamały się podczas zwijania. Można to zrobić na 2 sposoby:
1.Jabłka myjmy, kroimy na pół, wykrawam gniazda nasienne. Połówki jabłek kroimy w plasterki grubości około 2 mm lub szatkownica do kapusty. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do gorącego (180 stopni) piekarnika na 10 - 15 minut. Wyjmujemy jabłka z piekarnika i jeszcze gorące posypujemy cukrem (powinien się rozpuśćić; można pominąć). Czekamy, aż ostygną.
2. Jabłka myjemy. Z jabłek wykrawamy gniazda nasienne i kroimy na cienkie plasterki np. szatkownicą do kapusty, wkładamy do wrzątku i dolewamy sok z cytryny( zapobiega odbarwieniu skórki) oraz miód/cukier. Gotujemy do momentu az jabka będą miękkie, ok.3-5 min. w zależności od jabłek. odcedzamy na sito do osuszenia. (z wywaru zostaje nam smaczny kompot)
Myślę, że chodzi o 1,5 mm Na zdjęciach widać,ze są cieniutkie.
Upiekłam, są śliczne i smaczne. Warto dodać, że przy wałkowaniu trzeba podsypywać mąką bo ciasto sie przykleja do walka i stolnicy. Nawet wałkowanie przez papier nie pomaga.Tutaj wklejam swoje zdjęcie. Piekłam je w papilotkach małych i fajnie się trzymały. Do środka włożyłam odrobinę marmolady.
Popraw w treści wykonania : wałkujemy na grubość 1,5 cm, bo jest 1,5 m. Ja wałkowałam cieńsze.
[[wysiwyg_imageupload:2094:]]
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Można wypróbować jeśli masz formę na takie małe muffinki
Super pomysł. Myślę, że można by je włożyć do foremki na mufinki i wtedy utzyma sie kształt. Cosądzisz? Ja wypróbuję.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Alu dzięki za wyjaśnienia dołożone do wypróbowania
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Tak bez żadnego spulchniania, to jest typowe kruche ciastp. Różyczki lekko urosną i tak. Włożenie do lodówki jest konieczne, ponieważ ciasto podczas obróbki staje się miękkie i plastyczne, a wtedy kwiatki mogą się rozpłynąć podczas pieczenia. W lodówce ponownie zrobią się twarde a po włożeniu do nagrzanego piekarnika przez pierwsze 5 min się zapiekę w temp. 230 stopni a kolejne 10 dojdą w temp. 200.
Are you sure to delete this comment ?