3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

MAKOWY ŚMIETANOWIEC


Wydrukuj:
4

Składniki

CIASTO

  • 8 jaj
  • 200 g cukru
  • 300 g maku - dobrego gatunkowo!

Krem

  • 1 słoik mało słodkiego dżemu (powideł)
  • ok.1 litra śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    Casto
  1. * mak zemleć porcjami (2-3) 1min/obr9


    * przełożyć do innego naczynia i zalać gorącą wodą aby był lekko wilgotny (ma nie pływać w wodzie!)


    * do czystego naczunia włożyć motylek i białka - ubić na sztywną pianę 3,5-4 min/obr4. Po ubiciu przełożyć do innego naczynia.


    * żółtka i cukier ubić motylkiem 3min/obr 4


    * dodawać partiami mak nadal ubijając obr 3-4


    * do masy makowej dodać ubite białka i wymieszać kopystką


    * wlać do tortownicy piec 40-45min/180C


     Krem:


    * założyć motylek, wlać 500ml zimnej śmietany i 1łyżkę cukru pudru, ubijać ok.1min/obr4 do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Czynność powtórzyć z resztą śmietany.


    Wykonanie:


    * ciasto przekroić na cieńsze placki ostrym nożem


    * nasączyć w/g upodobania (ja mieszam: woda, sok z 1/2 cytryny, cukier)


    * każdy placek posmarować dżemem i bitą śmietaną


    * poskładać placki, udekorować w/g upodobania (ja posypuję tartą czekoladą)

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

+ najlepszy na drugi dzień - jeśli ktoś wytrzyma tmrc_emoticons.)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz