Składniki
12 porcja/porcje/porcji
ciasto:
- 200 g mąki krupczatki
- 200 g oleju
- 3 jajka
- 10 g proszku do pieczenia
- 450 g mrożonego szpinaku
- 200 g mąki tortowej
- 200 g cukru
masa:
- 500 g śmietany kremowej 30%
- śmietanfix
- 1 cukier waniliowy
dodatki:
- pestki z owocu granatu
- płatki czekoladowe
-
6
2h 5min
Czas całkowity 1h 15minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
Przygotowanie ciasta:
1. Do
"Blokada naczynia miksującego" wsypujemy cukier, mielimy 20s./obr.10
2. Zakładamy motylek, dodajemy jajka i ucieramy 4 min./37 stopni/obr.3
3. Dodajemy olej i ucieramy 2 min./37 stopni/obr.3 - zdejmujemy motylek.
4. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Wyrabiamy 1 min./
"Ciasto"
5. Dodajemy rozmrożony i odsączony szpinak. Wyrabiamy 1 min./
"Ciasto"
6. Wlewamy do tortownicy (24 cm) i pieczemy w temperaturze 180 C ok. 50 minut - do tzw. suchego patyczka.
7. Po upieczeniu wyjmujemy z tortownicy i studzimy.
8. Kiedy ciasto jest ostudzone, odcinamy wierzch, tak, żeby ze spodu powstał równy “tortowy” blat.
9. Wierzch rozdrabniamy na talerzu na okruchy.
Przygotowanie masy:
1. Do
"Blokada naczynia miksującego" dodajemy śmietanę, cukier waniliowy i śmietan fix. Zakładamy motylek. Ubijamy śmietanę 30s./obr.4, sprawdzam konsystencję, jeżeli trzeba to powtórzyć do uzyskania bitej śmietany.
Na wystudzone ciasto wykładamy bitą śmietanę, posypujemy płatkami czekoladowymi a następnie sypiemy okruszki z ciasta, lekko je dociskamy dłonią i obsypujemy owocami z granatu.
SMACZNEGO
Leśny mech ... Zielony mech ... Shrek
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzdo smietany cukru nie daje sie?
do smietany cukru nie daje sie?
MixPomysoacutew moi roacutewnie
MixPomysłów:
moi również
Na urodziny dziecka zrobiam i to by fantastyczny...
Na urodziny dziecka zrobiłam i to był fantastyczny pomysł
dzieci pochłoneły wszystko
W smaku ok ale lepszy efekt wizualny ni smakowy
W smaku ok, ale lepszy efekt wizualny niż smakowy
W smaku bardzo dobre czu szpinak ale wyszed mi...
W smaku bardzo dobre, czuć szpinak, ale wyszedł mi lekki zakalec... Nie wiem co zrobiłam nie tak
ciasto świetne, i dla oka i dla podniebienia.
ciasto świetne, i dla oka i dla podniebienia.
Pysznerewelacja!!
Pyszne
rewelacja!!
Robiłam kilka razy i stwierdzam ze dzieciaki sa...
Robiłam kilka razy i stwierdzam ze dzieciaki sa uzaleznione od tego ciasta !
Jadłam to ciasto ( sama jeszcze nie robilam) i...
Jadłam to ciasto ( sama jeszcze nie robilam) i jestem pod wrażeniem jego smaku. Nie chciałam uwierzyć że w jego składzie jest szpinak. Dodaje do kolekcji i na pewno zrobię to pyszne dziwadlo
Uwielbiam i pierwszy raz robiłam z pomocą TM...
Uwielbiam i pierwszy raz robiłam z pomocą TM 😀Extra.
Prosze o odpowedz , czy w przepisie te 450g...
Prosze o odpowedz , czy w przepisie te 450g szpinaku nie jest za dużo? ja uzywam 250 i jest akurat. Pomysł z serkiem moskarpone bomba. nasępnym razem przeyestuję.
Pychaaaaaa!
Pychaaaaaa!
Pyszne ciasto,robi wrażenie na gościach...
Pyszne ciasto,robi wrażenie na gościach ,polecam. Nawet syn zjadł, którego nie przekonałabym do zjedzenia szpinaku,a w tym cieście zjadł bez szemrania i nawet ze smakiem
KatarzynaSv napisał:...
[quote] KatarzynaSv napisał:
Super ciacho, oryginalny smak. Zrobiłam masę z serkiem mascarpone. Bomba
Super ciacho, oryginalny smak. Zrobiłam masę z...
Super ciacho, oryginalny smak. Zrobiłam masę z serkiem mascarpone. Bomba 😊
rewelacja, robiony metoda
rewelacja, robiony metoda tradycyjna czesto nie wychodzil mi a w TM rewelacja
POLECAM!!
Dałam mąkę pszenną bo nie
[[wysiwyg_imageupload:2700:]]Dałam mąkę pszenną bo nie miałam krupczatki i trochę zbity wyszedł ale zjedzony
Zrobiłam i zapisuję w
Zrobiłam i zapisuję w ulubionych!
No i ja zrobię jutro! Wszyscy
No i ja zrobię jutro! Wszyscy zachwalają, więc mam nadzieję, że podpasuje i mojej rodzinie.
Zrobilam wersję bez śmietany
Zrobilam wersję bez śmietany i mascarpone i niestety czuć zapach i smak szpinaku. Czy inni tez to czuja? Moze zrobilam cos nie tak ale na ta chwilę kiepski jak dla mnie
Polecam!
Polecam!
Bardzo dobre ciasto! :)
Bardzo dobre ciasto!
[[wysiwyg_imageupload:2591:]]
Rewelacja!!!
Rewelacja!!!
Pycha,nawet mój syn, któremu
Pycha,nawet mój syn, któremu prawie nic nie smakuje zajadał się aż miło i wogóle nie miał pojęcia z czego to ciacho!
czy próbował ktoś robić to
czy próbował ktoś robić to ciasto w postaci muffinek??? (jak długo trzeba piec?) ciasto rewelacja!!!
granat zastąpiłam świeżymi
granat zastąpiłam świeżymi truskawkami pokrojonymi w kostkę
punkt z płatkami czekoladowymi ominęłam
też pychotka!
Próbowałam to ciasto, ale z
Próbowałam to ciasto, ale z truskawkami , bo koleżance nie chciało się grzebać w granacie I też dobre. Nie powiedziałabym, że jest tam szpinak, bo tam go się nie wyczówa.
Robiłam kilka razy, zamiast
Robiłam kilka razy, zamiast granatu używłam truskawek, czasami malin
Pycha ciasta, smaczne
Pycha ciasta, smaczne :cooking
Ciasto mech przetestowałam
Ciasto mech przetestowałam jest super robi duże wrazenie na gościach polecam