Składniki
24 porcja/porcje/porcji
- szczypta soli
- 1 laska wanili, same nasiona
- 1 żółtko
- 1 jajko
- 350 g mąki pszennej
- 180 g zimnego masła
- 150 g cukru pudru
-
6
-
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu
1 minuta - obrót 5 do uzyskania jednolitej kuli
Ciasto owinąć folią i umieścić w lodówce na minimum 1 godzinę ( można też przygotować sobie ciasto dzień wcześniej).
Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je na stolnicy podsypanej mąką, na grubość około 1,5 mm i wykrawać krążki o średnicy około 7 cm. Ja podzieliłam ciasto na mniejsze porcje.
Układać je po 4 szt i zwijać razem.
Nastepnie zrolować i złozone przekroić na pół. W ten sposób powstają dwa kwiatki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Gotowe róze wkładamy na 2 godziny do lodówki.
Po tym czasie piec w temperaturze 200ºC przez około 15 minut (pierwsze 5 minut piekłam w temperaturze 230ºC, by róże się zapiekły i nie rozpłynęły na blaszce).
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzZrobiłam te ciasteczka. Są
Zrobiłam te ciasteczka. Są pyszne, super kruche i niesamowicie dekoracyjne. Zrobiłam także wersję z jabłkiem. Również świetny smak.
Bez schłodzenia przed wypiekiem są równie smaczne, tylko niektóre róże pochyliły mi się w trakcie pieczenia.
Proponuję przed zwinięciem
Proponuję przed zwinięciem ciasta posmarować powidełkami
będzie pyszniej 
Efcia
Proponuję przed zwinięciem
Proponuję przed zwinięciem ciasta posmarować powidełkami
będzie pyszniej 
Efcia
Proponuję wzbogacić przepis
Proponuję wzbogacić przepis jabłkami i zrobic róże jabłkowe
tzn. na cisto przygotowane jak powyżej przed zawinięciem nakładamy jeszce plasterki jabłek i dopiero zwijamy w ruliniki-różyczki.
Podpatrzeć jakto zrobic można tutaj:
[[wysiwyg_imageupload:2096:]]
http://stylowi.pl/4167323
Jabłka trzeba wcześniej przygotować, aby nie łamały się podczas zwijania. Można to zrobić na 2 sposoby:
1.Jabłka myjmy, kroimy na pół, wykrawam gniazda nasienne. Połówki jabłek kroimy w plasterki grubości około 2 mm lub szatkownica do kapusty. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do gorącego (180 stopni) piekarnika na 10 - 15 minut. Wyjmujemy jabłka z piekarnika i jeszcze gorące posypujemy cukrem (powinien się rozpuśćić; można pominąć). Czekamy, aż ostygną.
2. Jabłka myjemy. Z jabłek wykrawamy gniazda nasienne i kroimy na cienkie plasterki np. szatkownicą do kapusty, wkładamy do wrzątku i dolewamy sok z cytryny( zapobiega odbarwieniu skórki) oraz miód/cukier. Gotujemy do momentu az jabka będą miękkie, ok.3-5 min. w zależności od jabłek. odcedzamy na sito do osuszenia. (z wywaru zostaje nam smaczny kompot)
gabi49 napisał: Popraw w
Myślę, że chodzi o 1,5 mm
Na zdjęciach widać,ze są cieniutkie.
Upiekłam, są śliczne i
Upiekłam, są śliczne i smaczne. Warto dodać, że przy wałkowaniu trzeba podsypywać mąką bo ciasto sie przykleja do walka i stolnicy. Nawet wałkowanie przez papier nie pomaga.Tutaj wklejam swoje zdjęcie. Piekłam je w papilotkach małych i fajnie się trzymały. Do środka włożyłam odrobinę marmolady.
Popraw w treści wykonania : wałkujemy na grubość 1,5 cm, bo jest 1,5 m. Ja wałkowałam cieńsze.
[[wysiwyg_imageupload:2094:]]
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Można wypróbować jeśli masz
Można wypróbować jeśli masz formę na takie małe muffinki
Super pomysł. Myślę, że można
Super pomysł. Myślę, że można by je włożyć do foremki na mufinki i wtedy utzyma sie kształt. Cosądzisz? Ja wypróbuję.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Alu dzięki za wyjaśnienia
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Tak bez żadnego spulchniania,
Tak bez żadnego spulchniania, to jest typowe kruche ciastp. Różyczki lekko urosną i tak. Włożenie do lodówki jest konieczne, ponieważ ciasto podczas obróbki staje się miękkie i plastyczne, a wtedy kwiatki mogą się rozpłynąć podczas pieczenia. W lodówce ponownie zrobią się twarde a po włożeniu do nagrzanego piekarnika przez pierwsze 5 min się zapiekę w temp. 230 stopni a kolejne 10 dojdą w temp. 200.
Bez drożdży i bez proszku
Bez drożdży i bez proszku ?Super ale martwi mnie ta blaszka z różami wstawiona do lodówki -mało miejsca i proszę o dopowiedzenie czy wstawiamy do nagrzanego piekarnika czy nie
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.